12 Август 2020сряда04:43 ч.

Познаваме ли ги?

Нутрията или блатната русалка

/ брой: 93

автор:Милчо Андреев

visibility 2716

Голямото и практически необезпокоявано естествено разселване на нутрията в нашата страна позволи особено през последните години да се ловува на този интересен воден бозайник. Нутрията е внесена в Европа най-напред в Германия от Южна Америка през 1926 г. У нас е пренесена през 1948 г. в Шерба (Варненско). Интересът към нея първоначално се е основавал на възможността за фермено развъждане поради много ценната й кожа и вкусно месо. Впоследствие тя се развъжда и на свобода.
Нутрията е един от най-едрите гризачи. Масата на мъжките в природата достига до 8 кг. Женските са малко по-дребни - до 7,5 кг. Дължината на тялото е до 65 см, а на опашката - до 45 см. Сечението на опашката й е триъгълно закръглено, за разлика от силно сплеснатите опашки на бобъра и ондатрата. На краката си има по 5 пръста, от които четирите са свързани помежду си с плавателна ципа. Външният пръст (петият) е свободен.
Окраската на нутрията в природата е тъмносива с метален отблясък. Във фермите обаче са селекционирани най-различни разцветки.
У нас нутрията се среща предимно по поречията на Югоизточна България. Обитава водоемите с богата блатна растителност. Плува отлично. Устройва леговищата си (дупки) с изход на нивото на водата. Камерата е разположена така, че да не се залива и при високите води на реките. Активна е през нощта. Излиза привечер да се храни предимно с водни растения. Менюто й включва освен блатната и крайводна растителност, и семената, плодовете и зелената маса на селскостопанските култури, намиращи се около водоемите - царевица, цвекло, моркови, картофи, детелина, люцерна и др. Не яде риба и това я прави подходяща за развъждане в рибовъдните стопанства с естествени басейни като съпътстващ вид. Животинската храна, доколкото участва в хранителния й спектър, се състои от миди и дребни мекотели.
Сватбува и ражда целогодишно. Половата зрялост настъпва 5-6 месеца след раждането й. Бременността й е около 60 дни. Ражда от 1 до 13 малки, най-често 5-6. Проглеждат още първия ден. Сучат до 10-тата седмица, но само  няколко дни след раждането си се хранят вече с растителна храна.
Нутрията е ценен стопански вид. Има вкусно месо и ценна кожа. У нас е включена в списъка на ловните видове.
Следите й могат да се забележат на влажни участъци. Разпознават се лесно по свободния външен пръст и по отпечатаната плавателна ципа. Стъпките й са разположени зигзаговидно, като предните и задните крака се застъпват.

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 153

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 153

Кабинетът в Ливан подаде оставка заради корупция

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 153

Кратки новини

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ