10 Август 2020понеделник18:50 ч.

Книгата

Пътешественикът поет

Издателство "Захарий Стоянов" поднася на българските читатели два тома избрана поезия на д-р Коста Качев - пътешественик, поет, мечтател и лекар

/ брой: 258

автор:Иван Гранитски

visibility 1619

Поезията, както е известно, има безброй определения. Едно от тях е пътешествие в мамещите пространства на бляновете, мечтите, надеждите. Ако търсим най-общия знаменател за лирическите опити на Коста Качев, ще видим, че почти всички творби, които сега авторът поднася на своя читател в двете изящни томчета с общото заглавие "Вечер в страната на спомените", имат за свой лайтмотив мечтанието, неудържимия порив към духовни пътешествия и предизвикателства.
Лирическите опити на Коста Качев излъчват сърдечност, непринуденост, непосредност, не само защото съдбата е предоставила на автора възможността, бидейки корабен лекар, да пътешества надлъж и шир из световните океани и морета, но и понеже индивидуалната му нагласа е такава. Богатството на поетическата гама идва от богатството на преживяванията. За автора вечерите в страната на спомените емблематизират залеза на индивидуалния човешки живот, както и незаличимите спомени от невинното детство, бурната и често пъти разюздана младост, омъдрената зрелост...
Лирическите повествования на Коста Качев картинно описват пред нас омаята на самодивските изворчета, горската идилия с бухащите бухали и танцуващите мълнии на светулките. Този поет много обича да съпоставя вълненията на човешката душа и сърце с излъчванията на природата. Стихиите, които владеят човешката душа, се прехвърлят върху природните и обратно. Слънчевият бронз на лятото говори не само за томлението при очакването на жадуваната любима, но и ни отправя към така познатите терзания, съмнения и в същото време негата и притомата.
Характерно качество за поезията на Коста Качев е разказвателният романтично сантиментален подход. Авторът често е изкушаван от необятната хармония от образи на морето - от неземното спокойствие на златните залези и изгреви, през бурите и щормовете, където деветият вал е метафора за опасност, но и мамещо предизвикателство.
Поезията на Коста Качев излъчва нежност и едновременно с това суровост и сила. Нежност, преклонение, любов, неудържима страст към красивите и загадъчни жени от световните пристанища и в същото време силата на гнева от загубата на национална идентичност, от продаването на отечествените идеали за шепа сребърници от новите силни на деня, които са докарали народа си до скотско положение и отчаяние, прогонили над два милиона наши сънародници да се скитат немили - недраги из чужбина.
Защо не можем времето да спрем? - възкликва реторично поетът. И отново се впуска в своите вечни пътешествия. Бихме могли да наречем Коста Качев поет, скитник и мечтател. Него го вълнува вечния кръговрат - кръговрата на сезоните, на любовите, на разочарованията и възторзите, на приятелствата и предателствата...
В съвременната българска литература има редица случаи на автори с друга, а не литературна професия - лекари, учители, инженери, художници, актьори, режисьори, дори монтажници и строители. И някои от тях създават истинска, неподправена, оригинална и стойностна литература.
Докторът Коста Качев е от тях.
 

АФИС: Всеки втори иска предсрочни избори

автор:Дума

visibility 506

Затварят хотели в Албена заради малкото туристи

автор:Дума

visibility 194

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 624

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 151

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 328

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 545

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 716

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ