17 Септември 2021петък06:56 ч.

Пентагонът създава наземна система за управление оръжията на щурмовата авиация

/ брой: 190

автор:Желязко Тенчев

visibility 1781

Управлението за перспективни изследователски проекти (DARPA) към Пентагона е започнало разработка на наземен пулт за управление на оръжията на щурмовата авиация, съобщава Aviation Week. Проектът е получил названието Високоточна непосредствена авиационна поддръжка (PCAS) и трябва да увеличи ефективността и точността на въз-душните удари, нанасяни за поддръжки на сухопътните войски. Очаква се демонстрацията на технологията да се състои в края ня 2014 г. Програмата PCAS се провежда под формата на търг, заявките за участие в който ще се приемат до края на септември т.г.
По условията на конкурса през ноември т.г. ще бъдат обявени двата победителя, които ще се заемат със създаването на действащите прототипи на системата. Крайният победител, чиято разработка бе приета за основа, ще бъде обявен след 18 месеца. Благодарение на наземния пулт за управление сухопътните войски ще могат да получат пълен контрол над сензорите и въоръжението както на пилотирани, така и на безпилотни самолети. Благодарение на новата система ще стане възможно да се извършва предварителна оценка за използването на определено въоръжение на щурмовата авиация, ще се получава информация за разположението на войските на противника от въздуха, ще се следи за траекторията на полета на ракети или бомби и при нужда ще се внасят изменения в техните системи за насочване.
По оценката на DARPA използването на новата система паралелно с традиционния гласов обмен на данни (в случая комуникация с пилотирания самолет) ще позволи да се съкрати времето за реагиране на щурмовата авиация от 30-60 минути до шест минути. Освен това благодарение на наземния контролер ще може да се избегнат грешки при насочването на оръжията. По предварителни данни в изпитанията на PCAS ще бъде модифициран опционално пилотираният щурмовик Fairchild A-10 Thunderbolt II. На самолета ще бъдат монтирани устройства за лазерно насочване на целите, 30-милиметрово оръдие, 70-милиметрови ракети със система за насочване чрез лазерен лъч, 113-килограмови авиобомби със система за насочване по GPS, а също и управляеми ракети AGM-56E Maverick. Ако изпитанията на PCAS се окажат успешни, системата ще постъпи в серийно производство и ще се използва на перспективните безпилотни щурмови самолети.
От февруари т.г. DARPA води проект по създаването на безпилотен летателен апарат, който ще може да замени A-10, а също и изтребителите F/A-18 Hornet и F-16 Fighting Falcon. Демонстрационните прототипи на самолетите се планира да се подготовят към 2012-2013 г. DARPA не изключва възможността от разработки на безпилотни версии на пилотирани бойни самолети - QF-16 вместо F-16 и UA-10 вместо A-10. PCAS ще се използва и на перспективния ударен безпилотник, който се създава в рамките на програмата MQ-X. Апаратът трябва да бъде готов през 2020 г.

 

КАТ със засилени проверки на шофьори и пешеходци

автор:Дума

visibility 129

Петков и Василев си търсят партия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 179

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 179

Пускат нов държавен дълг за 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 179

Ръст на фалшивите монети у нас

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 179

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 179

Белград и Баня Лука насърчават кирилицата

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 361

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 170

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 208

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 197

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ