23 Септември 2020сряда10:42 ч.

Парламентът пак промени правилата за търговия с горива

Управляващите не приеха предложението на левицата за създаването на държавни складове за нефтопродукти

/ брой: 15

автор:Дума

visibility 1251

Парламентът прие окончателно промените в Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, придобил популярност като закон за горивата. Така депутати отново промениха част от правилата в сектора, направени преди една година. Освен това законът влиза в сила от 25 януари, събота. Срещу текстове в закона от почти година периодично протестират собственици на малки бензиностанции. Един от проблемите им бе, че с влезлите в сила миналия януари правила, бяха въведени непосилни изисквания за капитал или притежавани активи, за да могат да търгуват на едро с горива. Изискването, валидно и в момента, е, че те трябва да имат внесен уставен капитал независимо от оборота им, не по-малък от 1 млн. лв., или да има активи най-малко на тази стойност.

С одобрените вчера текстове бе приета тарифа, в която това изискване се поставя в зависимост от оборота. Така най-малките фирми - с оборот до 5 млн. лв. за предходната година, за да получат регистрация за търговия на едро, трябва да имат внесен или уставен капитал от поне 50 хил. лв. Същото важи и за новорегистрирани компании. От обхвата на закона се изважда дейността по временно съхранение и/или зареждане от земеделски стопанин на нефтопродукти, предназначени за собствена икономическа дейност. Председателят на парламентарната комисия за борба със сивата икономика и контрабандата Юлиан Ангелов ("Обединени патриоти") коментира, че почти 100 процента от новите текстове са приемливи за всички браншови организации и сдружения в сектора и за институциите.

До два месеца след влизането в сила на закона министърът на икономиката трябва да приеме наредбата за реда и условията за водене на регистъра на търговците с нефт и нефтопродукти. В тримесечен срок от влизането в сила на измененията в наредбата, фирмите, които още не са подали заявление за регистрация, трябва да го направят. За дистрибуция на газови бутилки търговецът ще трябва да разполага с минимум 1000 собствени бутилки за съхранение на втечнен нефтен газ (LPG), като до момента се изискваха минимум 10 хил. бутилки, гласуваха още народните представители.

Пленарната зала не прие предложението на депутати от БСП да се създадат държавни складове за съхранение на горива, което председателят на енергийната комисия Валентин Николов мотивира с това, че такива предложения трябва да са оформени в законопроект, който да се подложи на обществено обсъждане, а не да се предлагат между първо и второ четене на вече внесен проект. Предложението си депутатите мотивираха с това, че в момента има едно дружество, което е собственик на по-голямата част от складовете като вместимост и налага своите условия, а административните бариери пред навлизането в този сектор са твърде високи. Освен това, ако има държавно дружество, което да притежава складове, то може онлайн да поддържа информация за свободните сред тях, които вносителите биха могли да ползват, обясни Тодор Байчев. Колегата му Румен Гечев допълни, че е публична тайна това, че "някои оператори" ограничават конкуренцията на пазара на горива, защото вносителите трябва да минат през техните данъчни складове.

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 180

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 180

Властта се оправдава за спрени европари

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 180

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 180

Гутериш не иска свят, разделян от Китай и САЩ

автор:Дума

visibility 36

Нов случай на повторна зараза с COVID-19 в САЩ

автор:Дума

visibility 192

Ранени и разрушения при нов взрив в Ливан

автор:Дума

visibility 205

Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция

автор:Дума

visibility 171

На война срещу беззаконието

автор:Деси Велева

visibility 243

/ брой: 180

Презумпция за виновност

автор:Георги Георгиев

visibility 241

/ брой: 180

Училището е подготвено за КОВИД-19

visibility 164

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ