10 Август 2020понеделник18:38 ч.

Обезправяват ни

/ брой: 115

автор:Ева Костова

visibility 314

Минималната работна заплата ще се договаря по икономически дейности. Тя ще продължи да съществува в неизвестен за работещите вид и размер и ще зависи от благоволението на чорбаджията. Минималните осигурителни доходи по икономически дейности и групи професии ще бъдат отменени догодина. Така ще се премахне още една защита срещу посегателствата върху доходите. Това са част от ключовите акценти в споразумението, което синдикатите, работодателите и правителството подписаха за пет области. В него има всичко, за което човек може да си помисли - Шенген и чакалнята на еврозоната, насърчаване усилията за пълна либерализация на електроенергийния пазар, европейската "Зелена сделка", повишаване на дигиталните умения на българските граждани, та до стартиране на цялостна реформа в социалното подпомагане. Все цели, реализирането на повечето от които е с далеч по-дълъг хоризонт от края на управлението на кабинета "Борисов-3". Какъв е смисълът от тази манджа с грозде, и то точно сега? Гола подкрепа за кабинета?

На поредната среща преди подписването на споразумението страните си мериха компромисите. Три дни болнични остават за сметка на работодателите, обаче няма да се връщат част от доходите на най-бедните семейства в края на годината, както искаха синдикатите. Все сменят кон за кокошка.

"Историческо" споразумение нарече подписаното бизнесмен, който влезе в ролята на виден благодетел на народа, честен човек със силно изразено социално мислене. Кирил Домусчиев, да. Историческо, като че ли става дума за Ялтенската конференция, а не за рутинна сбирка на социални партньори, които трябва да разрешават конфликтите си в зародиш, а не да ги създават в името на "социалния мир" и заровените томахавки. 

Много съмнително взеха да сближават позиции работодатели, синдикати и правителство. Де да беше за добро. А то е за това, което непрекъснато ги човърка отвътре - сакън да не останат повече пари за работягите. Бойко Борисов има оправдание да бъде разстроен поради записи, спални, дронове и т.н. Но за другите участници в социалния диалог истинските проблеми не са нови, обрасли са с години, просто се пренасят от заседание на заседание и упоритият безсмислен труд по тях продължава да кипи. Тук-таме с ново орязване на права. 

Историческото споразумение, невиждано и нечувано досега в България, си е нашенски тюрлюгювеч. Покрай илюзията за модерни работодатели и синдикати и за по-добър социален диалог се предвиждат законодателни промени, реформи и какво ли не още като приоритети в следващите месеци, та дори години. Все в името на човека, който има проблеми днес, за утре да не говорим. Защото сред намеренията ще се нареди приоритетно и новата идея за орязването на минималните доходи. Само че расте опасността социалният мир да се превърне в социален взрив... 

АФИС: Всеки втори иска предсрочни избори

автор:Дума

visibility 437

Затварят хотели в Албена заради малкото туристи

автор:Дума

visibility 148

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 151

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 198

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 502

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 659

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ