13 Април 2021вторник18:52 ч.

Интервю

Н.пр. Каридад Ямира Куето Милиан: За Куба солидарността не е стока

Само агресията и блокадата на САЩ пречат на хуманизма и развитието на страната ни, казва посланикът на острова у нас

/ брой: 118

автор:Зорница Илиева

visibility 2610

- Светът живее в сянката на КОВИД-19. Каква е ситуацията в Куба, справя ли се страната с тази неочаквана криза?

- КОВИД-19 се оказа глобално предизвикателство, което не различава граници, идеологии или нива на развитие. Той наистина тества здравните системи и способност за отговор. Когато в Куба бяха диагностицирани първите случаи, на 11 март, в нашата страна вече бяха приложени някои мерки от Националния план срещу КОВИД-19, подготвени от властите в съответствие с протоколите и практиките на Световната здравна организация (СЗО). Този план от мерки се основава на нашите основни сили: организирана държава, отговорна за осигуряване здравето на своите граждани, и общество с висока степен на участие в процеса на вземане на решения и в решаването на проблемите. Изпълнението на Националния план се подкрепя от безплатна и устойчива Национална здравна система с показател 9 лекари за всеки хиляда жители, което позволява 100% покритие на населението, а също и в медицинско-фармацевтичната и биотехнологичната индустрия с нови продукти за лечение, като Интерферон алфа 2В, моноклонални антитела, пептидът CIGB 258 и Surfacen, наред с други лекарства. 

Във времената на пандемията, без да пренебрегва отговорността да защитава своя народ, Куба не се отказва от практиката на солидарност с други народи. Повече от 3000 сътрудници, организирани в 26 медицински бригади на контингента "Хенри Рийв", са допринесли за борбата срещу вируса в 24 държави. Към тях се присъединиха над 28 хиляди здравни специалисти, които вече бяха в 59 държави. Нито блокадата на САЩ срещу Куба, жестоко засилена през последните месеци, нито опитите на администрацията на Тръмп да дискредитира и да пречи на международното медицинско сътрудничество, успяха да възпрепятстват солидарността на Куба.

На 11 юни нашето правителство обяви, че през последните дни може да се говори за тенденция за контрол на болестта. Това означава, че здравната система може да понесе това, което идва в бъдеще. От този момент се налага по-голям контрол на болестта, по-прецизно проследяване на всеки открит случай и строг процес на деескалация на мерките за изолация, като се вземат предвид характеристиките на всяко място. Само активно и отговорно масово участие може да контролира пандемията и да избягва огнищата. Куба е убедена, че никоя държава сама не може да се изправи срещу тази пандемия. Необходим е глобален отговор, основан на единство, солидарност и подновено многостранно сътрудничество.

- Тези държави, които имаха нужда от помощ, сами ли я поискаха, или Куба им я предложи? 

- Бързото присъствие в региона на Ломбардия, Италия, на медицинска бригада на "Хенри Рийв" бе отговорът ни на едно от многобройните искания, получени от страни от всички ширини на планета. Това беше искане от властите и италианските здравни служители, които прибягнаха до помощта на няколко държави за борба с пандемията. Но активната солидарност на Куба присъства не само в Италия, а и в други 23 държави. #CubaSalva (Куба спасява) се превърна в етикет, широко разпространен в социалните мрежи и интернет, и това обобщава хуманистичното отношение на Куба във времена на опасност. За Куба солидарността не е стока. Това е задължение, това е вътрешно състояние на кубинеца. Солидарността и хуманизмът на Куба се признават с благодарност от милиони хора по света. 

- Има международна кампания за присъждане на Нобелова награда за мир за 2020 г. на кубинските лекари. Кой е инициаторът и какви са шансовете?

- Кампанията е започната от френската организация "Куба Линда" и от Комитета Франция-Куба. Създаден през септември 2005 г. от Фидел Кастро, контингентът ни от лекари спаси хиляди животи в страни, опустошени от земетресения, урагани и епидемии в различни региони на Африка, Латинска Америка, Карибите и Азия. Като признание за работата на професионалистите, контингентът "Хенри Рийв" получи наградата "Доктор Лий Йонг-Вук за обществено здраве" за 2017 г., връчена от СЗО.

Днес тази международна кампания има подкрепата на повече от 100 организации в Европа и по света. Европейски и международни организации написаха, че наградата би помогнала за ограничаване на преследващите действия на САЩ и ще е признание за хуманистичната помощ на Куба. Би било чест и признание за кубинските медицински бригади. Те го заслужават. Но всички тези декларации сами по себе са най-ценната награда за Куба. Те са наградата за приятелство и солидарност. За присъединяване към инициативата има адрес: https://theinternationalcommittee.org/nobel-peace-prize-2020/

- В последните години политиката на Куба е по-отворена към различни държави и региони, особено към европейските страни. Как се отразява това върху вътрешнополитическия и икономическия живот в страната? 

- Над 150 кубински посолства и консулства в чужбина свидетелстват за това, че Куба никога не е била изолирана. САЩ от години се опитват да изолират кубинския народ и неговата революция. Не са успели. Куба винаги е подкрепяла политическия диалог и сътрудничеството със страните от ЕС. В последните години някои политически и дипломатически условия, преобладаващи в ЕС, улесняват сближаването, основано на позиции на взаимно уважение и в името на сътрудничеството. Днес Споразумението за политически диалог и сътрудничество (ADPC), подписано между Куба и ЕС, остава в сила и действа. За съжаление, блокадата на САЩ срещу Куба продължава да оказва сериозно влияние върху отношенията на нашите европейски партньори с острова. Агресивната политика на Вашингтон срещу Куба и новите мерки, наложени срещу страната ни от администрацията на Тръмп в последната година, които са повече от 85 и са насочени към задушаване на кубинската икономика, ограничиха сериозно възможностите на ЕС да имат отворени и разнообразни отношения с Куба. Безспорно, ЕС продължава да бъде пряко засегнат от натиска на САЩ по отношение на Куба.

- Какво може да се предприеме, за да се нормализира тази ситуация? 

- Кубинците обичаме да се шегуваме, че "ние не ядем страх". Тази фраза има историческа връзка с нашата концепция за националната идентичност. Куба е символът на смелостта на един народ, който е знаел как да се противопостави на мощни сили. Ние сме наследници на достойни традиции за борба за национална независимост и съпротива срещу остаряла и геноцидна блокада, наложена на нашия народ през последните 60 години от последователни администрации от Северна Америка. Постоянната нужда да оцелееш, да се съпротивляваш и да спечелиш доказва смелостта на кубинците. Точно затова с достойнство и хуманизъм сме все още там, на по-малко от 90 мили от САЩ.

И в условията на епидемията с огромни усилия и жертви успяхме да поддържаме универсалната система за безплатно обществено здраве, да използваме опита на висококвалифицирани и утвърдени наши професионалисти, признати в целия свят, въпреки клеветнически кампании за дискредитиране от страна на мощни противници. Кубинският и американският народ никога не са били врагове, затова подкрепяме диалога със САЩ. Но този диалог трябва да се основава на взаимно уважение. Куба няма да престане да осъжда блокадата и да изисква прекратяването й без условия. Имаме подкрепата на повече от 188 държави-членки на Организацията на обединените нации, които през последните 27 години гласуват в ООН в подкрепа на резолюцията на Куба срещу блокадата.

- Събитията във Венецуела не показват нормализиране на обстановката. Как би могло да се помогне, за да се намери изход от ситуацията?   

- Във времената на пандемия се изисква повече от преди засилване на сътрудничеството и стимулиране на ролята на международни организации, по-специално на ООН и СЗО, която роля правителството на САЩ атакува енергично. Щатите се стремят да използват момента, за да наложат своето господство и да атакуват държави, с чиито правителства имат несъответствия. Постоянните агресии срещу Венецуела влошават стабилността в Латинска Америка, обявена за "Зона на мира". Куба категорично отхвърля включването на нашата страна в списък на Държавния департамент, отнасящ се за държави, които уж не сътрудничат напълно на усилията на САЩ срещу тероризма, обявен публично на 13 май 2020 г. Кубинският президент Мигел Диас-Канел Бермудес категорично отхвърли този списък. Той е едностранен и произволен, без основания или международна подкрепа. Той служи само за целите на принуда срещу държави, които отказват да се съобразят с волята на САЩ.

- Вашият президент бе в руската столица миналата година. Връзките между Хавана и Москва са здрави и неподвластни на времето. Направи впечатление, че в Русия отбелязаха високото ниво на кубинското здравеопазване и постиженията в тази област. Наистина ли има кубинска ваксина срещу КОВИД-19?

- На 8 май се навършват 60 години от възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни. Посещението в Москва на кубинския президент Диас-Канел Бермудес потвърди отличното състояние на отношенията ни. "Братство, обединено от десетилетия", както каза той. А като говорим за медицина, руско-кубинските връзки имат дълга история, датираща от 1782 г., когато в столицата на Куба пристига руският лекар Фьодор Каржавин. Замислена и изградена заедно с кубинския народ от Фидел Кастро, кубинската система се основава на три основни принципа: достъпност, универсалност и безвъзвратност. Кубинското правителство отпуска над 25% от БВП за разходи за здраве и социално осигуряване. Имаме продължителност на живота 79,7 години (2019 г.), детска смъртност 5,0 на 1000 живородени деца, елиминиране на 11 имуно-предотвратими заболявания и на маларията в началото на 70-те години на миналия век. Куба е първата държава в света, удостоверяваща елиминиране на предаването от майка на дете на СПИН и вродения сифилис. 

От 801 лекарства, включени в основния списък на кубинските лекарства, медико-фармацевтичната индустрия и националната биотехнология осигуряват 64,1% от лекарствата, необходими на здравната ни система. Нашата водеща лекарствена компания BioCubaFarma, основана през 2012 г., произвежда и разпространява над 1000 продукта, които се изнасят в повече от 50 страни. Кубинският протокол за лечение на пациенти с КОВИД включва 22 лекарства, повечето от които се произвеждат в страната. 

От самото начало беше идентифициран потенциалът на кубинското антивирусно лекарство интерферон Alpha 2b човешки рекомбинант (IFNrec). Доказано е, че този биотехнологичен продукт е ефективен при вирусни заболявания като хепатит тип В и С, херпес зостер, СПИН... Произвежда се в Куба от 1986 г. и в Китай от 2003 г. чрез кубинско-китайско съвместно предприятие, а през януари 2020 г. Националната здравна комисия на Китай го избра сред 30 лечения за пациенти с КОВИД-19. СЗО, Медицинският център Джон Хопкинс и WorldJournal of Paediatrics, препоръчват IFNrec на Куба в медицинските протоколи на различни страни. Продуктът вече е регистриран в Алжир, Аржентина, Чили, Еквадор, Ямайка, Тайланд, Венецуела, Виетнам, Йемен и Уругвай. В средата на април бяха получени заявки от около 80 страни, които се интересуват от закупуване и употреба на лекарството. Все още няма кубинска ваксина срещу КОВИД-19, но както каза Фидел Кастро: "Бъдещето на Куба неминуемо ще бъде бъдеще от хората от науките". Оптимисти сме.

- Успява ли Куба да реализира програмата за развитие на страната, която бе обсъждана от целия народ?

- Блокадата на Съединените щати е основната пречка за развитието на кубинската икономика и пълното ползване на човешките права от кубинския народ. Няма кубинско семейство, нито сектор в страната, които да не са били жертва на последиците от него. Повече от шест десетилетия 7 от 10 кубинци са се родили и са живели под блокадата. За това време щетите от нея надхвърлят 138,8 милиарда долара. В областта на външната търговия за една година Куба спря да получава доходи, които надвишават 2,3 милиарда долара. САЩ забраниха износа за Куба от всяка страна по света на всеки продукт, съдържащ 10% или повече компоненти от американски произход. Това е нова мярка, която значително влияе върху възможностите на Куба да придобива суровини, храни, стоки и пр. Това е много голямо предизвикателство за стратегическата цел на Куба за привличане на чужд капитал и технологии. Възможностите ни за достъп до външно финансиране бяха намалени. В сектора на туризма бяха наложени допълнителни рестрикции, като ограничаване възможността граждани на САЩ да посещават Куба. Комуникациите и информатиката, включително телекомуникациите, бяха значително засегнати. Редица мерки са насочени към лишаване на Куба от доставката на гориво.

Към всичко това се добавя и скандалната дискредитационна кампания срещу международното сътрудничество на Куба в областта на здравните услуги. Но въпреки всички трудности, Куба продължава да работи за изпълнение на Програмата за развитие 2020-2030, която има за основни цели замяната на вноса на базата на нашите собствени индустриални производства, което ще позволи подготовката на 105 линии, които биха спестили повече от 170 милиона долара. Общите разходи ще се увеличат с 10,5%. Ще се увеличат и текущите разходи за подкрепа на основни социални услуги, както и субсидиите за жилищното строителство, заплатите на бюджетния сектор. Предвижда се увеличаване на възобновяеми източници на енергия, растеж в туристическия сектор, справяне със сушата и инвестиции в образованието и здравеопазването. Бюджетът за социално осигуряване ще подпомага 1,6 млн. пенсионери. Програмата подчертава жизненоважната роля на науката в настоящето и бъдещото развитие на страната, включително в модернизацията на кубинската промишленост в условията на технологично остаряване и в постоянната връзка на индустриите с университетите и изследователските центрове.

- Наближава годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Куба...

- На 14 октомври 2020 г. ще се навършват 60 години от установяването на дипломатически отношения между Куба и България. В навечерието на тази важна дата за мен и за моите колеги от Кубинското посолство е голяма чест да работим за укрепване на отношенията между нашите страни, основани на уникалното приятелство. То традиционно обединява двата ни народа и се корени във взаимното уважение и сътрудничество в двустранните отношения и на международната сцена. Куба е заинтересована от укрепване и разширяване на икономико-търговските и инвестиционните връзки, от активизиране на двустранните връзки в областта на културата, образованието и науката. От септември, ако епидемиологичните условия в България го позволят, ще организираме фотоизложба "60 години - милиони приятели" и концерт, посветен на Куба и България. Бих искала да изпратя чрез вас поздрави и най-добри пожелания за мир, здраве и просперитет на българския народ.

Германия с нови правила срещу коронавируса

автор:Дума

visibility 134

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 297

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 540

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 254

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ