07 Декември 2019събота18:15 ч.

Пентагонът създава наземна система за управление оръжията на щурмовата авиация

/ брой: 190

автор:Желязко Тенчев

visibility 1339

Управлението за перспективни изследователски проекти (DARPA) към Пентагона е започнало разработка на наземен пулт за управление на оръжията на щурмовата авиация, съобщава Aviation Week. Проектът е получил названието Високоточна непосредствена авиационна поддръжка (PCAS) и трябва да увеличи ефективността и точността на въз-душните удари, нанасяни за поддръжки на сухопътните войски. Очаква се демонстрацията на технологията да се състои в края ня 2014 г. Програмата PCAS се провежда под формата на търг, заявките за участие в който ще се приемат до края на септември т.г.
По условията на конкурса през ноември т.г. ще бъдат обявени двата победителя, които ще се заемат със създаването на действащите прототипи на системата. Крайният победител, чиято разработка бе приета за основа, ще бъде обявен след 18 месеца. Благодарение на наземния пулт за управление сухопътните войски ще могат да получат пълен контрол над сензорите и въоръжението както на пилотирани, така и на безпилотни самолети. Благодарение на новата система ще стане възможно да се извършва предварителна оценка за използването на определено въоръжение на щурмовата авиация, ще се получава информация за разположението на войските на противника от въздуха, ще се следи за траекторията на полета на ракети или бомби и при нужда ще се внасят изменения в техните системи за насочване.
По оценката на DARPA използването на новата система паралелно с традиционния гласов обмен на данни (в случая комуникация с пилотирания самолет) ще позволи да се съкрати времето за реагиране на щурмовата авиация от 30-60 минути до шест минути. Освен това благодарение на наземния контролер ще може да се избегнат грешки при насочването на оръжията. По предварителни данни в изпитанията на PCAS ще бъде модифициран опционално пилотираният щурмовик Fairchild A-10 Thunderbolt II. На самолета ще бъдат монтирани устройства за лазерно насочване на целите, 30-милиметрово оръдие, 70-милиметрови ракети със система за насочване чрез лазерен лъч, 113-килограмови авиобомби със система за насочване по GPS, а също и управляеми ракети AGM-56E Maverick. Ако изпитанията на PCAS се окажат успешни, системата ще постъпи в серийно производство и ще се използва на перспективните безпилотни щурмови самолети.
От февруари т.г. DARPA води проект по създаването на безпилотен летателен апарат, който ще може да замени A-10, а също и изтребителите F/A-18 Hornet и F-16 Fighting Falcon. Демонстрационните прототипи на самолетите се планира да се подготовят към 2012-2013 г. DARPA не изключва възможността от разработки на безпилотни версии на пилотирани бойни самолети - QF-16 вместо F-16 и UA-10 вместо A-10. PCAS ще се използва и на перспективния ударен безпилотник, който се създава в рамките на програмата MQ-X. Апаратът трябва да бъде готов през 2020 г.

 

БАБХ е скрила 135 случая на храни със салмонела през 2019

автор:Дума

visibility 21

Пуснаха Стайко Стайков от ареста

автор:Дума

visibility 117

Путин и Ердоган пускат "Турски поток" заедно

автор:Дума

visibility 140

Безредици в Атина и Патра

автор:Дума

visibility 108

Нов удар срещу Китай

автор:Дума

visibility 291

Бедност заплашва развития свят

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 235

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 893

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 402

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ