27 Май 2020сряда02:57 ч.

Пентагонът създава наземна система за управление оръжията на щурмовата авиация

/ брой: 190

автор:Желязко Тенчев

visibility 1474

Управлението за перспективни изследователски проекти (DARPA) към Пентагона е започнало разработка на наземен пулт за управление на оръжията на щурмовата авиация, съобщава Aviation Week. Проектът е получил названието Високоточна непосредствена авиационна поддръжка (PCAS) и трябва да увеличи ефективността и точността на въз-душните удари, нанасяни за поддръжки на сухопътните войски. Очаква се демонстрацията на технологията да се състои в края ня 2014 г. Програмата PCAS се провежда под формата на търг, заявките за участие в който ще се приемат до края на септември т.г.
По условията на конкурса през ноември т.г. ще бъдат обявени двата победителя, които ще се заемат със създаването на действащите прототипи на системата. Крайният победител, чиято разработка бе приета за основа, ще бъде обявен след 18 месеца. Благодарение на наземния пулт за управление сухопътните войски ще могат да получат пълен контрол над сензорите и въоръжението както на пилотирани, така и на безпилотни самолети. Благодарение на новата система ще стане възможно да се извършва предварителна оценка за използването на определено въоръжение на щурмовата авиация, ще се получава информация за разположението на войските на противника от въздуха, ще се следи за траекторията на полета на ракети или бомби и при нужда ще се внасят изменения в техните системи за насочване.
По оценката на DARPA използването на новата система паралелно с традиционния гласов обмен на данни (в случая комуникация с пилотирания самолет) ще позволи да се съкрати времето за реагиране на щурмовата авиация от 30-60 минути до шест минути. Освен това благодарение на наземния контролер ще може да се избегнат грешки при насочването на оръжията. По предварителни данни в изпитанията на PCAS ще бъде модифициран опционално пилотираният щурмовик Fairchild A-10 Thunderbolt II. На самолета ще бъдат монтирани устройства за лазерно насочване на целите, 30-милиметрово оръдие, 70-милиметрови ракети със система за насочване чрез лазерен лъч, 113-килограмови авиобомби със система за насочване по GPS, а също и управляеми ракети AGM-56E Maverick. Ако изпитанията на PCAS се окажат успешни, системата ще постъпи в серийно производство и ще се използва на перспективните безпилотни щурмови самолети.
От февруари т.г. DARPA води проект по създаването на безпилотен летателен апарат, който ще може да замени A-10, а също и изтребителите F/A-18 Hornet и F-16 Fighting Falcon. Демонстрационните прототипи на самолетите се планира да се подготовят към 2012-2013 г. DARPA не изключва възможността от разработки на безпилотни версии на пилотирани бойни самолети - QF-16 вместо F-16 и UA-10 вместо A-10. PCAS ще се използва и на перспективния ударен безпилотник, който се създава в рамките на програмата MQ-X. Апаратът трябва да бъде готов през 2020 г.

 

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 59

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 98

Парадът на победата в Москва – на 24 юни

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 148

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ