18 Септември 2021събота19:09 ч.

Акцент

Няма да платим, няма да платим...

Сигурен съм, че ще грабна приза за поддържаща роля в тази пиеса

/ брой: 104

автор:Лозан Такев

visibility 118

Незнайно как лани през лятото ми дойде изравнителна сметка от "Топлофикация" ЕАД-София, с която искаха да доплатя 980 лева, след като всеки месец покорно и доброволно внасях по 200 лева средно за отминалата сравнително топла зима. Имам и почти толкова просрочени задължения към НАП. Погасявам ги скромно периодично с по стотина лева, според постъпленията ми от НОИ и допълнителните петдесет лева по време на пандемията. И периодично ме посещават на домашен адрес държавни служители, които следят как върви издължаването, за да не дойде евентуално и частен съдебен изпълнител...
Явно, че моята роля в пиесата "Няма да платим, няма да платим" е само поддържаща, да не кажа дебютна. Но за водещи роли в "Няма да платим, няма да платим" служебното правителство изнесе номинацията на десетки български фирми, на които НАП била отписала вече почти десет милиарда лева! Защо - никой не отговаря.
Водеща е отписаната от Търговския регистър "Унитренд" ЕООД със задължения от над 200 милиона и лихви над 300 милиона лева. Другите роли са на "Стомана" АД, "Синтия" ЕООД, "Бургаски захарни заводи" АД, Християнрадикална партия, "ГЕЯ 96" ЕООД, "Мини Бобов дол" ЕАД, "Танина 07" ЕООД, "Крав мага" ЕООД, "Корина БГ"... Последната е със задължения над 160 милиона лева. Тя според Търговския регистър се занимава с търговия със суровини и преработени кожи, с курортна и туристическа дейност, с хотелиерство и ресторантьорство.
Други 15 фирми имат просрочени задължения над 800 милиона лева. В това число са несъбрани по 40-50-70 милиона лева от "Партнер лизинг", "Пинат трейдинг", от фирми в енергетиката и търговията в София, Пловдив, Бургас... А това са все средства, които биха отишли за здравеопазване, образование, култура, за пенсионерите. И всичко това - докато ние с поддържащите и дебютни роли в цитираната пиеса събираме капачки за кувьози и детска линейка.
Около още сто фирми дължат над 2 милиарда лева от системно несъбиране на данъчни постъпления и пренебрегнат данъчен контрол в последните десетина и повече години - по време на стабилната икономическа политика на управляващата партия ГЕРБ, на правителствата на Бойко Борисов, които имахме редкия шанс да са начело на страната. В същото време се замогнахме доста и сега паричната гаранция за свобода на съдебно заподозрените може да е примерно 40, 50, 100, двеста хиляди лева...
Но на мен като пенсионер, ако ме заподозрят евентуално за вината, че сме все пак най-бедната европейска държава и социално несъстоятелна "чиста и свята република" и трябва да си гарантирам свободата, паричната гаранция няма как да е повече от триста лева... А при триста и един лева месечен доход вече нямам право и на  еднократните 120 лева за храна по време на пандемия.
Е, затова съм номиниран за наградата в социалната пиеса "Няма да платим, няма платим" по Дарио Фо! И съм сигурен, че ще грабна приза...

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 48

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 103

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 525

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 257

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 0

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 487

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1269

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 519

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 763

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 591

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ