22 Февруари 2020събота22:20 ч.

Отново за левите европейски битки

/ брой: 32

автор:Юрий Борисов

visibility 3988

Вчера Информационното бюро на Европейския парламент ни предложи конференция на тема "Знаете ли какво ядете?". Фокусът на презентацията - безопасността на храните на европейско ниво и последните мерки в тази насока, приети от ЕП. Стана ясно, че парламентът застава в основата на множество законодателни инициативи, насочени към спазване на високите стандарти за храните и повишаване на информираността на потребителите за това какво консумират. Дотук добре, както се казва.
ДУМА вече изрази своята тревога от преговорите между ЕС и САЩ за сключване на споразумение за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции. От втора ръка, за съжаление, поради секретност на текстовете, знаем, че редица мултинационални компании, свързани с хранителната индустрия, нетърпеливо потриват ръце в очакване това споразумение да стане факт. "Монсанто" например не крие надеждата си, че свободният трансатлантически обмен ще успее най-сетне да наложи на европейците неговия "изобилен каталог от продукти с ГМО" (Вж. Монд дипломатик - ноември м.г.) "Кентъки Фрайд Чикън" се надяват да падне европейската забрана за продажбата на пилешко месо, дезинфектирано с хлорни продукти. Американските производители на свинско месо се молят да бъде разрешено на европейския пазар да се продава месо, третирано с рактопамин. Което в момента е забранено в 160 държави, включително и в страните членки на ЕС.
Под натиска на европейското гражданско общество и леви евродепутати редица смущаващи текстове от това Споразумение са "замразени" и ще бъдат разсекретени, за да се проведе широка дискусия след 1 март т.г.
Българските евродепутати са длъжни да ни информират кои вътрешно европейски норми са застрашени от това Споразумение. А ние сме длъжни да следим дебатите и активно да участваме в тях. Левицата е длъжна да защити правото на държавите и на ЕС да отстояват интересите на своите граждани. Включително и при отговорите на въпроса "Знаем ли какво ядем?" 

 

Франция затваря най-старата си АЕЦ

автор:Дума

visibility 48

Задържаха лидера на „жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 153

Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол

автор:Дума

visibility 107

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

автор:Дума

visibility 176

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 1151

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1457

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 341

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 431

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ