10 Юли 2020петък01:07 ч.

Общуването между шимпанзета прилича на човешката реч

/ брой: 100

автор:Дума

visibility 49

Британски биолози откриха, че при общуването помежду си шимпанзетата движат устни в ритъм, който прилича на човешката реч. Авторите на изследването предполагат, че "примляскването" при тези животни изпълнява ролята на говор и служи за привличане на вниманието и предаване на емоции и информация. В съчетание със звуците, които издават шимпанзетата по време на размножителен период, тези ритмични движения са важен елемент от комуникацията и социалното взаимодействие между индивидите.

Хората по света, независимо на какъв език разговарят, отварят устата си от 2 до 7 пъти в секунда, като всеки цикъл съответства на една сричка. В жестовете и мимиките на приматите също се наблюдава ритмичност.

Биолозите отдавна и безуспешно търсят зачатъци на реч у орангутаните, шимпанзетата и макаците. Но всички досегашни изследвания бяха съсредоточени върху изучаването на звуците, издавани от човекоподобните маймуни. Авторите на новото проучване предполагат, че човешката реч е възникнала не толкова при процеса на еволюция на звуците, колкото е била базирана на движенията на устните.

Учените сравнили записи от четири популации на шимпанзета - диви в Уганда и в зоопаркове в Германия и Великобритания, и установили, че устните на приматите се движат със среден "речеви" ритъм от 4 "срички" в секунда.

Експертите приемат, че еволюционната приемственост на появата на речта при човека от примамите още не е доказана, но резултатите от изследванията им ще помогнат в пази посока. Сега те имат възможност да наблюдават развитието на тази съставна част от човешката комуникация не само на основата на вокални елементи, но и на жестове.

Новото изследване относно начина, по който е възникнала човешката реч, е публикувано на страниците на списание Biology Letters.

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 129

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 154

Москва отвaря училищата отново

автор:Дума

visibility 114

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 129

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 133

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 92

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 683

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ