20 Септември 2019петък09:30 ч.

Акцент

Осакатена държава

Проблемите на хората са далеч от дневния ред на властта, ангажирана да консумира и да присвоява

/ брой: 185

автор:Йонко Бонов

visibility 1138

Зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Драгомир Стойнев заяви от парламентарната трибуна, че държавата е изконсумирана и на практика липсва. Прав е депутатът, че сегашните управляващи взеха властта с главна цел не да укрепят, а да консумират държавата. И я приготвиха в удобна за тях форма - хем да я има, хем да си я ползват, както на тях им е удобно. Иначе казано, взеха пари по европейски проекти или просто теглиха дългосрочни милиардни заеми, които легнаха в дълг и на неродените поколения, и превърнаха държавата в послушен пазач на присвоените от тях средства, на техните политико-икономически интереси.
Проблемите на България са далеч от дневния ред на правителството, а в ролята си на вярно куче държавата остава глуха, сляпа и напълно бездушна към съдбата на българския народ.
Ненаситни консуматори, пресити с присвоена държавност, превръщат постепенно страната ни в необитаема пустиня, в непригодно място за живот.
Държава има, само че е пладнешки консумирана. Това личи недвусмислено по онези стопански сектори, които възпроизвеждат над 60% сива икономика. Такива са например сферата на услугите и туризмът, строителството, охранителната дейност. Най-мощните консуматори на държавата си спестяват изплащането за своите наемници на достойни възнаграждения, на социални и здравни осигуровки, на данък общ доход. Явно е, че самите управляващи опъват чадър, за да просперира икономиката на тъмно. Поддържането на неизменен ДДС от 20%, без възможност за неговото диференциране за основни хранителни стоки например също е предпоставка за консумация на държавния потенциал на тъмно. Растящите цени на газа, парното, електроенергията и хляба са недвусмислен знак за спекулативно присвояване на държавната институционалност. За нормалните хора издръжката става все по-трудна. От КНСБ обявиха, че за да живее скромно човек тук, са му необходими поне 600 лв. месечно. Сега средният доход на човек е едва 491 лв. За стотиците хиляди, останали под нивото, нормалният живот прозира, както прозира светлина над главата на някого, пропаднал с начупени крайници в дълбок кладенец.
Тежката бюрократична машина и масовите корупционни практики отблъскват вече повече от десетилетие чуждестранните инвеститори. Според статистическо проучване на Централната банка преките чуждестранни инвестиции у нас от началото на годината са намалели с 63%. Всички тези факти говорят недвусмислено, че управляващите са превърнали държавата в удобна за консумация форма.
Тези, които са се хванали за кокала на държавата, нямат интерес от смъртта на златната кокошка. Да, такава консумация е пагубна за българския народ. Вече се говори, че са избягали в чужбина над три милиона българи, защото при такава алчна консумация, при такъв опустошителен грабеж на страната ни тук биха попълвали и без друго тревожно растящото множество на излишните хора. Така ще бъде, докато това здраво, икономически активно множество не се вземе в ръце, за да си върне обратно държавата и да раздаде присъди на осакатяващите я сега консуматори.

Хаос и искания за оставки в БНР

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 181

Четирима се обадили "отгоре" за сваляне на Великова от ефир

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 181

Пуснаха Джок Полфрийман предсрочно от затвора

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 181

Системите на НАП били надграждани зле

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 181

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 147

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 134

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 111

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 62

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ