16 Май 2024четвъртък18:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От гените ни зависи дали предпочитаме кафе или чай

/ брой: 227

автор:Дума

visibility 908

Дали предпочитаме да консумираме кафе или чай - зависи от нашите гени, сочат резултатите от нови изследвания. Според учените генетичното предразположение към възприемането на горчивината на определени вещества изглежда ни подтиква към една или друга напитка.

Тезата е доказана от изследователски тест във Великобритания, където участваха хора на възраст от 37 до 73 години. Експериментът включваше събирането на генетични данни, както и здравна информация, включително отговори на въпроса колко чаши с различни напитки участниците консумират всеки ден.

Тъй като нашите гени са фиксирани при зачеването и генетичната ни вариация може да се смята за случайна, те позволяват на учените да изследват един вид "естествен експеримент", което означава, че могат да надхвърлят много от социалните или екологични фактори, които да провокират избора на една или друга напитка.

Екипът установи също, че по-голямото възприемане на горчивината е свързано с по-ниския шанс да бъдеш почитател на алкохола. Тоест, пиещите повече кафе, консумират по-малко твърд алкохол.

"Като се има предвид, че хората обикновено избягват горчивия вкус, интерпретираме тези открития като евентуално научено поведение: ако можем да възприемем кофеина добре, свързваме това с психостимулиращите свойства на кофеина и така търсим повече кафе", уточни изследователят Корнелис.

Предпочитанието към чая може да се разглежда като следствие от въздържането от кафе, защото нашите гени може би са направили небцето и твърде чувствително към горчивината на напитката.

Еврокомисията ни отписа за еврото догодина

автор:Дума

visibility 541

/ брой: 90

Прогнозират добър летен сезон, откриват го в петък

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 90

Лозарският сектор е в трудна ситуация

автор:Дума

visibility 553

/ брой: 90

Рекордните 6,73 млрд. лв. осчетоводени неправилно

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 90

Атентат срещу Роберт Фицо

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 90

ЕС одобри пакта за миграцията

автор:Дума

visibility 577

/ брой: 90

Гърция забрани телефоните в час

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 90

Накратко

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 90

С теб сме, Роберт!

автор:Дума

visibility 537

/ брой: 90

Сами сме срещу мобилните оператори

visibility 583

/ брой: 90

Имитация на нормално

visibility 516

/ брой: 90

БСП срещу статуквото и в защита на националните интереси

автор:Дума

visibility 621

/ брой: 90

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ