30 Май 2020събота19:01 ч.

Пeруански поет - потомък на инките, във Варна

/ брой: 6

автор:Тихомир Йорданов

visibility 1824

Ако щете, приемете за куриоз обстоятелството, че във Варна е намерил убежище и дори е свил семейно гнездо преследваният в родината му перуански поет и писател, размирник Хуан Естебан Юпанки. Куриозно е и житейското му битие на високообразован католически пастор в индианските общности в южно Перу в района на Аякучо, съчетал го с бурна обществена дейност в защита на екологичните особености на индианските обиталища. Още по-куриозно е твърдението му, че той е потомък на Десетия император на инките. Негов дядо е бил последният Сапа Апу Инка, а баща му - съратник на легендарния Че Гевара и първият партизанин-революционер, загинал в гражданската война в Перу през 1965 г.
Хуан Юпанки е автор на повече от 10 книги на испански език, написани върху философски проблеми, политическа публицистика и сред тях три с разкази и поезия, писана в стила ярави - лирика на инките от племето кечуа. Негови стихове в превод на съпругата му Таня Юпанки - преводачка от испански и преподавателка в една от варненските гимназии, са подбрани и издадени на български език в сборника "Надежда", също куриозно отпечатан в Перу, в гр. Трухильо. Основа на творчеството на Хуан Юпанки са пътуванията му сред населяващите Перу повече от сто индиански племена с различен език, история и култура.
За себе си поетът казва: "Първия път попаднах в затвора за две години, защото оглавих борбата на племето авахун срещу изсичането на Амазонската джунгла. Ние, индианците, винаги сме вярвали, че животните и растенията са наши братя, а Земята - наша майка. С тази идея е и създадената Социалистическа индианска партия." Запитан какво го е довело във Варна, той отговаря: "Причините са две: любовта ми към една българка, моята съпруга, и професионална - да се уча и аз да уча другите." Хуан има характерни за индианец черти и самочувствие на инка.


 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1065

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 567

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1637

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 453

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ