16 Юни 2021сряда09:59 ч.

Петър Чобанов

Петър Чобанов: В бюджета няма резерви

/ брой: 88

автор:Дума

visibility 1040

Няма резерви в бюджета и това ще бъде установено от служебния кабинет. Това прогнозира в ефира на БНТ доц. Петър Чобанов, директор на Института по икономика и политики към УНСС и бивш финансов министър. Той коментира твърдението на ГЕРБ, че в края на управлението им бюджетът е без дефицит и дори с малък излишък. Икономистът обърна внимание, че това може да е така чисто технически, но само към определена дата. Той обясни, че 3,5 млрд. лева са изхарчени повече за първите четири месеца на годината. Доказателство за това Чобанов видя в последните харчове за борба с коронавируса, които са били взети чрез преразпределение на средствата за БНТ, БНР и министерства.

Икономистът се обяви против подобна практика и посочи, че бюджетът върви твърдо с повече разходи, но всичко, което има като резерви, най-вероятно вече е изхарчено. "Този инструмент се използва тогава, когато няма никакви резерви в бюджета и се прави преразпределение", каза Чобанов. "Истината е, че трябваше да има актуализация на бюджета и това беше по-отговорното поведение", категоричен е бившият финансов министър. Когато трябва да се извадят нови пари за избори, откъде ще дойдат, попита той. По думите му бюджетът не издържа вече и е трябвало да има спешна актуализация и да се вземе дълг.

Чобанов каза, че една от функциите и възможностите на служебния кабинет е да преразпредели средствата от едно направление в друго. "Няма как да бъде променен обаче съществуващият бюджет, няма как да се запише допълнителен резерв - това са сериозните ограничения, пред които е изправен служебният кабинет", категоричен е Чобанов. Той напомни, че дори машините от предните избори не са платени изцяло, а за закупуването на нови ще трябва да се предвидят още средства. 

Икономистът препоръчва на служебния финансов министър да оцени бързо какво е финансовото състояние на държавата, за да има реалистични очаквания какво може да се свърши в следващите няколко месеца.

ДКК саботира министъра на икономиката

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 113

Задълженията на държавата към бизнеса нараснаха с 31%

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 113

Каним "Гугъл" и "Амазон" в България

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 113

БНБ одобри нови шефове в ББР

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 113

НАТО установи шест заплахи

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 113

Заев идва за преговори в София

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 113

Путин е умен и корав политик

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 113

Изчезваме

автор:Ева Костова

visibility 239

/ брой: 113

Изненадите на Хераклея Синтика

автор:Велиана Христова

visibility 250

/ брой: 113

Поколение от нехранимайковци ли отгледахме?

visibility 215

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ