08 Май 2024сряда16:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Понякога вътре в баницата се поставят късметчета, монети или хартийки, на които са написани желания - практика, особено популярна през празничния зимен сезон, Снимка БГНЕС

Обявиха българската баница за най-вкусното ястие в света

/ брой: 15

автор:Дума

visibility 277

Кулинарният пътеводител и енциклопедия на най-добрите вкусове по света - TasteAtlas, обяви българската баница за най-вкусното ястие. В каталога на изданието присъстват над 10 000 храни и напитки - популярни и забравени аромати на градове, региони и села.

"Баницата е традиционно българско ястие, което се приготвя чрез напластяване на листове от намаслено фино тесто със смес от яйца, кисело мляко и бели сирена, за да се получи класическата версия. Може да се приготви и с безброй различни пълнежи - както солени, така и сладки", пише TasteAtlas.

Особено популярни според описанието на сайта са баниците със зеленчуков пълнеж, като например зелник. Той може да се направи със зеленолистни зеленчуци като спанак, коприва, невен, магданоз и зеле. Празникът пък се прави с праз, а лучник е вид баница с пълнеж от лук. Когато става въпрос за сладки варианти на ястието, има тиквеник, приготвен с тиква, разновидност с ябълков пълнеж, щрудел или млечна баница - направена чрез накисване на тестени листове със смес от мляко, яйца, захар и ванилия.

БДЖ вдигна цените на билетите с 20%

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 84

1 млн. българи са пътували по празниците

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 84

По-ранна жътва очакват зърнопроизводителите

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 84

Си Дзинпин е на обиколка в три европейски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 84

Путин готов на диалог, но на равни условия

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 84

Израелската армия нахлу в Рафах

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 84

Накратко

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 84

Пренавиване

автор:Валентин Георгиев

visibility 237

/ брой: 84

За наше добро

visibility 248

/ брой: 84

Натровената Европа

автор:Юри Михалков

visibility 255

/ брой: 84

БСП: Да кажем ясно и високо - алтернатива има!

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 84

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ