28 Октомври 2021четвъртък03:54 ч.

Общините искат 2% от данъка върху доходите

Кметове отново настояха за финансова децентрализация

/ брой: 181

автор:Дума

visibility 159

Ако бъде направена реформа за финансова децентрализация и два процента от приходите от подоходното облагане бъдат пренасочени към общините, този ресурс би се равнявал на близо 850 милиона лева на годишна база, заяви Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика, по време на дискусия в рамките на Годишната среща на местните власти в Албена. Той припомни, че противниците на тази идея изтъкват, че от такава стъпка ще спечелят големите общини, а малките, където няма много работещи и заплатите са по-ниски, ще са в губеща позиция. Позицията на експерта беше, че този риск би могъл да бъде избегнат, ако бъдат приети изравнителни механизми.
Реализацията на такава реформа ще бъде стимул за кметовете да привличат инвеститори, да откриват работни места и да се повишават заплатите, допълни Ганев. Целта на децентрализацията не е всички общини да станат равни, каза експертът. По думите му допълнителният финансов ресурс обаче ще помогне на кметовете да работят по-добре за съгражданите си и да реализират различни политики на местно ниво. За да се избегнат разликите между отделните общини, би могло да се мисли в посока по-мощните да получават по-малки държавни субсидии, като средствата се пренасочват към по-бедните, посочи Ганев. По думите му такава стъпка би задоволила всички. Според експерта вариантът с въвеждане на нови данъци - например върху земеделските земи, би предизвикал недоволство сред хората, а това би спряло всяка реформа.
През последните 30 години винаги се говори как финансовата децентрализация ще бъде приоритет на централната власт, само че тя все още не е узряла да предостави автономност на общините, коментира по време на дискусията кметът на Плевен Георг Спартански. Той приветства идеята два процента от подоходното облагане да бъдат пренасочвани, като посочи, че при такава реформа Плевен би получавал около 11,5 милиона лева за година. Като проблем Спартански посочи това, че две трети от парите в бюджетите на общините идват по линия на общата субсидия. "Това ни прави просто пощенски кутии и нямаме възможност да правим никакви политики на местно ниво, нищо че сме избрани мажоритарно и сме пряко отговорни пред съгражданите си", каза Спартански. Той изрази недоволство от факта, че през последната година държавата не работи и кметовете са принудени да чакат с месеци за един подпис в някое от ведомствата в столицата. За общините пътят не е да се борим за субсидии и да се молим за целеви пари, а да изискваме централната власт да гледа на нас като на равностойни партньори, посочи кметът на Плевен.
Според него държавата трябва да контролира харченето на парите, но кметовете трябва да имат възможността да развиват местни политики и да разполагат с достатъчно ресурси, за да има в страната независима местна власт. Темата с финансовата децентрализация се коментира още от 2003 г. Тогава възниква и предложението за пренасочване на два процента от подоходното облагане към общините.

 

 

Македонски българи на "Дондуков" 2

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

Милен Митев оглави БНР

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 207

Социалистите в Ямбол с акция "Памет и слава"

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 207

Още 400 000 лева без търг изтичат за осветление на София

автор:Деси Велева

visibility 147

/ брой: 207

И за лифтовете в курортите ще искат зелен сертификат

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 207

Експерти очакват пик на инфлацията през януари

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 207

КЕВР намали временно цената на тока за малките фирми

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 207

България спечели делото заради "Олимпик"

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 207

СДСМ с предизборен език на омразата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 207

Вече сме трети по по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 207

Киев атакува с турски дронове в Донбас

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 207

Демонстрация в Англия в подкрепа на Джулиан Асандж

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 207

Стадо ли сме?

автор:Велиана Христова

visibility 122

/ брой: 207

Кризата е на всички "фронтове"

автор:Ина Михайлова

visibility 250

/ брой: 207

Целта ни е стабилна България

автор:Ева Костова

visibility 151

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ