30 Октомври 2020петък19:40 ч.

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

Маслеността и сухото вещество трябва да са най-малко 40%

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 1010

След неспиращото влошаване на качеството на българското саламурено сирене Министерството на земеделието и храните се сети да предложи мерки, които да спрат този процес. Ако продуктът съдържа повече от 60% вода, той не може да се нарича "сирене" и мястото му е при храните имитации, гласи проект на наредба, публикуван на сайта на агроминистерството за обществено обсъждане. Ако в изделието има повече от 20% сухо мляко, това също го праща на един рафт с фалшивите стоки, пише в документа. В мотивите към наредбата министерството се опира на опита на неправителствената организация Асоциация "Активни потребители", която непрекъснато представя резултати от свои прооучвания за качеството на храните у нас. От години асоциацията алармира, че пазарът е залят от най-различни фалшификати на сирене - продукти, в които прясното сурово мляко е подменено със сухо, маслеността идва от растително (палмово) масло, а водното съдържание достига до 70 на сто. Последното проучване беше миналия месец.

Заложените в проектонаредбата до 60% съдържание на вода са повече от някогашния държавен стандарт БДС, който регламентираше 54 на сто водно съдържание в кравето саламурено сирене. Другите ментета с ръзличен състав също ще могат да се продават в магазините само на специално отделените и обозначени стелажи, където се предлагат и други храни имитации, посочват от агроминистерството. Сухото вещество в сиренето трябва да бъде не по-малко от 40%, като маслеността в него също не може да е по-ниска от 40 на сто. Съотношението между суроватъчен протеин и казеин пък не трябва да превишава това в млякото. Продуктите, които не отговарят на тези изисквания, вече няма да имат право да слагат на етикетите си, че са "сирене", а може да се продават като имитиращи.

В мотивите към проектонаредбата се посочва печалната тенденция, установена от "Активни потребители" в поредицата им пазарни проучвания - през 2005 г. в нито една марка сирене от изследваните проби не е установено наличие на вода над 62%, през 2008 г. процентът на "мокрите" сирена е 4,8, а през 2011 те вече са 42%. Това е черен рекорд за млекопреработващата индустрия, който едва ли има аналог в световната практика, коментираха от асоциацията. Все пак в следващите години заради растящото внимание към темата и по-високата информираност на хората има известно свиване на оводнените продукти - през 2016 г. например те са "само" 27,8% от всички тествани марки сирене. От земеделското министерство коментираха, че ограничението от максимум 60% вода е съобразено с изискванията на "Кодекс Алиментариус" - международно признати стандарти, които са създадени за защита на здравето на потребителите и осигуряване на честни практики при търговията с храни.

Андон Балтаков оттегли оставката си

автор:Дума

visibility 1

Корнелия Нинова е в болница с коронавирус

автор:Дума

visibility 82

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 62

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 33

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 73

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 161

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 143

Датата

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ