01 Октомври 2020четвъртък01:19 ч.

Оставете пушката да си пукне

/ брой: 12

автор:Юрий Борисов

visibility 2042

Днес публикуваме коментар на нашия колумнист Георги Готев, който е в пълен разрез с позицията на в. ДУМА. Правим го от уважение към неговото силно перо и доказана европейска класа при анализа на всеки проблем, до който се докосне. Правим го и от уважение към вестника, който създаваме всеки ден. ДУМА не е нито партийна брошура, нито предизборен плакат.
На Георги Готев обаче, от камбанарията на Брюксел, няма как да не са убягнали подробности, които са архиважни и в политиката, и в морала. Ивайло Калфин става инструмент, за да не кажа маша, в ръцете на един проект, който носи само мегаломания; тръпнеща тъга по стопяваща се политическа стойност и виртуозна мъглявина, представяна за ново начало. Още при създаването на АБВ, ДУМА чрез анализ на своя издател, посочи маскираните с гальовни политически думи противоречия, които не предлагат нищо на обществото, но затова пък са готови да рушат всичко, което оспорва егото на неговия създател. За АБВ толкова. "Пушката от стената" ще си гръмне патроните, ще замирише на театрален барут и толкова. И изобщо няма да докосне сериозните проблеми, които БСП има да решава и вътре в себе си, и извън себе си. Ако искаше да ги решава, щеше да го прави там, където му е мястото.
На Георги Готев бих казал и следното: силно се съмнявам, че ако на Ивайло Калфин беше предложено да води листата на БСП, щеше да стане лице на политическия облак, който срича азбуката. Имам основания да мисля, че и при него хипертрофията на егото е факт. Извинявам се за личния момент, но си спомням как през 1997 г. той, заедно с Николай Камов, ме кандърдисваха да ходим заедно в Евролевицата. Аргументи? "БСП е мъртва". Вярно, това бяха думи на Николай, но Ивайло нямаше никакъв вид, че не ги споделя. Камов обаче остана верен на своите принципи и когато се разочарова от политиката като цяло и от левицата в частност, ги напусна. Без драми. Калфин, обратно, отново се  качи на "мръсния влак, който вози", както гениално се изрази навремето Благовест Сендов. Сигурно съм примитивен, но такова връщане винаги избутва в главата ми понятието "политическа некрофилия". Да го кажа на български - "любовно влечение към мъртъвци". В политиката - когато те се окажат съвършено живи. Което затвърди в мен убеждението, че политиката е сфера на цинизъм и хладни сметки. А това, че БСП е всядна и може като стара, грозна и комплексирана мома да преглъща всякакви обиди е неин проблем. Наш проблем.

 

Каракачанов за F-16 : Правим проучване, не сделка

автор:Дума

visibility 70

Докладът на ЕК - шамар за властта

автор:Павлета Давидова

visibility 97

/ брой: 186

Българите пазаруват храна и горива с кредит

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 186

Четвърт от сметките за парно ще се преизчисляват

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 186

Хартиените двулевки излизат от употреба от януари

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 186

БНБ запази правилата при кредитирането

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 186

Макрон призова за по-независима Европа

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 186

Грозни нападки в първия дебат Тръмп-Байдън

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 186

Османи: Ще засилим контактите с България

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 186

Унгария отхвърля новата идея за финансиране в ЕС

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 186

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 126

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 89

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 87

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ