08 Август 2020събота12:39 ч.

Светът е малък

Нюанси

/ брой: 85

автор:Николай Коев

visibility 2506

  Да ви кажа откровено, не съм от тънките познавачи на църковните дела. Това не ми пречи да съм православен християнин и почитам нашата си вяра, която ни е крепила и запазила във вековете на възход, падения, гнет и "политически коректни" ограничения. Точно пък затова на мен лично ми хареса смирената, но и твърда позиция на църквата ни да остане вярна на канона. Истински коректното й, но и достойно гостоприемно поведение по време на посещението на папата в България. 

Не се съмнявам, че някои се ласкаят България най-накрая да влезе във водещите новинарски рубрики по света по повод на визитата на предводителя на Римокатолическата църква. Това не е лошо. Крайно време е в редките телевизионни емисии за България на Запад да сменят поне за малко онзи традиционен кадър с циганската каруца по улиците на София и кръжащите бездомни кучета. Но, съгласете се, ще промени ли присъствието на папата представата за България и българите, когато те сами вървят упорито срещу собствените си интереси? С примирение към все по-тъжната реалност с драстичната бедност, корупция, проблематично правораздаване и безпътно управление. Но и със съглашенското, да не кажа унизително поведение на самообявилия се елит към силните в Европа и света, независимо от верските ни, традиционни, културни, а защо не и емоционални различия и нюанси.  

Ето защо, без да отричам усилията на организаторите, на мен ми дойде в повече настройването на сърдечния ни ритъм изцяло с проявите на посещението. По едно време останах с впечатлението, че не се намирам в източноправославна страна. Някои медии пък изпаднаха в такава екзалтирана словесност, че в обилно отделеното им време и място ни запознаваха с всички финеси на католицизма - къде чрез своята неукост, къде с дълбокомислените разсъждения на внимателно подбрани специалисти. Дори прекрасният ни Ден на храбростта и празник на Българската армия, а и Гергьовден изпаднаха донякъде в сянката на височайшето събитие.

Няма да тълкувам в подробности посланията на определено симпатичния и социално ориентиран папа. Неговите призиви за мир и разбирателство, виждането му към проблема с мигрантите, демографския срив в Европа, необходимостта от духовно единение и съпричастност към бедните и страдащите. Повечето от тях са добри, полезни и общоприети. Други - обременени с нюанси в тълкуването. Преклонението на Светия отец пред иконата на св. св. Кирил и Методий в катедралния храм "Св. Александър Невски" обаче бе определено важно, особено за тези, които умеят да виждат знаците и ги разчитат. Пък и думите на Франциск за България като мост между Изтока и Запада, макар и не нови, също впечатляват. 

Аз поне не забелязах папата видимо да има афинитет към инфраструктурата. Може и протоколно да е казал нещо по темата насаме с премиера. Но ако се съди по думите на Борисов, височайшият католически духовник е похвалил "това, което правим" с магистралите и мостовете, за приносите "ни" към Западните Балкани и председателството "ни" на Евросъюза. Явно първият министър, но не сред равни, не пропуска да "ни" обработи магистрално преди евровота. На което можем да кажем по нашенски "...късно е, либе, за китка, резето хлопна".

От България папата отива в Македония. Там ще се преклони пред Майка Тереза, етническа албанка от Скопие. Неизбежно ще отправи и своите послания за мир и междуетническа толерантност към най-близката до сърцата ни млада и предимно православна държава. Особено след избора на новия президент Стево Пендаровски от СДСМ с решителната помощ на албанските гласоподаватели, казват. 

  Това е за днес. Отидете в храма, запалете свещ и се помолете на нашите икони.     

  

Оранжев код за пожари в 15 области

автор:Дума

visibility 0

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 202

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 321

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 563

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1036

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 413

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ