05 Август 2020сряда17:25 ч.

Няколко думи

Пиарът ли закъсня или...

/ брой: 117

автор:Аида Паникян

visibility 546

Повече от ясно е, че целият свят следва хода на подмолния, коварен и изменчив, макар и безмозъчен вирус. Харесва ни или не, упражнението "маски горе, маски долу" се повтаря. И ако някой се гневи и мърмори, просто не си е научил урока (че в живота, за разлика от училището, първо са изпитите, после - ученето!). Цяла седмица у нас ситуацията стремглаво се влошаваше, но отговорът беше нищоправене, поръсено с дронове, спални, пачки и пр. 

Защо трябваше да се допусне през изминалите дни резкият скок на заразени в България, след като той бе предотвратим? Да, можеше да няма черен рекорд от 132 новозаразени и по шестима дневно починали. Очевидно е надценено самосъзнанието на българина, когато си е у нас. И очевидно първо бяха разхлабени мерки за най-малко жизнено необходими пакости. 

До скок на заразените може би нямаше да се стигне, ако ограниченията отпадаха постепенно, едно по едно. Толкова важни ли са за съществуването на средностатистическия българин нощният бар или дискотеката? Ясно е кому се прави услуга с отварянето на тези заведения. И със сигурност причината не е грижа за младите хора или подобряване на демографската картина... 

Отваряйки нощни барове и дискотеки, властта не знаеше ли, че там няма как да се спазва физическа дистанция, няма как да се влиза с маска? Защо тогава се сърди същата тази власт на хората, че се събирали? Нали министерските заповеди го разрешават? Постепенното "отпускане" можеше да спести доста пари на обществото, например от удвояването на контролните органи. И защо тази седмица затягат контрола, като можеше да е още миналата? Пиарът ли закъсня? Или лицемерният вирус подрани? 

Както децата копират поведението на родителите и учителите си, така и народът копира поведението на управниците си. Както премиерът не носи маската си, така мнозина не носят своите по улиците. Щом управляващите могат да се събират един връз друг на оправдателна пресконференция или партийна сбирка, защо опозицията да не си проведе партийно мероприятие с хора през стол? Или защо абитуриентите да не дефилират през града без маски?

Аршинът, господа, аршинът трябва да се уеднакви! И да се аргументира, за да ви вярва и следва народът! Някак неадекватно звучи, че вирусът бил отслабнал при през ден новооткрити по над 100 нови случая. 

И, да, животът трябва да продължи, икономиката трябва да работи. Само че не за сметка на здравето на работещите, защото цената е прекалено висока за най-бедния и най-болния европейски народ, за здравната и за осигурителната ни система. Които и без това едва се крепят. И за недостатъчните ни лекари и сестри.

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 148

Близо 80 жертви и 4000 ранени в Бейрут, Ливан е в траур

автор:Дума

visibility 192

Мощни експлозии окървавиха Бейрут

автор:Дума

visibility 248

Източните германки с по-високи пенсии

автор:Дума

visibility 389

/ брой: 148

Тръмп посочи най-голямата грешка на САЩ

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 148

По следите на изчезващите поликлиники

автор:Деси Велева

visibility 429

/ брой: 148

САЩ губят превъзходството в спътниковия шпионаж

автор:Юри Михалков

visibility 380

/ брой: 148

Данъчната система увеличава бедността на българите

visibility 319

/ брой: 148

Политиката срещу мъдростта

автор:Боян Бойчев

visibility 208

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ