03 Април 2020петък02:21 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Осем срещи с изкуството на барока

Четвъртият фестивал за старинна музика започва на 22 октомври с концерт в СГХГ

/ брой: 232

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1494

Фестивалът "Изкуството на барока", който тази година ще се състои от 22 октомври до 9 ноември, се утвърждава като единствен по рода си фестивал за старинна музика в България. Той представя европейското музикално изкуство чрез исторически информирано изпълнение и на инструменти, съответстващи на епохата, в която са създавани произведенията. С подкрепата на Столичната община и в рамките на четвъртото издание на фестивала в залите на концертен комплекс "България" и в Софийската градска художествена галерия ще гостуват звездите от европейската сцена в областта на старинната музика.
Гражданите и гостите на столицата ще имат удоволствието да чуят произведения на немския композитор Георг Филип Телеман, който обединява вкусовете на Европа от ХVIII век в уникален стил. Световноизвестният френски флейтист и диригент Алексис Косенко ще представи флейтовите квартети на Моцарт - шедьоври на камерната музика, изпълнени на исторически инструменти. Ще прозвучат също произведения на виртуоза на китарата Мауро Джулиани, творил на прага на романтизма, изпълнени от виртуоза на ХХI век Изхар Елиас. Партнират му и клавирните изпълнители Василий Илисавски и Галина Драганова.
Станалият любимец на българската публика блокфлейтист Ерик Босграаф ще ни сюрпризира със сценичното представление "Metamorphosis" заедно с немския танцьор и майстор на жеста в бароковото изкуство Клаус Абромайт. Спектакълът е изграден върху уникален сборник от началото на ХVIII век, съдържащ характерните за епохата танци.
Българското сопрано Ина Кънчева, заедно с фестивален бароков ансамбъл, ще изпълни в зала "България" Стабат Матер от Луиджи Бокерини - едно от най-въздействащите и изящни произведения по латинска поема от ХIII век, разкриваща страданията на Майката Христова.
Ансамбъл "Кончерто антико" ще поднесе италиански барок от първата половина на ХVII век - музика от момента на създаването на първите прозведения за цигулка в музикалната история.
През ноември са предвидени и музикално-образователни концерти за най-младата публика.
Фестивалът "Изкуството на барока", който освен поредица концерти включва и майсторски класове за ученици и студенти от специализираните училища, създава и развива това звено - музикалната култура на Европа, поднесена съобразно естетиката на съответната епоха. Тази неизменна част от културния живот подрежда София сред домакините на фестивали като тези в Бaрселона, Лондон, Утрехт, Берлин, Истанбул, Букурещ и др.
Октомврийските изяви на фестивала ще бъдат в залата на Софийската градска художествена галерия. Василий Илисавски, Галина Драганова - фортепиано, и Изхар Елиас - китара (Холандия), са първите изпълнители, които публиката ще види - на 22 октомври от 19 ч. На 24-и от 12 ч. ще се представи "Duo&Trio Concertant": Изхар Елиас - китара (Холандия), Алексис Косенко - флейта (Франция), Зефира Вълова - цигулка, Иван Илиев - виола, Мария Христова - виола. Алексис Косенко - флейта (Франция), Зефира Вълова - цигулка, Иван Илиев - виола, Маартен Янсен - виолончело (Холандия), се събират за концерт на 25 октомври от 19 ч. А на 27-и ще слушаме "Gran Quinteto": Изхар Елиас - китара (Холандия), Зефира Вълова - цигулка, Иван Илиев - цигулка, Мария Христова - виола, Маартен Янсен - виолончело (Холандия), Алексис Косенко - флейта (Франция). Последният концерт за месеца е на 30 октомври от 19 ч. - "Кончерто антико" със Зефира Вълова - цигулка, Иван Илиев - цигулка, Явор Генов - арчилютня, Янко Маринов - клавесин.
Трите изяви през ноември са в три различни зали. На 2-ри от 19 ч. в СГХГ ще свирят Алексис Косенко - траверсо флейта (Франция), Зефира Вълова - цигулка. На 8 ноември в камерна зала "България" от 19.30 ч. започва спектакълът "Metamorphosis" с участието на Ерик Босграаф - блокфлейта (Холандия), Клаус Абромайт - танц (Германия). На 9 ноември в голямата зала "България" от 19.30 ч. ще звучи "Stabat Mater" с участието на Ина Кънчева - сопран, Зефира Вълова и Иван Илиев - цигулка, Аня Новак - виола (Полша), Йоб тер Хаар (Холандия) и Томаш Покшивински (Полша) - виолончело.
Билети може да се намерят на касата на "Кантус фирмус" в зала "България" и на Тикетс БГ. За групови посещения има отстъпка от цената на билета, съобщават организаторите от "Luxuria Europae".

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 32

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 64

ООН: Храните по света рязко са поевтинели

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 64

Замразяват кредитите на британците за три месеца

автор:Дума

visibility 47

Евросъюзът взе на мушка Унгария

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 64

Рекордна смъртност в САЩ за денонощие

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 64

КОВИД-19 е най-активен при 4 градуса

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 64

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 133

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 107

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 94

/ брой: 64

Честит рожден ден, ДУМА!

автор:Юрий Борисов

visibility 81

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ