13 Април 2021вторник13:53 ч.

От днес започва едрият лов

Какво трябва да бъде снаряжението на ловеца?

/ брой: 231

автор:Дума

visibility 2294

От днес се открива ловът на едър дивеч. Какво трябва да има нашият ловец освен оръжието и боеприпасите? Как и с какво да зареди раницата преди излет? Това са множество предмети, аксесоари, приспособления, уреди, принадлежности, инструменти, които ще му бъдат необходими по време на лов. Разбира се, цялото снаряжение не се носи всеки път. Какво ще вземе със себе си на конкретния излет зависи от сезона, от вида лов (колективен или индивидуален) от мястото, където ще отиде.
Снаряжението можем да определим на няколко групи. Това е условно тъй като някои от елементите и уредите, в зависимост от използването им, могат да се отнесат към различни групи.
Защита от фактори на обкръжаващата среда - влага, мъгла, дъжд, сняг, вятър, пек. Най-важното при дълги преходи е обувките да не убиват, да бъдат удобни и топли. Според възможностите на ловеца те могат да бъдат гумени цървули, ботуши, кубинки или обувки, произведени по най-съвременни технологии с терморегулатор. Винаги трябва да имаме резервни чорапи (а понякога и още едни обувки).
Облеклото според сезона трябва да е леко, удобно, топло и желателно да е маскировъчно. През зимата за лов е добре да се използват леки бели гащеризони. Хубаво е дрехите да са от естествена материя - памук, вълна, и да се избягват синтетичните материи, които при студ и горещина се променят. Най-добре е на голо да се облича тънка вълнена фланелка или термобельо. При тежък преход и голям студ хубаво е ловецът да смени мокрото си бельо, преди да застане на пусия. За дъжд и сняг се използват гумирани наметала.
Шапката е важен атрибут от облеклото на ловеца и то не само от естетическа гледна точка. Тя помага за точен изстрел срещу слънцето. Днешните се правят с двойно дъно, като на пусията се обръща яркияш цвят, за да се вижда ловецът отдалеч. През лятото тя трябва да е с широка периферия, за да предпазва от слънце и дъжд, а през зимата да е от вълна или ушанка, за да го защити от студа и вятъра.
През зимата са задължителни топлите ръкавици, за да не се губи чувствителността на пръстите при произвеждане на изстрел.
Необходими неща за огрев, храна и пренощуване  - кибрит, запалка, брадвичка, парче автомобилна гума, борика, сух спирт, термос с горещо кафе, чай или греяна ракия, манерка с вода, малка скаричка, сгъваемо столче за сядане, спален чувал, палатка.
За успешно провеждане на лова  патрондашът трябва да е от мека кожа и разделен на секции, за да се предпазят патроните и да не изпадат. Бинокълът, прожекторът, компасът, радиостанциите и мобилните телефони вече не са лукс, а необходимост за съвременния ловец. При започване на гонката мобилните телефони и радиостанциите задължително се изключват. Гоначите могат да ползват и пиратки освен обикновени патрони. За примамване на животните се използват свирки, чучела, мюрета и гумени патици. В чужбина се използват специални свирки, имитиращи ранен заек или птица, за да се привлича желаният хищник, особено лисиците. У нас механичните звукови сигнали за примамване на дивеча не са разрешени. Лопатката при подземен лов е задължителна, защото често се е случвало по време на лов кучето да се заклещи в дупката. Тя ще ни е необходима и при закъсалия автомобил. Не забравяйте фотоапарата, за да показвате снимките, когато не ви вярват.
За изнасяне и разфасоване на дивеча е нужно здраво въженце около 2-2,5 метра. При липса на въженце могат да се използват и коланите, стига да има слука. Ножовете за дране и брадвичка за разфасоване са задължителните атрибути при излети, особено за едър дивеч. Един найлон около 4-6 кв.м ще свърши добра работа, когато искате да разпределите поравно пая за всеки от участниците в лова, а найлоновата торбичка ще ви послужи за собствения дял. При съвременните условия джипът е най-подходящ за извличане на падналото животно, но когато местността е силно пресечена, можете да прибегнете да услугите на катър или муле. За целта върху главата им се надява чул, за да не се плашат от големия глиган.
Средства за придвижване. Най-добре е да се използват УАЗКИ и джипове 4Х4. Понякога ловците се придвижват с мотори, велосипеди, коне, трактори, камиони, леки коли, докъдето стигат. С лодки и салове се преминават големи реки или езера. Например дружинката от село Глава, Врачанско, си е монтирала стационарен сал за преминаване през река Искър.
През зимата при дълбок сняг се използват шейни, ски-писалки или снегоходки. Снегоходките могат да се направят от специални клони и да се прикрепят към обувките с кожени ивици.
За защита от насекоми. Комарите са едни от най-досадните спътници на ловците и рибарите, когато им се налага да замръкнат на открито или във влажна местност. В аптеките вече има богата гама от спрейове против всякакви насекоми. Препоръчваме ви една изпитана и лесно приложима рецепта на ловците от Лапландия: сварява се кора от бреза и след като престои около половин час, отварата се прецежда и с нея се намазват откритите части на тялото.
За лечение и травми. Освен специфичните за ловеца постоянни лекарства добре е да има в аптечката болкоуспокояващи, противоалергични, успокоителни, антипростудни, сода за хляб, бинт, йод, лейкопласт и др.
За облекчение всеки ловец може да си направи постоянен списък на необходимото снаряжение за всички месеци. В него могат да се включат също документи, пари, клечки за зъби, четка за зъби, тоалетна хартия, дамски превръзки, носни кърпи, салфетки, сол, подправки, свещ, брусче за точене на ножове и др.
Най-важното за ловеца е да си носи устата. Защото без лаф няма лов.
 

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ