20 Февруари 2020четвъртък20:46 ч.

Оставете пушката да си пукне

/ брой: 12

автор:Юрий Борисов

visibility 1811

Днес публикуваме коментар на нашия колумнист Георги Готев, който е в пълен разрез с позицията на в. ДУМА. Правим го от уважение към неговото силно перо и доказана европейска класа при анализа на всеки проблем, до който се докосне. Правим го и от уважение към вестника, който създаваме всеки ден. ДУМА не е нито партийна брошура, нито предизборен плакат.
На Георги Готев обаче, от камбанарията на Брюксел, няма как да не са убягнали подробности, които са архиважни и в политиката, и в морала. Ивайло Калфин става инструмент, за да не кажа маша, в ръцете на един проект, който носи само мегаломания; тръпнеща тъга по стопяваща се политическа стойност и виртуозна мъглявина, представяна за ново начало. Още при създаването на АБВ, ДУМА чрез анализ на своя издател, посочи маскираните с гальовни политически думи противоречия, които не предлагат нищо на обществото, но затова пък са готови да рушат всичко, което оспорва егото на неговия създател. За АБВ толкова. "Пушката от стената" ще си гръмне патроните, ще замирише на театрален барут и толкова. И изобщо няма да докосне сериозните проблеми, които БСП има да решава и вътре в себе си, и извън себе си. Ако искаше да ги решава, щеше да го прави там, където му е мястото.
На Георги Готев бих казал и следното: силно се съмнявам, че ако на Ивайло Калфин беше предложено да води листата на БСП, щеше да стане лице на политическия облак, който срича азбуката. Имам основания да мисля, че и при него хипертрофията на егото е факт. Извинявам се за личния момент, но си спомням как през 1997 г. той, заедно с Николай Камов, ме кандърдисваха да ходим заедно в Евролевицата. Аргументи? "БСП е мъртва". Вярно, това бяха думи на Николай, но Ивайло нямаше никакъв вид, че не ги споделя. Камов обаче остана верен на своите принципи и когато се разочарова от политиката като цяло и от левицата в частност, ги напусна. Без драми. Калфин, обратно, отново се  качи на "мръсния влак, който вози", както гениално се изрази навремето Благовест Сендов. Сигурно съм примитивен, но такова връщане винаги избутва в главата ми понятието "политическа некрофилия". Да го кажа на български - "любовно влечение към мъртъвци". В политиката - когато те се окажат съвършено живи. Което затвърди в мен убеждението, че политиката е сфера на цинизъм и хладни сметки. А това, че БСП е всядна и може като стара, грозна и комплексирана мома да преглъща всякакви обиди е неин проблем. Наш проблем.

 

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 45

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 44

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 70

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 35

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 38

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 36

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ