08 Август 2020събота09:16 ч.

Обущарю, не по-високо от обущата!

/ брой: 239

автор:Веселин Стоянов

visibility 1756

"В България демокрацията е в пълен разцвет, а висшата степен са свободата на медиите и хората." Това изявление направил премиерът Бойко Борисов след срещата си със секретаря по вътрешна сигурност на САЩ г-жа Джанет Наполитано, която се провела в Министерския съвет в сряда.


Борисов бил провокиран от въпрос на радиожурналистка. Наполитано била помолена да коментира новия доклад на Държавния департамент на САЩ, в който се изразява сериозно безпокойство за състоянието на свободата на печата и словото в България. Г-жа Наполитано дипломатично се измъкнала с думите, че нейната страна би могла "единствено да сподели опита си с България".


На Борисов такива обаче не минават и нашият храбро заявил:


"Самият факт, че всеки може да дойде в сградата на Министерския съвет и да зададе какъвто си иска въпрос на госпожа Наполитано, показва, че не само демокрацията е в пълен разцвет, не само че правата на човека се гарантират отвсякъде... И колкото и да се опитвате и да се стараете, поради определени поръчки, да ни изкарате недемократични и непублични, няма как да успеете по простата причина, че вие сте тук и никой не ви режисира това, което ще питате" - тръснал пред всички Борисов, забравяйки вероятно, че през май пък американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус" нареди България на 78-мо място в света по свобода на словото след страни като Бенин, Гвиана, Намибия и Източен Тимор.


Има си хас! Остава да ни нареждат и какво да питаме. Въпреки че интервютата с Бойко Борисов приличат на интервютата със Сталин, Йосиф Висарионович, когато в газетите въпросите били отпечатвани след отговорите. Защото трябва да има върховенство. Не може Бащата на народите да отговаря като обикновен гражданин. Присъщо е на светлия му разум да знае какъв ще бъде въпросът. Бойко Борисов отива още по-далеч! Той сам си задава въпроси и естествено за един Баща на нацията!, сам си отговаря. Който не вярва, да погледа негови интервюта по телевизора. Там журналистите седят безмълвно и драскат невротични фигурки по листовете пред тях и са благодарни, ако не отнесат някой шамар.


Така е! Кой ти го знае къде е този Източен Тимор. Едно време имаше една книга за Тимур и неговата команда, ама Бойко нали е чел само Винету?! Пък и Тимор и Тимур са различни имена, няма време да се занимаваме сега с това. Нека Цецо Цветанов да се оправя.


Наскоро пред камерата на една телевизия млад художник призна с горчивина: "На това време му липсва достолепие..." Вероятно самият секретар по вътрешна сигурност на САЩ г-жа Джанет Наполитано е въздъхнала с облекчение зад оградата на американското посолство, защото да попаднеш сред хора, които не познават достолепието и го бъркат с хвалипръцковщината, си е живо изпитание. Нищо чудно и да я повишат в ранг.


Самочувствието, с което Бойко Борисов продължава да гледа на медиите, показва, че наистина той се е самозаблудил като Хензел и Гретел в Омагьосаната гора. Защото в раздвоението си самият той смята, че омагьосва гората от човешки отношения. Което е още по-зле! Обидните му намеци към журналистите показват само ниска култура. Но той се държи така и с обикновените хорица - смъмря ги бащински и със същата хвалипръцковщина им обяснява колко са глупави, че едно време били гласували за всички останали министър-председатели преди него. Или как им вдигнал заплатите и пенсиите още като дошъл на власт и най-вече (о, богове!) какви хубави магистрали бил построил.


И хорицата седят и се чудят как са попаднали в тази Омагьосана гора и кога ще се появи Горския финансист Дянков и ще им обере и последните грошове, скътани за черни дни. Изглежда черните дни настъпиха, щото нападнаха и парите, скътани за тях.


Иначе при министър-председателя е леко и хубаво. Той се изказва винаги неподготвен за времето и мястото (виж по-горе!), за залата и аудиторията. С което ми напомня една приказка от времето на древна Гърция. Всеизвестно е, в ония години демокрацията била пряка. Тоест всеки от народа можел да се изправи на агората и да разсъждава върху стопанските, военните и политическите събития в страната. И да дава съвети, естествено. Та имало един обущар, които взимал думата постоянно. И като се възползвал от свещеното си право, ги плещел едни... На хората свят им се завивал и накрая един мъдрец бил принуден да наруши свещеното право за свободно волеизлияние и се провикнал към обущаря:


- Обущарю, не по-високо от обущата!


Та и аз ще се провикна към Бойко Борисов:


- Министър-председателю, не по-високо от народа!


Такива работи...195 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 7

Четири общини бедстват заради пожари

автор:Дума

visibility 178

Палатки отново блокираха Орлов мост

автор:Дума

visibility 290

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 182

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 311

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 557

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1028

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ