14 Август 2020петък05:33 ч.

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

От бранша обаче настояват да се увеличи приемът на студенти в софтуерните специалности

/ брой: 129

автор:Дума

visibility 602

Повече от половината ИТ фирми (63%) оценяват като негативно въздействието на пандемията върху финансовото им състояние, а най-уязвими са микро и големите компании. Това става ясно от анкета сред членовете на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Софтуерната индустрия е сред малкото в България с конкурентоспособност в световен мащаб.

Над две-трети от анкетираните компании в сектора у нас са на мнение, че пандемията ще предизвика глобална рецесия и това подлага на изпитание бранша в България. 61% споделят за отложени проекти и поръчки от клиенти, а 35% - за отложени инвестиционни решения. 

Над една-трета от анкетираните компании не оценяват като негативно въздействието на кризата върху финансовото си състояние, а 40% от фирмите продължават активно да наемат таланти. Близо две-трети от фирмите, които отчитат ръст в дейността си, са посочили, че са използвали този период, за да се фокусират върху изследователски проекти, за които преди това не са им достигали време и други ресурси. Близо 75% посочват като основен извод вследствие на КОВИД-кризата, че бизнесът трябва да е по-иновативен, гъвкав и бърз.

По отношение на упреците, че бизнесът не цени дипломата на кандидата и търси само базови практически умения, софтуерните компании са твърдо изключение от тези наблюдения, съобщиха от БАСКОМ. Половината от анкетираните компании отговарят, че сред най-подходящите мерки за подкрепа на ИТ бизнеса е увеличаване на приема в ИТ специалности в университетите. Аналогичен процент посочват, че е необходимо категорично приоритизиране на дигиталната трансформация, и също толкова - че виждат ролята и отговорността на държавата в стартиране на мащабни публични ИТ проекти.

Очаквано висок процент - 89% от анкетираните, не са се възползвали от никоя от правителствените програми за подпомагане на бизнеса. Компаниите не са единодушни дали кризата би се повторила отново точно в същия вид, но вярват, че от настоящата извънредна ситуация излизат по-подготвени за бъдещето.

Ден 36: Нови блокади в София, Русе, Варна и Пловдив

автор:Дума

visibility 16

Бойко Борисов се скри от НС и протеста

автор:Павлета Давидова

visibility 85

/ брой: 155

Морският сарай на Доган се оказа изцяло незаконен

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 155

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 155

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 155

Краткии новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 129

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 77

/ брой: 155

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ