04 Юни 2020четвъртък09:02 ч.

Пакетите на МЗ-то

/ брой: 206

автор:Аида Паникян

visibility 953

Пакетът медицински дейности е нещо много важно. Това го знаем от години. Проблемът е, че когато и той, като много други документи на МЗ, влезе в съда, може да пострадат и здравно осигурените, и болните. Не, че здравноосигурените освен осигуровките си не плащат и допълнително на ръка за лечението си. Плащат. При това у нас доста повече, отколкото останалите европейци, над критичното за ЕС ниво!

Отмяната от съда на Наредбата за основния пакет дейности блокира някои сегменти в системата. Поне, докато министърът не издаде нова наредба. Доброто от отмяната на наредбата е, че съдът изисква новият нормативен документ да остойности медицинските дейности. Крайно време е това да бъде сторено. Но дали ще се случи дори след решението на съда? Или пак ще пропаднат в морето надеждите на медиците за остойностяване на дейности. И пак, за пореден път, здравната ни система ще застане на стартова позиция, за пореден път ще бъде в ситуация на "сделано недоделано", за пореден път и хората в системата, и пациентите получават обещания, които властта не изпълнява и очаквано е упреквана в лъжа. Очакваме да видим доколко повече ще бъдат онези обещани 400 или 500 млн. лв. допълнително за здравната система за догодина. Или отново ще трябва различните съсловия и представители на различни категории болници да протестират, за да получат необходимото за нормална работа.  

Иначе системата някак си се опитва да работи. Въпреки лъжите на управляващите и въпреки лобитата, които слагат прът в колелото й. Системата работи с усилията на всеотдайните професионалисти лекари, сестри, зъболекари, физиотерапевти, аптекари и пр. и в името на пациентите. Работи с пари от дарителски сметки и есемеси, от продадени капачки в името на здравето на българските деца. 

25 са новите случаи на коронавирус у нас

автор:Дума

visibility 35

Затоплянето продължава

автор:Дума

visibility 43

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 344

/ брой: 104

Рядък шанс

автор:Лозан Такев

visibility 229

/ брой: 104

Научният фонд ще финансира изследвания на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ