01 Октомври 2020четвъртък19:40 ч.

Още за лова на гургулици

/ брой: 215

автор:Стамен Христов

visibility 3640

Ловът на гургулици изисква не само да сте добър стрелец и да познавате навиците им, но и да познавате добре местността, разположението на слънчогледовите ниви и стърнища, дърветата из нивите, гористите долове и водоемите, където птиците утоляват жаждата си. Най-достъпен и разпространен, но и най-труден е ловът на гургулици в слънчогледите. Тогава се стреля по прелитащите птици. Гургулицата обаче лети извънредно бързо и изисква голямо предварение при стрелбата. Не забравяйте, че независимо от маскировката и камуфлажа птиците забелязват ловците и летят на голяма височина. Да не говорим за това, че намирането на ударената птица е извънредно трудно в избуялата растителност. Ползването на птичар за намиране и апортиране на ударените птици е неефективно, защото гургулицата има слаб мирис. При лов на гургулици се използват патрони N 9 и N 8. Може да се използват и N 7, защото прелитат и гривяци - заради тях поне в едната цев е необходимо да имаме по-едри сачми.
Разновидност на този лов е ловът на гургулици на слънчогледова пита. Прави се при слънчоглед над човешки бой, който добре закрива ловеца. Ловецът се движи полека и внимателно по редовете, без да клати стъблата, и търси кацнали на пита и кълвящи семена птици. Забелязват се обикновено на 25-30 метра, затова трябва да имаме постоянна готовност за стрелба. Стреля се по кацналата гургулица или в момента на излитането й - след това е късно, защото птицата се скрива от растенията. За този лов се ползват разпръскващи патрони със сачми N 10-11, тъй като се стреля на близки разстояния.
Класическият лов на гургулици е от укритие. При него се използват привичките на гургулиците да летят по едни и същи въздушни трасета до местата на хранене и водопой и да кацат за почивка и ориентировка в местността по дървета, стълбове, електропроводи и др. При лов на гургулици от ловеца се изисква наблюдателност и съобразителност, за да подбере мястото за укритие така, че да има резултатен лов. Изисква се разузнаване още преди откриването на ловния сезон. Най-подходящото място за този лов са електропроводите, преминаващи през слънчогледовите масиви. При долитането и отлитането за хранене гургулиците обичат да кацат на жиците, за да почиват, чувствайки се в безопасност поради добрата видимост надалече. Предпочитат да кацат близо до стълбовете. Затова е добре укритието да се прави на десетина метра пред стълба, за да може да се стреля от двете му страни. За предпочитане са шокови пушки с патрони с концентриран бой, защото често се стреля на голямо разстояние. Най-подходящи са патроните N 8-10 в зависимост от разстоянието до кацналата птица.
За направа на укритието могат да служат стъблата на слънчогледите, наредени като колиба.
Подходящи за този лов са и самотните дървета, разположени в слънчогледите или в края им. Предпочитани от прелитащите птици са полуизсъхналите дървета със стърчащи оголени клони. Укритието трябва да се прави по-близо от 30 метра от дървото. Много подходящи за такъв лов са влажните гъсто обрасли долове с отделни китки от по-високи дървета, обикновено върби.
При лова от укритие или на причакване можем да ползваме мюрета - както изкуствени имитации, така и ударени птици, подходящо закрепени. Те се поставят на чисти клони, за да се виждат отдалеч.
Най-резултатен лов се прави сутрин от изгрев докъм 10 часа и следобед от 16 часа до залез слънце. Много резултатно е ловуването, когато сутрин има мъгла. Тогава птиците летят ниско, често кацат и вероятността да попаднат под изстрелите ни е по-голяма.
Добре е убитите гургулици да се окачват на висулки за проветряването им в горещите летни дни. Не трябва да се поставят в полиетиленови пликове в раницата, защото лесно се запарват.


 

Община Ловеч е в тежко финансово състояние

автор:Дума

visibility 45

Стотици културни дейци поискаха оставката на Борисов и Гешев

автор:Дума

visibility 202

90 от общо 90 000 са заразените учители с COVID-19

автор:Дума

visibility 94

ЕБВР влоши прогнозата си за България

автор:Дума

visibility 25

Българите пазаруват храна и горива с кредит

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 186

Четвърт от сметките за парно ще се преизчисляват

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 186

Хартиените двулевки излизат от употреба от януари

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 186

Кремъл: ЦРУ работи с Навални

автор:Дума

visibility 174

Шамар за България и от Европейкия парламент

автор:Дума

visibility 281

Великобратания очаква 4 млн. безработни заради ковид кризата

автор:Дума

visibility 150

Папата отказа да приеме държавният секретар на САЩ

автор:Дума

visibility 292

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 474

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 311

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 287

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ