28 Септември 2020понеделник08:31 ч.

Петър Райчев е еталон за белкантово майсторство

/ брой: 133

автор:Радко Ханджиев

visibility 1436

Издателство "Марс 09" току-що пусна от печат второто, допълнено издание на книгата на Петър Райчев "Живот и песен". Съставител е Петър Райчев-внук, а редакторка е проф. д-р Румяна Каракостова.
Световноизвестният тенор Петър Райчев (1887-1960) е първият прославител на българската певческа школа. През 1908 г. е приет в Московската консерватория. През 1912 г. специализира в Неапол, Италия. В продължение на четвърт век гастролира на сцените на европейските театри като солист и режисьор. От края на 30-те години е професор в Музикалната академия. Основател е на Варненската опера. Удостоен е с ордените "Св. Александър", "Герой на Народна република България", званието "Народен артист", Димитровска награда.
Името на Петър Райчев е символ на бляскава кариера по световните оперни сцени в десетилетията между двете световни войни. Приживе увенчан с ореола на първа национална оперна легенда, той действително е еталон както за белкантово майсторство, достигнато чрез упорито усъвършенстване при изтъкнати руски и италиански педагози, така и за цялостно изградена артистична личност, формирана под влияние на авангардната естетика на Московския художествен театър и на петербургския "Музикална драма". С репертоар от над 80 тенорови партии и стотици песни и благодарение на полиглотските си способности (говори и пее на девет езика) Петър Райчев години наред гастролира в различни постановки, където си партнира с най-прославените диригенти и оперни знаменитости на своето време - от Артуро Тосканини до Фьодор Шаляпин. С кариерата на Петър Райчев се полага началото на удивляващия и днес света феномен на българските оперни гласове, както и реалното приобщаване на България към страните с най-значим принос за изпълнителската култура в оперния театър на ХХ век.

Книгата е автобиографичен разказ за живота и творчеството на именития ни сънародник. Увлекателни са разказите за срещите му с велики личности на епохата като Максим Горки, Владимир Маяковски, Иля Репин, Константин Станиславски, Владимир Немирович-Данченко, Стефан Цвайг и други.
Официалното представяне на новото допълнено издание ще се състои в неделя, 14 юни, от 11 ч. във фоайето на Софийската опера. Книгата ще бъде повторно представена на другия ден, 15 юни, от 19.30 ч. в Музикалния център "Борис Христов", на ул. "Цар Самуил" 43.

БСП тръгва на избори

автор:Павлета Давидова

visibility 41

/ брой: 183

Протестът, ден 81: Дата за четвърто Велико народно въстание

автор:Дума

visibility 163

Социалните мрежи изригнаха срещу Караянчева

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 183

С референдум ще бъде приета нова програма

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 183

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 183

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 183

Тихановска е срещу санкции против Минск

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 183

Регионални конфликти окървавиха Африка

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 183

Седем цивилни убити при атентат в Сирия

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 183

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 89

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 128

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ