14 Април 2021сряда04:13 ч.

Печени картофи на парно

/ брой: 167

автор:Ралица Табакова

visibility 1429

Темата "Топлофикация" е способна да нажежи страстите до червено и в лятната жега, и в зимния мраз. Парлива, огнена, сапунена - всякак можем да опишем дългогодишната сага с парното в столицата. В нея има достатъчно материал за няколко турски серила - и Вальо Топлото, и леля Цецка, и заграбени милиони, и джакузи, и френски сиренца, и лъскави коли, и плачещ кмет, и псуващи граждани, дори и такива, които не искат "Топлофикация" за съпруга, но, уви, тя не им дава развод.


До болка ни е познат сюжетът за дружеството, което изправя косите на столичани с четирицифрени сметки, но работи на загуба и трупа дългове. Монополист, който е обвързан с друг монополист "Булгаргаз". Омагьосан кръг, в който от години се въртят и община, и държава, и граждани. "Топлофикация" отдавна не е повод за гордост, не е и желан приятел, нито дори коректен партньор. Дружеството е горещ картоф, който с бързи и истерични движения си прехвърлят различните институции. Гледат хем да не се опарят, хем да не се изцапат, хем пък съвсем да не изтърват картофа, че да стане на пюре.


Докато бе кмет, загриженият за столичани Бойко Борисов не спря да плаче, че държавата трябва да направи нещо, за да му помогне да спаси "Топлофикация". Дружеството и тогава бе с дългове, Вальо Топлото бе вече изправен пред съда, а столичани масово се отказваха от услугите на монополиста. Кметът повтаряше рефрена, че София е столица и че държавата трябва да се грижи приоритетно и за нейните граждани. Правителството на Сергей Станишев се съгласи да прехвърли акциите на дружеството към икономическото министерство. Отпусна и 250 млн. лева бюджетни пари за уреждане дълговете на топлото. Парите все още са дължими, а дружеството година и половина по-късно е с пет пъти повече дългове и с още по-малки приходи. Борисов обаче вече е премиер. И гледа от друга камбанария. Картофът пак е горещ и не е за неговите ръце. Какво по-лесно от това да си измие ръцете с кмета, когото сам си посочи. С обещанието, че държавата щяла този път да е майка, а не мащеха. В замяна общината ще трябва да урежда борчовете на "Топлофикация". Е, нали Бойко, който вече е загрижен за целия български народ, ще даде едно мощно рамо. Как, кога и защо - не се знае. Но Фандъкова трябва да вярва на обещания.


Дали заради жегата навън кметицата не усеща парещия картоф, който й подадоха. Поизпотиха се притеснени обаче дори общинарите от собствената й партия. Които изпуснаха и парещ коментар по темата вчера. Не разбират ли, че на Фандъкова просто й режат главата с тази "Топлофикация", питаше недоумяващо съветник от "Московска" 33. Може би Борисов разбира, но пък нали картофът вече не гори в неговите длани.

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ