25 Юли 2021неделя09:00 ч.

Петър Витанов: Брюксел и Вашингтон действат като доброто и лошото ченге, но шамарите са същите

автор:Дума

visibility 278

За поредна година Брюксел ни каза това, което всеки българин вече вижда. Имаме проблеми с корупцията, съдебната система, медиите. Това заяви Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент след публикуването на втория Годишен доклад за върховенството на закона в ЕС в ефира на радио „Фокус“.

„Докладът на Европейската комисия е очакван. Част от тези тежки и болезнени констатации бяха направени още преди 10 месеца в първия Доклад за върховенството на закона. Ние като хора, които бяхме на терен, видяхме, че промяна няма. Очакван, защото видяхме реакцията на нашия трансатлантически партньор – САЩ. На практика, Брюксел и Вашингтон действат понякога като доброто и лошото ченге. При Брюксел тонът е по-дипломатичен, но шамарите по същество са същите“, каза още Витанов.

А промяна в тона на европейските институции няма, защото не са положени усилия.

„През последните месеци управлявашите не направиха никаква корекция що се отнася до предишни препоръки, касаещи съдебната власт. Проблемите с медийната среда също остават. Нещо повече – те се задълбочават.  Законодателният процес, за който от 4 години БСП говори, промените, които се правеха през задния вход или казано на официален език чрез преходните и заключителните разпоредби, също са във фокуса на Брюксел“, добави Петър Витанов.

Що се отнася до въпроса за липсата на адекватен контрол над главния прокурор, Витанов отговори:

„Липсата на възможност за контрол над главния прокурор беше посочена като проблем и в миналия доклад. Притесненията, свързани с Висшия съдебен съвет, също не са нови. В този смисъл критиките към БСП, идващи от партиите, които определят себе си като партии на протеста, че в левицата не сме искрени, когато говорим за промени в съдебната власт, се пропукват. Защото служебните министри, които провеждат реални действия, са Бойко Рашков и Янаки Стоилов. Политическата биография и на двамата е свързана с БСП“, смята още той.

Според Петър Витанов и заради продължаващите години наред констатации на  европейските ни партньори, българите са пожелали промяна, която до доведе до смяна на модела на управление на страната.  Добър е и сигналът, че „Има такъв народ“ са узряли за преговори с останалите партии, смята още той.

„Не знам дали ще има преговори с БСП, но е хубаво, че „Има такъв народ“ излезе от фазата на политически инфантилизъм. Надявам се на едно смислено,  диалогично и резонно политическо поведение, което ще даде възможност за създаване на пресечни точки. А приоритетите на БСП са свързани през всичките години със социалната сфера и намаляване на чудовищните неравенства в обществото ни“, каза още Витанов.

Той обаче уточни, че подкрепа на БСП за бъдещо правителство може да бъде дадена само след решение на колективните органи.

На финала на политическия сезон в Европейския парламент Витанов обобщи, че най-голямото предизвикателство се очертава Зелената сделка, която ще има съществено отражение върху континента, а България не е подготвена за тази сериозна икономическа трансформация.

 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 365

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 341

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 311

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1532

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 697

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 489

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 470

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ