25 Октомври 2020неделя13:30 ч.

Отношенията между България и САЩ в годините на Студената война

Издателство "Св. Климент Охридски" издаде новата книга на Дора Калчева

/ брой: 130

автор:Константин Еленков

visibility 1754

Доц. д-р Дора Александрова Калчева е завършила 9-а гимназия с преподаване на френски език в София и специалност "История" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Защитила е докторска дисертация в Московския държавен институт по международни отнощения на тема "Взаимоотношения Болгарии с США в период 1944-1950 гг." Специализира в Италия през 1980 г. и в Джорджтаунския университет във Вашингтон през 1982-1983 г., а през 1990-1992 г. е Фулбрайтов стипендиант в Питсбъргския университет, САЩ. Преподава в СУ "Св. Климент Охридски" от 1976 г. Научните й интереси и трудове са в областта на историята на международните отношения след Втората световна война, външната политика на САЩ и Европа, еврейския въпрос и Холокоста през ХХ в. Издала е книгата "Холокостът в Третия райх и неговите съюзници", 2008 г. Една от темите тук е спасяването на българските евреи - мисия, в която заедно с екзарх Стефан взима участие и нейният дядо - българският поет, учен и художник Емануил Попдимитров.
Новата книга на доц. Калчева "Студената война 1945-1950 и България в американската историография" (издание на издателство "Св. Климент Охридски", София) е изключително интересна - и като тема, и като подход. Тема, която, както сама тя признава, я съпътства през цялата й кариера на учен и преподавател. Книгата ще е любопитна не само за тесни специалисти, историци и политолози, но и за най-широката читателска публика. Събитията от онова време са пренаситени с драматизъм и съдбовни за нашата история случки. А като привежда имената на Юджийн Скайлър и Дженюариъс Макгахан, авторката ни подсеща за трайния интерес на САЩ към съдбата на България и българите.
Ще завърша с ония думи на ген. Бирюзов, финални и за книгата на доц. Калчева, които придобиват днес особен смисъл: "Аз мога да кажа, че е изключително удовлетворително, че общото усилие доведе съюзниците до успех във военно време. Бяхме на еднакво мнение по всичко и сега, когато войната приключва, ще бъде по-лесно решенията да се постигат на приятелска основа и всички съюзници да бъдат в съгласие. Ние изпълнихме нашия дълг, засилвайки единството между трите велики сили и като ръководни сили на свободолюбивите нации. По тази причина бих искал да поздравя британските и американските представители по повод постигнатия успех днес." (Стенографски запис на съвещанието, проведено в щабквартирата на Съюзната контролна комисия (България) в 23 ч. на 24 август 1945 г.)

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ