15 Август 2020събота11:35 ч.

Осем срещи с изкуството на барока

Четвъртият фестивал за старинна музика започва на 22 октомври с концерт в СГХГ

/ брой: 232

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1704

Фестивалът "Изкуството на барока", който тази година ще се състои от 22 октомври до 9 ноември, се утвърждава като единствен по рода си фестивал за старинна музика в България. Той представя европейското музикално изкуство чрез исторически информирано изпълнение и на инструменти, съответстващи на епохата, в която са създавани произведенията. С подкрепата на Столичната община и в рамките на четвъртото издание на фестивала в залите на концертен комплекс "България" и в Софийската градска художествена галерия ще гостуват звездите от европейската сцена в областта на старинната музика.
Гражданите и гостите на столицата ще имат удоволствието да чуят произведения на немския композитор Георг Филип Телеман, който обединява вкусовете на Европа от ХVIII век в уникален стил. Световноизвестният френски флейтист и диригент Алексис Косенко ще представи флейтовите квартети на Моцарт - шедьоври на камерната музика, изпълнени на исторически инструменти. Ще прозвучат също произведения на виртуоза на китарата Мауро Джулиани, творил на прага на романтизма, изпълнени от виртуоза на ХХI век Изхар Елиас. Партнират му и клавирните изпълнители Василий Илисавски и Галина Драганова.
Станалият любимец на българската публика блокфлейтист Ерик Босграаф ще ни сюрпризира със сценичното представление "Metamorphosis" заедно с немския танцьор и майстор на жеста в бароковото изкуство Клаус Абромайт. Спектакълът е изграден върху уникален сборник от началото на ХVIII век, съдържащ характерните за епохата танци.
Българското сопрано Ина Кънчева, заедно с фестивален бароков ансамбъл, ще изпълни в зала "България" Стабат Матер от Луиджи Бокерини - едно от най-въздействащите и изящни произведения по латинска поема от ХIII век, разкриваща страданията на Майката Христова.
Ансамбъл "Кончерто антико" ще поднесе италиански барок от първата половина на ХVII век - музика от момента на създаването на първите прозведения за цигулка в музикалната история.
През ноември са предвидени и музикално-образователни концерти за най-младата публика.
Фестивалът "Изкуството на барока", който освен поредица концерти включва и майсторски класове за ученици и студенти от специализираните училища, създава и развива това звено - музикалната култура на Европа, поднесена съобразно естетиката на съответната епоха. Тази неизменна част от културния живот подрежда София сред домакините на фестивали като тези в Бaрселона, Лондон, Утрехт, Берлин, Истанбул, Букурещ и др.
Октомврийските изяви на фестивала ще бъдат в залата на Софийската градска художествена галерия. Василий Илисавски, Галина Драганова - фортепиано, и Изхар Елиас - китара (Холандия), са първите изпълнители, които публиката ще види - на 22 октомври от 19 ч. На 24-и от 12 ч. ще се представи "Duo&Trio Concertant": Изхар Елиас - китара (Холандия), Алексис Косенко - флейта (Франция), Зефира Вълова - цигулка, Иван Илиев - виола, Мария Христова - виола. Алексис Косенко - флейта (Франция), Зефира Вълова - цигулка, Иван Илиев - виола, Маартен Янсен - виолончело (Холандия), се събират за концерт на 25 октомври от 19 ч. А на 27-и ще слушаме "Gran Quinteto": Изхар Елиас - китара (Холандия), Зефира Вълова - цигулка, Иван Илиев - цигулка, Мария Христова - виола, Маартен Янсен - виолончело (Холандия), Алексис Косенко - флейта (Франция). Последният концерт за месеца е на 30 октомври от 19 ч. - "Кончерто антико" със Зефира Вълова - цигулка, Иван Илиев - цигулка, Явор Генов - арчилютня, Янко Маринов - клавесин.
Трите изяви през ноември са в три различни зали. На 2-ри от 19 ч. в СГХГ ще свирят Алексис Косенко - траверсо флейта (Франция), Зефира Вълова - цигулка. На 8 ноември в камерна зала "България" от 19.30 ч. започва спектакълът "Metamorphosis" с участието на Ерик Босграаф - блокфлейта (Холандия), Клаус Абромайт - танц (Германия). На 9 ноември в голямата зала "България" от 19.30 ч. ще звучи "Stabat Mater" с участието на Ина Кънчева - сопран, Зефира Вълова и Иван Илиев - цигулка, Аня Новак - виола (Полша), Йоб тер Хаар (Холандия) и Томаш Покшивински (Полша) - виолончело.
Билети може да се намерят на касата на "Кантус фирмус" в зала "България" и на Тикетс БГ. За групови посещения има отстъпка от цената на билета, съобщават организаторите от "Luxuria Europae".

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 195

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 1004

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 717

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 228

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ