28 Септември 2022сряда06:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°. Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°.

Оръжие, което промива мозъците, душите и вярата

Уахабитите са пуснали дълбоки корени в Западните Балкани

/ брой: 195

Салафизмът е верско крило или секта в сунитския ислям. Неговите последователи се обявяват срещу елементите (срещу нововъведенията, на арабски "бидат"), привнесени в исляма от други религии или философски системи. Салафитите проповядват изначалното разбиране на исляма - чист ислям и търсене на смисъла, първоначално заложен от Аллах в Корана. От своя страна уахабизмът е ултраконсервативното реформаторско крило в салафизма, датиращо от VІІІ век и доминираща форма на исляма на Арабския полуостров (най-вече в Саудитска Арабия и Катар), малки части от Африка и Западен Ирак. Той е религиозно движение на ислямски фундаменталисти, търсещо да се върне към ранните основополагащи източници на исляма - Коранът и Хадисите. Последователите му биват наричани уахабити, но самите те смятат това название за обидно и предпочитат да се наричат мууаххидун (сиреч, изповядващи единството на Бога, поддръжници на учението таухид или монотеизма - Божието единосъщие и единственост). Следователно не всички салафити са уахабити, но всички уахабити са салафити. В Босна и Херцеговина (БиХ) се практикува типичен сунитски ислям и вярващите мюсюлмани се отнасят негативно към уахабитите и техните последователи. Има и един сравнително интересен момент, който отличава и външно уахабитите от останалите практикуващи традиционен сунитски ислям мюсюлмани - това са техните бради и видимо подкъсени крачоли на панталоните. И този външен вид си има своето обяснение - имайки за цел връщането към изворния ислям, уахабитите поддържат външния си вид в съответствие с тогавашните представи. Пророкът Мохамед е носил брада, а на молитва човек трябва да отиде чист, т.е. дори частите от дрехите му не трябва да са замърсени (мюсюлманите събуват обувките си преди молитва в джамията).
Дали са опасни уахабитите? Отговорът на въпроса не е лесен, нито може да бъде даден с едно изречение. В "Божието послание" от Аллах към Муса (или Мойсей по християнския библейски речник) се казва: "Онзи, който убие един невинен човек, е все едно убил цялото човечество, а онзи, който го спаси, е спасил света!" На фона на това послание как бихме могли да си обясним бруталното убийство на отвлечения американски журналист Фоули? Ислямът строго забранява самоубийството и убийството на невинни и военнопленници. Как тогава да си обясним самоубийствените атентати с хиляди жертви?
Главната и основна разлика във верски смисъл между ортодоксалните мюсюлмани - сунити и уахабитите (салафитите) се състои във факта, че вторите не признават легалното тълкуване на Корана и водачеството на ислямската общност. Те тълкуват по различен и изкривен начин нормите на исляма и ислямските практики на поведение и изповядване на вярата. Един от най-влиятелните специалисти по антитероризъм в БиХ и член на Работната група по антитероризъм за региона на Западните Балкани Джевад Галияшевич обяснява ситуацията с уахабитите в Босна и Херцеговина:
- Г-н Галияшевич, колко са уахабитите в БиХ?
- Истинската заплаха от тероризъм произлиза от мрежата "Ал Кайда". Тази терористична организация е навлязла дълбоко в босненското общество чрез помощта на бившия президент на БиХ Алия Изетбегович и неговата Партия за демократично действие (СДА). Пуснала е корени и в други политически партии, неправителствения сектор, а също така и в сектора за сигурност на БиХ, властовите центрове в Сараево, но не на последно място и в разузнавателните и контраразузнавателните служби и правосъдието на страната. "Ал Кайда" разполага в БиХ с около 5000 радикални ислямисти, които са потенциална терористична заплаха. Въпреки че много от лидерите и членовете на радикалните групи са добре известни на структурите за сигурност, те се чувстват добре защитени в БиХ и по този начин са създали най-голямото ислямистко движение в Европа, с повече от 100 000 сподвижници, познато под името "Уахабитско движение". Абсолютно безпроблемно тези лица създават на територията на БиХ фирми и предприятия, основават неправителствени организации и след това от тяхно име купуват къщи, сгради, дори цели махали и квартали с цел да настанят в обектите своите фанатични последователи - войниците на бъдещия конфликт.
В БиХ базите им се намират от двете страни на т.нар. "общностна граница" или по-известна като "разграничителна линия" между Република Сръбска и Федерация БиХ. Добре известни са цели населени места, които функционират извън държавно-правния ред в БиХ, по строгите закони на шериата...
Доказано е, че Зеничко-Добойският кантон представлява добре оборудвана база на радикалните ислямисти. Но не трябва никога да се забравя, че ислямисткото движение е създадено по проект на американските тайни служби, както и определянето на водачите им - първоначално на Юсуф Барчич в Горна Маоча, а след неговата загадъчна смърт - на Нусрет Имамович за "уахабитски шейх" в БиХ. Не е тайна и сътрудничеството на Имамович със западните служби и "Свободната сирийска армия".
- Колко граждани на БиХ се сражават в Сирия/Ирак и защо са отишли да воюват там - поради финансови съображения, заради идеология?
- В Сирия се бият 375 граждани на БиХ. От тях около 260 се сражават на страната на Фронта "Ал Нусра" под командването на "Ал Кайда" и директното ръководство на шейх Мохамед Джевлания. Под командването на Абу Бакир ел-Багдадия и на страната на ИДИЛ и с директен военен ръководител Байро Иканович от сараевския квартал "Хаджичи" са 47 ислямисти от БиХ. На страната на "Свободната сирийска армия" под ръководството на англичани се сражават 16 граждани на БиХ. На страната на Башар Асад са 12, а директно под командването на НАТО в Ирак има 40 бойци от БиХ. Реално погледнато, всички воюват на погрешната страна, тъй като по своята същност войната е най-грешното решение на проблемите. Между другото, участието на наши граждани във войните в Сирия и Ирак е свидетелство за степента на фанатизъм и организираност на радикалните ислямисти в БиХ. Вече е видимо и разделението, което войните в Ирак и Сирия предизвикват вътре в самото уахабитско движение. Шейх Изет Хаджич, уахабитски лидер от Ошава, поддържа Нусрет Имамович, докато Билал Боснич от Бужима (близо до Бихач) поддържа ИДИЛ и Байро Иканович. Уахабитският водач в Мостар Джевад Голош е на страната на ИДИЛ, а Абдусамед Бушатлич и цялата редакция на ислямското сп. "Сафф" е на страната на Фронта "Ал Нусра" и Нусрет Имамович, и т.н. Крайно време е службите да направят макар и една стъпка в посока ограничаването дейността на ислямистите.
- Имате ли данни за граждани на Сърбия, които воюват в Сирия и съответно в Ирак и Украйна?
- Когато става въпрос за Сирия, то това са граждани на Сърбия основно от Прешевската долина и бошняци от Санджак. Съществуват данни за 156 радикални ислямисти, които воюват на страната на Фронта "Ал Нусра", а в редиците на ИДИЛ воюват 12 ислямисти. Също така в Ирак на страната на проправителствените сили и като част от контингента на НАТО воюват 30 сръбски граждани. Четирима сръбски мюсюлмани работят като преводачи в отделни представителства на западни компании в Багдад.
Когато става въпрос за Украйна, граждани на Сърбия воюват и от двете страни на фронтовата линия - на страната на проруските сили са около 46 сръбски граждани, докато на украинска страна воюват около 32 сръбски граждани (мюсюлмани от Санджак, унгарци и хървати от Войводина).
- Какви мерки се предприемат срещу граждани на БиХ, които се завръщат от "горещи точки" на света и за тях има данни за участие в конфликти на една или друга страна?
- В имиграционния център в Сараево понастоящем са задържани около 20 лица, от които 11 представляват сериозна заплаха за националната сигурност на БиХ. "Най-прочутият" от тях е сириецът Абу Хамза, който вече от 6 г. е задържан в центъра. Поради силното обвързване на правосъдието в БиХ с ислямистите отношението към него и към останалите задържани е повече от необвързващо. Същевременно над освободените от центъра лица никой не осъществява надзор.
- Смятате ли, че БиХ може самостоятелно да се пребори с фундаменталистките и ислямистките движения?
- Най-силното оръжие на уахабитите не е пушката, която е носил Мевлид Яшаревич (депутат от парламента на БиХ от партията СДА, обвинен, но и до момента неосъден за етническо прочистване в района на Маглай), нито бомбите. Става въпрос за оръжие, което промива мозъците, душите и вярата на хората по света - една грозна и злокобна интерпретация на исляма. Съдът и прокуратурата на БиХ са основните виновници за криминалното отношение на правосъдните институции спрямо радикалните ислямисти в страната. Истинската борба против радикалния ислямизъм и тероризма започва вътре в самото общество, продължава от страна на структурите за сигурност и завършва чрез органите на правосъдието. За огромно съжаление и обществото ни, и агенциите за сигурност, и правосъдните органи са слаби, корумпирани и неспособни за такава борба...
Активните ислямистки организации в Босна и Херцеговина са:
На първо място организацията "Активна ислямска младеж" (АИМ), създадена през 1997 г., сред чиито основоположници и първи активисти се открояват имената на Билал Боснич, Аднан Пезо, Абдусамед Насуф Бушатлич и много други, вече добре познати радикални ислямисти в БиХ. Най-важните НПО, зад които стои АИМ, са "Покана за рая", студентската организация "Демус", "Мюсюлмански медии", "Алем", Босненски академичен клуб "Фатих" и др. Два пъти годишно АИМ осъществява срещи на цялата си структура. Уахабитите в БиХ се подготвят верски (а може би и военно, кой знае?) главно във Виена.
Междувременно Агенцията за национална сигурност на Черна гора от началото на този месец е започнала активното проследяване на лица, за които има съмнения, че са членове на движението на уахабитите. Уахабитите в Черна гора са около 100-120 души и получават значителни финансови средства чрез ислямски хуманитарни организации.
Ясно е, че в Западните Балкани уахабитите са пуснали своите корени и развиват своята дейност, а в БиХ този процес е почти безпрепятствен. А как ли е у нас?...


Джевад Галияшевич


Уахабити в Босна и Херцеговина


Нусрет Имамович


Изет Хаджич


Уахабити в ОшваИканович (крайният вляво)


Абу Хамза

Банки отново вдигат таксите

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 187

Еврото и лирата рекордно евтини спрямо долара

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 187

Внасяме все повече картофи

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 187

Опасно лошо време в Гърция заради циклона Богдан

автор:Дума

visibility 163

Крайната десница печели в Италия

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 187

България ще приеме до 150 мигранти от Кипър

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 187

Предупреждения на САЩ към Русия

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 187

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ