04 Юни 2020четвъртък09:11 ч.

Отново за бракониерите и бракониерството

Гората - с пожарите, дивечът - с примамките, рибата - с коловете...

/ брой: 103

автор:Йото Пацов

visibility 1163

Скобарът се бие този път от края на април, втурва се в бързея, подскача по облите камъни и се гъне сред тях, обладан от мощния нагон за продължаване на рода. На моста и отсрещните скали са се надвесили хора да се порадват на този танц на живота, да се почудят на неподозираното изобилие на пролетната река, на този мощен изблик на живата природа. Спират колите си встрани от пътя, слизат, пристъпват, гледат. Всичко е тихо, спокойно и дори весело, докато идва микробус с петима потни здравеняка с обли глави, те се втурват без капка колебание или неудобство към закипелия от рибата бързей, пътьом грабват от струпаните до градината колове и се започва млатене, каквото светът не е виждал!Това спартанците при Термопилите, французите при Аустерлиц или руснаците пред Москва са бледи сенки на това юначество, в което петимата, и то всеки от тях като Крали Марко и Муса Кеседжия в едно лице размазва ослепелите и оглушали от размножителната си лудост риби. Торби нямат, пъхат ги победоносно в пазвите на ризите си, кикот и псувни, весело шляпане и пиянски викове... Докато бързеят утихва, прогонената риба се спотайва във вировете, петимата захвърлят коловете, качват се в микробуса си и отпрашват към домовете си, за да се похвалят с улова си и да нахранят с него своите кретенчета... Да ме прощават децата - може и да падне някоя крушка по-далеч от дървото си, но не вярвам. Нейсе.
Та ето, това е темата на днешния ден на България - не колко и какви пари ще дойдат от богатите ни доброжелатели, фондове, съюзи и т.н. и т.н., а как и защо позволихме на тези люде да баталисат гората ни с резачки и пожари, дивечът ни с бракониерство и безхаберие, рибата ни с колове и препъни, серкмета и винтери и какви ли не други мрежи... Същите тези гори, дивеч и риба, същите тези балкани, била, езера, реки, брегове и поля, които са изхранвали българите хилядолетия, и които могат да ги изхранват хилядолетия - ние ги направихме на дървени въглища и дърва за огрев, на суджуци и луканци, на кюфтета и кебапчета, на сечини и черно тръне, на блата и тресавища. И тези, които го правят, с облите глави и коловете в ръце, нямат страх, срам и съвест - защото за да има страх трябва да се прилага закона, за да има срам трябва да имаш достойнство, а за да имаш съвест трябва да почиташ предците и потомците си.
Как да имат такива неща хора, чиито жизнен път протича от масата до нужника?

 

25 са новите случаи на коронавирус у нас

автор:Дума

visibility 56

Затоплянето продължава

автор:Дума

visibility 55

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 350

/ брой: 104

Рядък шанс

автор:Лозан Такев

visibility 236

/ брой: 104

Научният фонд ще финансира изследвания на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ