12 Юли 2020неделя19:56 ч.

Пенчо Токмакчиев:

Перничани може да останат без парно през зимата

Заради спирането на пет централи без работа ще се окажат 15-20 хиляди души, казва председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ

/ брой: 225

автор:Мая Йовановска

visibility 2054

През 1955 г. ПЕНЧО ТОКМАКЧИЕВ започва работа като миньор в мини "Маришки басейн". По-късно завършва Минно-геоложкия университет, и то в съкратен срок - за 3 години и половина, като отличен студент. Работи в "Панагюрски мини" - първо като маркшайдер, след това като главен инженер и началник на мината. Ангажиран е в централния комитет на Професионалния съюз на миньорите, металурзите, енергетиците и геолозите. През 1990 г. е избран за председател на Синдиката на миньорите, който по-късно се преименува във Федерация на независимите синдикати на миньорите. Повече от 58 години е ангажиран с профсъюзна дейност.

- Г-н Токмакчиев, защо е тази истерия с последиците от екоизисквания в договор с ЕС и последствията върху ТЕЦ-овете? Имаше по-големи преходни периоди, това не бяха ли известни неща?
- Преди да се подпише присъединителният договор - от 2000 до 2005-а се затваряха главите, влючително глава "Екология", това беше табу за всички. Включително и за синдикатите. Нито знаехме какво се подписва, нито какви срокове се залагат. Чак след подписването започна да се появява информация за екоизискванията на ЕС. Отначало дори не можехме да приемем това, което е записано в някои документи, защото не беше вярно. Например там се казва, че "Бобоб дол" има въглища само за една година. Това категорично не е вярно. "Бобов дол" има въглища за 75 години. Казваше се, че в България няма въглища за енергийно гориво. Това не е вярно.
- Искате да кажете, че са разписани ангажименти, почиващи на неверни данни?
- Точно така. Тези данни са подавани от чиновниците в министерствата, които са нямали понятие за какво става въпрос.
- Дали?
- Знаете ли какво стана след правителството на Жан Виденов? Настъпи коренна промяна на администрацията. Министерствата се напълниха с хора, които не знаеха нищо за това, за което иначе отговарят. Те доведоха добивната индустрия до пълен крах - големи загуби, неизплащане на осигуровки, натрупаха се задължения към работниците. Някои чиновници смятаха, че въгледобивът трябва да бъде ликвидиран, че у нас нямаме енергийно гориво и трябва да се търси друго. След като бяха затворени четирите блока в ядрената централа, въглищата станаха основното гориво, от което се произвеждаше ток - 52%. Сега делът на тока от въглища е 48%. След като в "Козлодуй" останаха в експлоатация само два блока, стана ясно, че въглищата няма как да бъдат заобиколени като енергийно гориво. Представете си какво би станало, ако бяхме спрели напълно въгледобивните предприятия, каквото желание имаха някои чиновници! С помощта на синдикатите бяха спасени много от минните предприятия. "Бобов дол" беше пред ликвидация. Имаше натрупани големи задължения към работещите в бранша и много хора си отидоха без изплатени осигуровки, без обезщетения. Това е геноцид.
- За последните години колко миньори се оказаха на улицата?
- В бранша работеха около 72 хил. човека. След съкращаване на мините 50 на сто от работните места във въгледобива изчезнаха. Това прави около 25 хил. работни места. Преди демокрацията имаше социални придобивки, за да се привличат младите хора в минната индустрия. С промените в пенсионния закон сега на практика ще се ликвидира по естествен път цялата добивна промишленост, защото младите няма да имат мотивация да работят в мините. Иначе и в момента има нужда от миньори, те не достигат.
- Ако ТЕЦ "Република" и "Брикел" не си намалят вредните емисии, има опасност страната ни да бъде санкционирана сериозно. За "Брикел" има предписание да спре до края на октомври. И докато тя е частна, то в "Република" държавата нищо не е направила...
- Най-зле е ТЕЦ "Република" в Перник. Там блоковете са спрени. В момента се работи по трети блок, но не за да произвежда електроенергия, а за аварийни нужди. Ако през зимата аварира пети блок и температурите са минусови, възможно е цялата топлоподавателна система да замръзне и тръбите да се напукат. Пети блок няма сероочистваща инсталация и попада под ударите на екоизискванията. Той или трябва да се спре, или да се направи екоочистваща инсталация. Похарчиха се огромни пари, но в ТЕЦ "Република" цари пълна безстопанственост. Неведнъж сме говорили за проблемите с кметицата на Перник Росица Янакиева. Писахме писмо и на премиера Борисов. За проблемните ТЕЦ основното е, че нито частниците, нито държавата са направили необходимите инвестиции.
- Държавата е готова да затвори пернишката ТЕЦ, а зимният сезон предстои...
- В Перник има 20 хил. битови абонати. Заедно с кметицата Янакиева през лятото написахме писмо до управляващите, с което алармирахме за проблемите в централата и за последиците. Поискахме правителството да се намеси, за да бъдат защитени националните интереси и интересите на хората от община Перник. Трябва да се потърси отговорност на тези, които бавят оздравяването на дружеството и на практика го обричат на ликвидация. Ликвидирането на топлофикацията е национално предателство. През тази зима има реална опасност перничани да останат без парно. А за много от жителите на града няма друга алтернатива за отопление. Под заплаха да останат без парно са и болниците, учрежданията, социалните обекти. В сравнение с "Брикел", от която също се отопляват в Гълъбово, централата в Перник е наистина застрашена.
- Колко хора ще отидат на улицата, ако се ликвидира ТЕЦ "Република" в Перник?
- Около 1200 човека работят в мината, в ТЕЦ-а - 400-500 души. Има и бригади на външни фирми в рудника, хора, които правят ремонти. Само за Перник има опсност без работа да останат около 4-5 хил. човека. След като държавата не може да инвестира пари в пернишката ТЕЦ и тя върви към ликвидация, защо не я обяви за продажба? Има реална възможност да дойде външен инвеститор. Сега топлофикацията е в окаяно положение. Има над 50 млн. лв. да взема от абонати. Само от началото на т.г. пернишката ТЕЦ е задлъжняла към миньорите с 12 млн. лв.
- А покрай "Брикел" колко хора може да пострадат?
- Около 2000 човека работят в "Брикел", но ако централата се спре, няма да се подава топло за Гълъбово. Другото е, че няма да се произвеждат брикети. Около 400 хил. тона брикети се произвеждат, мощностите са за 600-650 хил. т. Брикетите са най-евтиното гориво в България. Хората по селата и малките градчета с това се отопляват. Брикетите се използват за социални домове, за казарми, за училища, за местни котли. Ще започнем да ги внасяме. По последни данни, ако спре "Брикел", ще пострадат около 7000 души. "Мини Марица изток" произвежда 3,5 млн. т въглища, от които подава и на "Брикел", за да произвежда брикети. Ако спре ТЕЦ-ът, миньорите няма да трябва да добиват толкова въглища, което означава, че работниците трябва да бъдат намалени. Заради спирането на "Брикел" трябва да бъдат съкратени и хора от "Мини Марица изток". Преди дни казах на икономическия министър Трайчо Трайков: "Като спре "Брикел", ще спре и водоподаването за новата американска централа в Гълъбово, която трябваше да тръгне през септември". Вече има две заповеди за спиране на "Брикел", има заповед за спиране на пернишката цетрала, за спиране на ТЕЦ "Марица-3" в Димитровград до края на т.г. Освен това пред спиране е ТЕЦ "Сливен". Един от трите 240-мегаватови блока в ТЕЦ "Бобов дол" е затворен. Предстои да бъдат спрени и останалите два блока - единият догодина, другият - през 2014 г.
От затварянето на тези пет централи у нас въгледобивът ще бъде напълно прекратен и около 15-20 хил. работници ще останат без работа. Има реална опасност армията на безработните само до няколко месеца да нарасне с още 15-20 хил. Много голяма е и опасността да се качи цената на тока, а това няма да бъде по силите на народа.
- Двете централи - "Брикел" и пернишката, са под ударите на директивата за серен диоксид, в която критериите са много строги. Възможно и реално ли е да има за тези два ТЕЦ-а някаква отсрочка от ЕС?
- В края на м.г. с много усилия от страна на д-р Желязко Христов бе подписано писмо от Бойко Борисов, защото свършваше срокът, записан в присъединителния договор, че ако в определен период не поискаме отсрочване за някои дати, свързани с изискванията за екология, то остават да важат записаните в договора срокове. А беше очевидно, че някои дружества няма как да се вместят в тези срокове и да направят необходимите инвестиции. Под ударите на евроизискванията са на практика всички ТЕЦ-ове, които работят с местни въглища - "Бобов дол", Перник, "Брикел", Сливен, Варна, Русе, "Марица".
- Значи подписаните с ЕС ангажименти на практика дискредитират българското гориво?
- Именно. Какво последва от това обаче? Бе затворен първи блок на ТЕЦ "Бобов дол". Втори ще бъде спрян в края на 2011-а. Като се затворят блоковете, мините ще бъдат ликвидирани. Трети блок трябва да се затвори до 2014 г. Има срокове и за другите четири централи. Писах неведнъж до председателя на ЕК Барозу и той отговори, че този проблем може да бъде поставен. Но в ЕС са уклончиви. Поискахме част от парите, които ще дойдат като компенсация от спирането на блоковете в "Козлодуй", да се ползват за изграждането и модернизирането на сероочистващите инсталации. Бяхме подведени от Трайчо Трайков и Евдокия Манева. Те ни казаха: "Давайте, работете с пълна пара, за да се изградят сероочистващите инсталации и до 2013-а да влезем в еконормите." Нямаше обаче воля от държавата да гарантира пред работодателите, че като направят сероочистващите инсталации, ще продължат да роботят в добива и енергетиката. Най-голяма е вината на чиновниците от средния ешелон в министерствата на екологията и енергетиката, и на преговарящите, които понятие си нямаха от нашия бранш. А сегашната екоминистърка Нона Караджова бе главният съветник на Меглена Кунева.
- Но вече сме си сложили главите в торбата?
- В момента няма желание от страна на управляващите да се направи нещо за отсрочка. От ЕС в прав текст ни казаха, че това не може да стане. Има пълна нечуваемост по въпроса в Евросъюза, където на практика се борят няколко енергийни лобита. Евродепутатите от страните, които произвеждат ток от въглища, като Испания, Чехия, Унгария, Германия, България, Гърция, са по-малко и не могат да влияят върху другите. А у нас държавата като че ли се оттегли от икономиката.

Хиляди на протест срещу корупцията и мафията

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 131

Президентът поиска оставка на кабинета и главния прокурор

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 131

Христо Иванов: МВР се контролира от Пеевски

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 131

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 131

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 131

Продължава диалогът Белград-Прищина

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 47

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 37

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 46

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ