18 Септември 2025четвъртък12:29 ч.

Около 8 лв. за килограм никулденски шаран

Агенцията по храните тръгна на проверки преди празника

/ брой: 233

автор:Дума

visibility 1358

На цени между 7,50 и 8 лв. се предлага в големите търговски вериги килограм шаран тази година. Седмица преди Никулден търговците изкараха шараните, включително и по пазарите вече се предлага празничната риба. Екземплярите тежат от около килограм и половина до близо 10 кг, каквито живи риби предлага една от големите търговски вериги.

Дъговата пъстърва върви между 11 и 12 лв. за кг, лавракът - около 16,50 лв. Толстолобът се предлага на около 7 лв. за кг, като за повечето пресни риби търговците са обявили, че цените са на промоция. Намаленията варират от 20 до към 50%. Прясната ципура върви за около 14 лв. на килограм. В магазините в момента се предлага и атлантическа скумрия за около 7 лв. килограма, а пушената скумрия върви малко над 11 лв. Пушеният паламуд се продава за около 14 лв.

Има изобилие и от по-скъпите риби, които също на много места в момента търговците са обявили, че са с намалени цени. Котлетите от сьомга на промоция са за около 30 лв. Скаридите вървят между 19 и 28 лв., а филето от риба тон може да се намери за около 30 лв. на промоция.

Междувременно БАБХ обяви, че е започнала засилени проверки заради предстоящия празник. До 6 декември включително ще се проверяват обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

По време на проверките ще се следи за документите за произход и безопасност на рибата, спазването на сроковете и условията на съхранение, съответствието с изискванията за етикетиране, както и за наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти. Контролните органи ще следят специално за продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци. 

БАБХ призовава потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск. При съмнения за нередности гражданите могат да подадат онлайн сигнал през сайта на БАБХ или на горещия телефон 0700 122 99.


Как да разберем прясна ли е рибата

Върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите - бистри. При натискане с пръст върху рибата вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Язовирите са 59% пълни, но загубите по мрежата стигат до 90%

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 174

Увеличават месечната докторантска стипендия

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 174

Кметът на Огняново нападнат и бит от хотелиер

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 174

526 училища ще имат статут на иновативни през 2025/2026 г.

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 174

КЗК с нови правомощия

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 174

Сиренето у нас е с 26% по-скъпо от средната европейска цена

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 174

ДФЗ засече двойно декларирани 7420 декара

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 174

По-евтино на море в Гърция през септември

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 174

София също блокира санкции срещу Израел

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 174

В Белгия се "изпират" 16 млрд. евро годишно

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 174

Протести в Словакия срещу Роберт Фицо

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 174

Накратко

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 174

Парламентарна поезия

автор:Александър Симов

visibility 120

/ брой: 174

Правителството върши своята работа и резултатите вече са видими

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 174

Пътят на забравата

автор:Евгений Белий

visibility 133

/ брой: 174

Гладиаторско меле

visibility 131

/ брой: 174

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ