21 Юни 2024петък16:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

От върха на русофобията си Естония печели от "агресора"

Премиерката финансирала съпруга си, замесен в търговия със санкционираната Русия

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 1087

Прехвалената на Запад балтийска Естония втори месец се тресе от корупционен скандал, в което се оказва замесена 43-годишната премиера Кая Калас, смятана за "желязната лейди" на русофобията, евроатлантизма и идеологемата за чистия и праведен бизнес. Оказва се, първо, че нейният съпруг Арво Халик върти бизнес със санкционирана Русия дори след началото на военната й операция в Украйна, и второ – самата премиерка е финансирала през юни бизнеса му с Русия със собствен заем от 350 000 евро през юни (тоест пак след март 2022 г., когато започна руската операция). Фактически оттогава транспортната компанията "Старк лоджистикс" (Stark Logistics) е спечелила от "агресора" 1,5 млн. евро. Естонски медии разкриха, че компания продължава да изпълнява договори за транспортиране на компоненти за аерозолни опаковки в Русия. А 25% от компанията е собственост на премиерския съпруг.
Отделно Арво Халик контролира друга компания  „Старк Уеърхаузинг“ (Stark Warehousing), която предоставя складови услуги. В нейните складове и халета се складират стоки, които се доставят на в Русия, макар и на естонски клиент.
Калас бе подложена на масирани критики и нарастващ натиск, но отхвърли призивите на президента Алар Карис, опозицията и медиите за оставка.
"Лично аз бих предпочел премиерката да бе подала оставка още в началото на тази поредица от събития, които я поставиха във фокуса на кризата. Това решение можеше да спаси нейния авторитет, този на близките й роднини, функционирането на правителството и достоверността на официалните позиции на Естония", заяви той. Според него Кая Калас е навредила на репутацията на балтийската страна в ЕС и НАТО.

Обясненията на грешниците

Скандалът принуди Калас да дава обяснения. Пред журналисти, например, тя каза, че сътрудничеството на мъжа с Русия било прекратено месец след началото на руската операция в Украйна – тоест през март 2022 г. Това обаче не се връзва с журналистическите разкрития, че бизнесът на мъжа й в Русия продължавал и след старта на операцията в Украйна и със спечелената от това сума в размер на 1,5 млн евро.
В социалните мрежи тя написа, че съпругът й "няма бизнес клиенти от предприятията на Русия", а в добавка "Старк лоджистикс" твърди, че транспортира "стоки, които не са обект на санкции", а бенефициентите на доставките "не са руски граждани". Това може и да е така, но прилича повече на оправдание за извършен грях. В крайна сметка съпругът й е печелил от участие в бизнес с пласирането на стоки в санкционирана Русия – такива са били стоките, държани в складовете на фирмите му и впоследствие пратени на естонския клиент.
Направо малоумно звучат уверенията на премиерката, че не знаела нищо за бизнеса на мъжа й. "Съпругът ми и аз не говорим за работа у дома", каза Калас. Същото каза и "половинката й".
Едва ли ще се намери трезвомислещ човек не само в Естония, но и по широкия свят, който да им повярва, но дори и той да се направи на ударен и да приеме обясненията им, това не само, че не оневинява Калас, но я прави още по-грешна. Именно защото е премиерка, тя е трябвало да се интересува от бизнес делата на "половинката си" - най-малкото, за да се имунизира от резила, който й се стовари.   
Според в. "Постимеес" Калас е заявила пред антикорупционната комисия в парламента, че заемът за мъжа й са лично нейни пари, спечелeни докато работила като адвокатка преди 2018 г., когато оглави Партията на реформите (премиер тя става през 2021 г.)  Тоест заемът не е от бюджета и друг обществен ресурс на Естония. Според Калас той вече бил върнат. Тук може да й се вярва, защото е била успешна адвокатка, била е и евродепутатка през 2014-2018 г. с висока заплата, а и няма опровержения на тези нейни твърдения.
"Необходимо е да се наказват само за санкционирани стоки, останалата част от бизнеса е въпрос на морален компас...", така като цяло Кая Калас мотивира отказа си от оставката. Тя отказа оставка и с довода, че никога не е нарушавала моралните граници, които защитава публично. Очевидно компасът й е излязъл от строя, след като отказа оставка заради бизнес на семейството й в държава, която тя е обявила за враг на страната си и на "свободния свят". Както се казва,  парите не миришат, следователно печалбата от "агресора" си е просто бизнес.
Самият Арво Халик обяви на 25 август, че планира да продаде дела си в логистичната компания "Старк лоджистикс" и ще подаде оставка от нейния борд на директорите, тъй като продължаващите доставки за Русия ще "засегнат работата" на съпругата му. В същото време Халик не е дал сигнал, че ще продаде дела си в "Старк уеъхаузинг" и ще излезе от управата на компанията.
Той също опита да се оневини с довода, че ако компанията не взаимодейства директно с Русия, тогава не трябва да има оплаквания. Да, но компанията е печелила пари от недиректно взаимодействие или от "бизнес на полупредавка" със санкционираната Русия, която съпругата му е обявила за враг на страната си и на "свободния свят".

Рак с риск от метастази

Калас е изправена пред тежка битка за оцеляване. Опозиционната Партията на центъра, изповядваща социален либерализъм, я обвини, че е нанесла "сериозна вреда на репутацията" на Естония и каза, че Калас "няма морално право да остане на поста". Дори лидерът на партията Танел Кийк обеща да задвижи вот на недоверие срещу Калас. Центристите имат 16 места от 101, но не се отчайват. Танел Кийк твърди, че диалогът с представители на все още управляващата коалиция (Партията на реформите, Естония 200 и Социалдемократическата партия) върви добре. Дори сред реформаторите, водени от Калас, има нейни противници. Освен това, за да се разпадне алиансът, трябва само 11 души да бъдат привлечени на страната на опозицията.
Председателят на комисията и лидер на опозиционната партия "Отечество" Урмас Рейнсалу заяви, че Калас е изгубила връзка с реалността и се опитва да защити собствения си бизнес в Русия. Той беше подкрепен от опозиционния политик Март Хелме, лидерът на Консервативната народна партия Март Хелме, изповядваща национален консерватизъм. Херме нарече историята на Калас „рак“, способен да доведе до метастази.
Държавната телевизия и радио ERR цитира лидера на парламентарната фракция на Социалдемократическата партия в парламента Евгений Осиновски, който каза, че очаква Калас да се яви пред парламента и да даде изчерпателни отговори на възникналите въпроси – отговори, които, струва ми се, все още не са дадени“. Ако това не се случи, мисля, че "ще дойде момент, когато може да се наложи да мислим за други начини", каза още той.

Семейната черта

Калас обае има шансове да оцелее по две причини. Както твърди балтийският специалист Андрей Стариков, "в настоящата ситуация незабавното напускане на премиерката би било голям удар не само за нейната партия, но и за антируското лоби. Затова са склонни да я търпят временно, въпреки токсичността й. Склонни са да я търпят и в Брюксел, всеки случай оттам не е дошъл сигнал в подкрепа на оставката й. Това не е изненадващо, тя е работила там 4 години (2014-2018), има своите привърженици и лобисти, да не забравяме, че през 2017 г. сайтът Politico я определи сред най-влиятелните жени в Брюксел".
Втората причина е добре познатата у нас практика на политическо роднинство. Ако не беше авторитетът на семейството, Калас щеше да бъде незабавно изхвърлена, убеден е Стариков. Тя е дъщеря на влиятелният политик Сийм Калас – това е бивш, премиер, бивш външен и финансов министър, в момента е депутат. Нещо повече, бил зам-председател на Еврокомисията и два пъти еврокомисар с различни ресори.
В съветска Естония бащата Сийм Калас членува в КПСС и 20 години отстоява комунистическите идеи. Това изобщо не му попречи след съветския разпад дасе прехвърли на отсрещния бряг. През 2007 г., например, той нареди събарянето на паметник на съветските войници.
Но за нашия разказ по-интересното е друго – Сийм Калас беше обвинен в кражба на пари и злоупотреба с власт. През 1994 г. като президент на националната банка той бе съден за изчезнали 10 милиона долара. Обвиненията за злоупотреба с власт обаче бяха свалени. Съдът не успя да разбере в чии джобове са се озовали парите.
А сега и дъщерята се оказва замесена в нечисти сделки, макар и от друг род. Както се казва, крушата не пада по-далеч от дървото.


Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 325

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 316

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 272

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 324

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ