25 Октомври 2020неделя13:48 ч.

Олигарси и олигофрени

/ брой: 179

автор:Веселин Стоянов

visibility 3062

В речника "олигархията" е определена като "политическо и икономическо господство на малка група експлоататори". "Експлоататори", защото речникът е от соцвреме, ама е верен. Днес около думичката "експлоататори" се въртят едни такива усукани словца, които в основното си съдържание значат същото. Пак в този речник по ирония на живота два реда след "олигархия" следва "олигофрения". Което пък значело "слабоумие".
В добрата стара София се питали защо в провинцията не протестират. Вдигали рамене пред сакралния въпрос, чоплели носове и въздишали върху стихове на поета Сугарев отпреди монголския му период. В добрата стара София дори не подозират, че в провинцията, която впрочем навсякъде по света наричат България, мислят за столицата като за "Града на злото". Защото високомерието на този град - политическо, икономическо и социално, плаши и отблъсква останалите граждани на България. Там са политическите, икономическите и социалните олигарси, което отблъсква българите и ги кара да се загръщат в страха си и да не обръщат внимание на вувузелите, балерините, кафепиенето и прочие театрални похвати, изучавани в театралния колеж в Благоевград. Градът на злото мирише отвсякъде. Новините, които идват оттам за радост на родните телевизии, стряскат с мащабите на всекидневните убийства на човешката същност, призвана да създава, а не да руши.  
Какво да й поддържаш на тази столица? Макар че в нея живеят и работят поне още милион и половина хора, които хранят, чистят и обслужват всичките тези протестиращи, дето им се чудят, че не са на дунанмата. Ми, не са! Някой трябва да чисти след всичко, което става. Старо правило е, че слугите не участват в купона! Нали са олигофрени.
Вече веднъж говорих за олигарсите и предложих да вземат, че да им изпишат имената по разните табели, дето ги носят по улиците на София. Да стане ясно кой кой е! Пък ако има някой храбър вестник или друга медия - да ги публикуват.
Че аман вече...
Народът съвсем се обърка. Кой къде седне, захваща за олигарсите: такива били, онакива били... Като ги питаш кои бе, той тутакси млъква и прошепва съзаклятнически: Ти ги знаеш кои са... И намига, пак съзаклятнически. Щото може някой олигарх да е седнал на съседната маса в кварталната кръчма и после жална ти майка. Щото ние сме патили от олигарси и бог да не дава пак да патим.
Сега Градът на злото щял да праща шпицкоманди по градове и паланки да питат и разпитват: "Вие що не протестирате, бе?!" А вдъхновени интелектуалци щели да пишат поемата: "И през септември ще е същата като през май!" В добрия тон на българската поезия ще присъстват "шопи със сопи", а Карбовски ще предава на живо изнасилването на младо цигане, за да може после през тирантите си да зададе въпроса: "Кой!? Кой е виновен!?"
Днес всичко в България е една пародия. И олигарсите ни са една пародия, и революциите ни са една пародия, както и самите революционери са пародия на самите себе си. Свириха, пяха, веселиха се и... отидоха на море. Със заканата, като се върнат отпочинали, да я захванат яко. Да, ама после ще дойдат коледните празници, ще трябва да се ходи на село за месце и винце. После като се захванат именните дни - айде до Гергьовден. Току-виж изпуснали изборите, дето все реват за тях.
Ей по тази причина т.нар. провинция не тича по митинги и самодейни изкуства, ами се трепе на нивата или по двора, че ще дойде зимата и гладните деца от София ще се върнат в бащината стряха. Откъде пържунки тогава и бистро вино? Тъй разсъждават олигофрените, щото знаят, че олигарсите винаги огладняват. И то здраво!
Да, отнесе се авторът... Но нали нам е дадено да провиждаме, та се виждам и аз в бъдните години да питам и питам отново: "Кои са, бе, джанъм, тези пусти олигарси?! Кои са, кажете. Посочете ги с пръст. Може пък и да се засрамят. Или поне ние да ги засрамим, като не можем да им направим друго!"
Но както е казал поетът: "Мълчи народът, глухо и страшно кънтят окови..."
Такива работи...

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ