13 Април 2021вторник20:23 ч.

Илюстрация Свободен народ

Акценти

Организирани престъпни групи

Не при социализма, господа, а днес престъпленията са повсеместни

/ брой: 25

автор:Лозан Такев

visibility 1175

Лицата с общ умисъл и цел за постигане на конкретни престъпни резултати се наричат участници в организирани престъпни групи. Такава примерно бих нарекъл и групата от адв. Петър Славов, Мартин Димитров и проф. Вили Лилков, които са автори на закона за престъпния период у нас от 1944 до 1989 г., който сложи под един знаменател всички десетилетия и хора, живели в това време, определи им дори санкции, ако продължават да имат човешко отношение към миналото и социализма. 

Естествено, в онези години в лексиката ни нямаше организирани престъпни групи, имаше обаче икономика и социална политика в полза на хората, от които днес и помен няма. А престъпното време се свързва повече с т.нар. демократични промени след 1989 г. и с годините, определени като Преход. Каквато и справка да погледнете, няма как да не е убедителна и меродавна.

Днес все по-често става дума за организирани престъпни групи - в криминалния им смисъл и като сложен обществен феномен. Организирана престъпност и борба с организираната престъпност - две явления, които съжителстват успоредно и почти безрезултатно. Но, всъщност, по-голямата беда на Прехода и Демокрацията е съревнованието да се организират престъпни дейности, облечени в дрехите на промени и реформи. Убедително и неизменно има разнообразие и изобилие от подобни  организирани явления, дела и резултати...

Сега при всички демократично проведени  избори за парламент, президент, местни органи, европейски структури властва организираното продаване и купуване на гласове, което уж било престъпление. 

Признайте честно, не живеем ли в среда на организирана шуробаджанащина! По организирана корупция сме челници в Европа. За това свидетелстват и европейските доклади. Все повече се налага организираната неграмотност, за разлика от образоваността в престъпния период у нас между 1944 и 1989 г. Организирано бяха сринати икономиката и земеделието. Има организирана криза в образованието, в здравеопазването, в духовността. А какво ще кажете за организираната медийна дезинформация и мястото ни по свобода на словото!? Често спорим за организираната  търговия с влияние, за организираната социална несправедливост, за организираната посредственост в управлението на страната. Ами множащите се организирани бедствия - срутища, свлачища, хем безводие, хем ни заливат язовири, следват ремонти на ремонтите. Организираните злоупотреби с еврофондовете и евросредствата не са за коментиране.      

Организираната безработица е направо бич. И организирано млади и свежи сили изтичат през терминалите на родината. Организирани далавери с български паспорти, организирана приватизация под масата, организирана простащина, организирано осъвременяване на езика с тулупи, негодници, келеши, мисирки, главанаци, Шехерезади, Мата Хари и Пунта Мара! 

Съществуваме под "каскета" на добре и трайно организираната ни съдебно-правна имитация. Живеем в организирана пожарна опасност и в добре организирана противопожарна заблуда, че сме имали  редкия шанс да бъдем управлявани именно така "от тук до края на света". Докога? Кой може да каже, освен ние самите?     

Байдън предложи на Путин среща в трета държава

автор:Дума

visibility 10

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 563

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 271

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ