Откриха в бирата хормон на щастието
Още с първата глътка от кехлибарената напитка се отделя повече допамин, отколкото при консумирането на други течности
/ брой: 34
Германски изследователи откриха в бирата веществото хорденин, което действа на мозъка по същия начин, както допаминът. Официално той се смята за хормон на щастието, но от научна гледна точка е невротрансмитер, което просто не звучи толкова приятно, но има същата функция. Експертите подчертават, че хордеинът спокойно може да замести допамина, а и периодът му на разпад е по-дълъг, което дори е по-добре от гледна точка на усещането за щастие. Специалистите уточняват, че веществото е налично не само в класическата бира, но и в безалкохолните й варианти.
Преди време в САЩ също бе направено изследване в тази насока и още тогава бяха забелязани ефектите, които бирата има върху човешкия организъм. Сега обаче бе намерен непосредственият "виновник", който води до прилив на хормона на щастието.
Екип от университета на Индиана съобщи за направено от изследователи проучване, което обяснява защо първата глътка бира се услажда най-много на хората, пише сп. "Нюросайкофармаколъджи". В рамките на експеримента бе установено, че в течение само на няколко минути още първоначалното поемане на кехлибарената напитка предизвиква отделянето на повече допамин, отколкото глътката вода или енергийно кенче. Факторът опиянение е бил изключен, тъй като количеството консумирано пиво е твърде малко.
Проучването е обхванало 49 мъже, сред които злоупотребяващи с алкохол, рядко посягащи към чашката, с близки или далечни родственици алкохолици или въздържатели. Изследваните лица са били свързани с апарат, който подава глътка бира, вода или енергийна напитка. Същевременно мозъчната им дейност е била проследена със скенер.
"Това е първият по рода си експеримент, който показва, че активността на хормона в центровете за удоволствие е предизвикана именно от вкуса на бирата, а не от опияняващия ефект на алкохолната напитка", подчертават изследователите.
Експерти от Йейлския и Колумбийския университет пък припомниха, че според тяхно проучване при мъжете се отделят по-големи количества на хормона на щастието след употреба на бира, отколкото при жените.