Кулинар
Пълнено пиле с плодове и кус-кус
/ брой: 250
Необходими продукти:
1 цяло пиле
щипка кориандър (пресен по възможност, 3-4 стръка)
3 супени лъжици нарязан магданоз
1 чаена лъжичка червен пипер
100 мл зехтин
1/2 лимон
1 супена лъжица чили сос
щипка шафран
300 мл вода
200 грама кускус
50 грама сушени плодове
75 грама стафиди
50 грама орехи
Начин на приготвяне:
Пригответе марината, като смесите 2 супени лъжици магданоз, кориандъра и червения пипер. Добавете зехтина, чили соса и сока на половин лимон. Разбъркайте добре.
Измийте пилето и при нужда почистете. След това подсушете и старателно намажете с маринатата. Оставете в хладилник за 3 часа. Нарежете сушените плодове и ги накиснете в топла вода. В подходящ съд поставете водата и добавете шафрана в нея. Сложете на котлона и щом заври добавете кускуса. Гответе, докато той омекне. Свалете и оставете да изстине. След това добавете сушените плодове, стафидите, нарязаните орехи и 2 супени лъжици нарязан магданоз. Разбъркайте.
След това напълнете пилето. С игла и конец зашийте отвора на птицата. Поставете във форма за печене. Загрейте фурната до 220 градуса и печете 25-30 минути. Гответе до златист цвят. Извадете и поднесете ястието топло.