28 Ноември 2023вторник11:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Пиратският" капитан на китовете и на всички морски обитатели

Със своята бойна флотилия на ръба на закона и с черния флаг с череп и кости Пол Уотсън води безкрайни битки в защита на океаните и живота в тях

/ брой: 75

автор:Кристиела Симеонова

visibility 2662

- Червеите са по-важни от хората!
Меко казано, странно изказване. Да, в първия момент наистина думите будят недоумение. Но пък човекът, на когото принадлежат, има своето напълно логично обяснение за казаното.
- Това е така, защото те могат да живеят на земята без хората, но хората без тях - не.
Такова е веруюто на Пол Уотсън. За него можете да чуете различни отзиви - от положителни до крайно отрицателни. Името му предизвиква респект и възхищение сред милиони хора по света. Крайно мразен е обаче от тези с харпуни в ръце и от тези, които се занимават с китоловна дейност. Едни го наричат съвременен пират и екотерорист, други - ревностен защитник на океаните, приятел на живота в тях и враг на всеки, който се опитва да посегне на застрашения воден свят.
Пол Уотсън е на 63 години и в продължение на над три десетилетия не се е уморил да води своите морски битки. Простичката истина, че животът на човечеството зависи от океаните и техните обитатели, е пътеводител в морските схватки на самоотвержения екоактивист Уотсън:
- Ние убиваме нашите океани. Ние убиваме океаните с прекомерен улов, с изтребването на китовете, на морските костенурки, на акулите. Защитата на всичко това си струва риска. Не можем да живеем на планета с мъртви океани. Ако океаните умрат, умираме и ние. Такова е положението.

Морските битки често пъти са като истински

Отчаянието в очите на смъртно ранен кашалот...

Още в невръстна възраст Пол Уотсън започва своята морска кариера. 17-годишен той става един от основателите на "Грийнпийс". Уотсън е обиколил Световния океан и познава всички капризи на морето - преживял е опустошителните тайфуни на Южнокитайско море, ледените бури на Атлантическия океан и войната в Персийския залив. През 1974 г. Пол Уотсън, Робърт Хънтър и д-р Пол Спонг заедно с други природозащитници организират първата международна протестна акция срещу лова на китове. Едно драматично събитие от юни 1975 г. предопределя по-нататъшното развитие на екоактивиста Уотсън и превръщането му в най-самоотвержения защитник на китовете и заклет враг на китоловците. При една от акциите Уотсън и Хънтър, опитвайки се да предовратят убиването на един кашалот, излагат живота си на опасност, като застават на пътя на кораб на съветската китоловна флотилия. Лодката на Уотсън и Хънтър едва не потъва, тъй като съветският кораб не спира. Ловците изстрелват харпун с разривен връх към кашалота. Огромното животно, вече тежко ранено, се доближава до моторницата, сякаш усещайки, че хората в лодката се борят за спасението му. По-късно Пол Уотсън споделя, че до смъртта си няма да забрави отчаянието в очите на смъртно ранения кашалот.

Не си живял, докато не си открил нещо, за което си струва да умреш - мотото на екоактивистите от "Сий Шепърд"


Уотсън осъзнава, че безсмисленото избиване на китове и други животни за търговски цели може да бъде спряно само с най-радикални мерки. Наред с кампанията в защита на китовете той и Дейвид Гарик организират първата акция на "Грийнпийс" в защита на тюлените. Рискувайки собствения си живот, те успяват да спрат канадския кораб за лов на тюлени "Арктик Индевър", като по този начин спасяват живота на стотици малки тюленчета. През 1977 г. в Лабрадор Уотсън ръководи втората кампания на "Грийнпийс" в защита на тюлените. В акцията взема участие и френската кинозвезда и заклета природозащитничка Бриджит Бардо, която насочва вниманието на световната общественост към кървавия и безпощаден лов на кожи в Канада.

Знамето на военната флотилия "Сий Шепърд" - досущ като пиратски флаг


През 1977 г. обаче настъпва разрив в отношенията между Пол Уотсън и "Грийнпийс" и той напуска организацията заради превръщането на великите й идеи в голяма бюрократична машина, която не прави много. Днес Уотсън твърди, че като съосновател на "Грийнпийс" понякога се чувства като д-р Франкенщайн, който е помогнал за създаването на "голямото зелено чудовище".

"Танцуващи" по ръба на закона

Безброй природозащитни организации съществуват по света - едни широко известни, други - по-малко. Всички прилагат различни методи в защита на каузата си. Това, което различава Пол Уотсън от тях, е именно доста радикалният метод, с който той осъществява целта си - борбата срещу китоловната индустрия. "Танцувайки" умело по ръба на закона, активистите на "Сий Шепърд" - радикалното общество за защита на морските обитатели, което Уотсън основава след напускането си на "Грийнпийс", нападат кораби с цел отклоняване на убийството на китове. Със своите провокативни акции, наподобяващи малки морски битки, те бързо привличат общественото внимание и набират многобройни поддръжници в целия свят.
Пол Уотсън определя основаната от него група от екоактивисти като първата в света природозащитна военна флотилия. Екипажът на Уотсън действително прилича на военна флотилия - екоактивистите са с бронирани жилетки, каски, щитове и газови маски. Подготвени са за истинска военна битка. Един от похватите, с които си служи "Сий Шепърд", е замерянето на китоловните кораби с бомби с бутирова киселина, осуетявайки работата на кораба, а именно лова на китове. Корабите на природозащитната флотилия предприемат рисковани маневри, целящи да отклонят противниците им от техния курс. И постигат успех - често пъти прогонват ловците на китове от ловните райони.
Според организацията "Сий Шепърд" благодарение на нейните усилия стотици китове са били спасени от харпуните. Действията й биха могли да се окажат ползотворни и в дългосрочен план: чрез тези акции Пол Уотсън поставя дискусиите за лова на китове сред темите, обсъждани от широката общественост.
- Обикновеният японец нямаше мнение за лова на китове. Сега хората там се питат защо Япония допуска международният й авторитет да страда заради нещо, което почти не носи приходи, казва Уотсън в едно свое интервю.
През 2007 г. флотата на "Сий Шепърд" (в превод - Морски пастири) се разраства значително благодарение на големи дарения и продажбата на документални филми за дейността им на водещи телевизии като НВО, което пък на свой ред привлича все по-голям брой привърженици към тяхната кауза. Оттогава групата редовно провежда координирани маневри с няколко кораба, за да противостои на главните си врагове - японските китоловци. Преди началото на всяка акция Уотсън изпраща на японските кораби писмо, с което ги призовава да напуснат защитената зона, и предупреждава, че ако не го сторят, "Сий Шепърд" ще осуети незаконния лов на китове със сила. След предаване на посланието започва обстрелването на китоловните кораби със зловонни бомби, а корабите на "Сий Шепърд" им пречат да маневрират.
Заради твърде радикалните си действия често пъти Пол Уотсън и неговата флотилия са преследвани от закона. През 1996 г. срещу капитан Уотсън е заведено следствие, тъй като "Сий Шепърд" потапя норвежкия кораб "Нибрена", на който се обработвали уловени китове. Уотсън е задържан за 80 дни, но под натиска на световната общественост не е екстрадиран.

Морските пастири срещу японските китоловци

След 1986 г., когато влиза в сила мораториумът на Международната комисия по лов на китове върху лова с търговски цели на всички видове китоподобни поради застрашителното намаляване на популацията им, Япония се превръща във враг номер едно за Уотсън и неговата природозащитна флотилия. Японците имат вековна традиция да ядат и продават месото от кит и категорично отказват да спрат лова на този морски бозайник. За да спаси своята китоловна индустрия, през 1987 г. Токио основава Японския китоловен изследователски институт. По този начин ловът на китове продължава, но вече под знака на "научната" дейност, тъй като мораториумът не важи за лова на китоподобни за научни цели.
Заради радикалните им природозащитни методи Япония обвинява Пол Уотсън и хората му в екотероризъм и ги обявява за пирати. Уотсън от своя страна пък гордо приема титлата "пиратски" капитан на китовете и всички застрашени морски обитатели. Дори знамето на "Сий Шепърд" е досущ като пиратски флаг - череп на черен фон и кръстосани под него пастирска гега и тризъбец.
Самоотвержените природозащитници вземат под крилото си не само китовете, но и застрашените от изчезване акули. Рибарите отрязват перките на уловените акули с тесли и ножове и после изхвърлят в морето все още живите риби, които падат на дъното и умират по много мъчителен начин.
Конфликтът между Япония и "Сий Шепърд" често пъти води до тежки сблъсъци. През декември 2007 г. по време на природозащитната операция "Мигалу" капитанът на японския кораб "Юшин Мару" губи самоконтрол. Двамата активисти, дошли на борда на японския кораб с писмо от капитан Уотсън, са задържани и бити. Освободени са едва след решителната намеса на австралийската брегова охрана. През март 2008 г., по време на кампанията "Мигалу", от борда на кораба "Нишин Мару", където се обработват убитите китове, японските войници замерят флотилията на "Сий Шепърд" с ръчни гранати. Отломка от взривена граната ранява един от членовете на екипа на "Анимъл планет", който прави снимки на борда на "Стийв Ъруин" - един от корабите на организацията. Японските войници стрелят по капитан Уотсън и само бронираната жилетка спасява живота му.

Струва ли си риска?

В крайна сметка оправдани ли са тези често пъти застрашаващи живота природозащитни акции? Доколко са ефективни радикалните методи на флотилията на Уотсън в защита на морските обитатели?
Тези въпроси съвсем очаквано изникват в съзнанието, запознавайки се по-отблизо с живота и дейността на самоотвержения природозащитник и неговите последователи. Самият Уотсън твърди, че крайният резултат си струва риска. А целта оправдава средствата, тъй като знаменитият капитан се подчинява единствено на законите на океана, които често се разминават със законите на сушата. Може да се каже, че екипът на Пол Уотсън намалява наполовина улова на всеки японски китоловен кораб. Има и случаи, при които японците не успяват да уловят нито един малък ивичест кит.
- Това е нещо много по-голямо от всеки от нас. То се отнася до защитата на океаните и на целия човешки вид. Защото ние пренебрегваме основната система, която поддържа живота - океаните. Загинат ли океаните, загиваме и ние - оправдава цената на риска в морските битки Уотсън.
Някой ще си каже, че екоактивистите от "Сий Шепърд" са приключенци и търсачи на силни усещания. Греши. Те са самоотвержени защитници на океаните и живота в тях. Осъзнали, че морските обитатели не са ничия собственост и никой няма право да ги избива нито с търговска, нито с научна цел, екипът екоактивисти не търси самоцелно поле за себедоказване или предизвикателства. Те са отдадени решително и непоколебимо на своята кауза.
"Мислиш ли, че животът на китовете е по-важен от собствения ти живот? Ако не, нямаш място сред нас!" - с този въпрос започва интервюто на кандидатите да постъпят в редиците на "Сий Шепърд", и много често, в зависимост от отговора или нотката на колебание, завършва с него.
Близките срещи на екопиратите с китовете са ги убедили докрай в смисъла на битката, която водят:
- Когато е близо до тях, човек разбира колко ценни и красиви създания са те. И колко е важно да ги пазим. Затова се връщам отново на кораба. Ще направя всичко, което мога, за да попреча те да бъдат убивани - представя убежденията си инженерът Брайън Рейс.
- Те са най-големите бозайници в океана. Толкова са величествени, че изглеждат по-важни от всичко останало - споделя капитан Сидхарт Чакраварти.
- Всички от "Сий Шепърд" вярват в мисията си. В мига, когато се гмурнете под водата и се взрете в окото на кита, това ви променя. Завинаги - изтъква Дебора Басет, член на екипажа.

Борбата продължава

В началото на май миналата година основателят на "Сий Шепърд" беше арестуван на летището във Франкфурт по обвинение, че по време на акция през 2002 г. срещу нелегални ловци на акули е застрашил човешки живот. Тогава Коста Рика поиска екстрадирането му. Уотсън бе пуснат на свобода срещу гаранция от 250 000 евро, като му беше забранено да напуска Германия. Не след дълго той напусна страната. За съжаление преди повече от месец китовете загубиха главния си защитник, тъй като Пол Уотсън подаде оставка като ръководител на "Сий Шепърд". Той бе принуден да направи това заради ограниченията на нейната дейност, наложени от американския съд. Съдът забрани на еколозите да се движат по начин, който би могъл да застраши безопасното плаване на китоловните кораби.
Въпреки оставката на Уотсън битката на "зелените пирати" от "Сий Шепърд" продължава. В края на февруари японските китоловци и природозащитниците от "Сий Шепърд" отново имаха опасни сблъсъци в ледените води край Антарктика, като и двете страни обвиняват другата, че се е блъснала в техен плавателен съд. Според Уотсън японският екипаж е хвърлял зашеметяващи гранати и е използвал водни струи срещу "Сам Саймън", но пострадали сред екипажа на природозащитниците няма.
Деветият сезон на природозащитната флотилия е най-амбициозният в историята й. В него участват четири кораба, един хеликоптер, три безпилотни летателни апарата и над 120 доброволци. А постоянно увеличаващият се флот и големият поток от доброволци показват, че каузата им става все по-популярна по света.

Кой е чудовището - акулата или човекът?


Безспорен е фактът, че човечеството нанася необратими щети на околната среда. Но някои от възгледите на Уотсън звучат доста крайно.
* - Човешката популация трябва да се редуцира до под 1 милиард и само напълно отдадените на отговорността да се грижат за биосферата трябва да имат деца, които обаче са доста малък процент. Той определя човечеството като вирус, от който биосферата трябва да бъде излекувана чрез радикален подход, подобно на лечението от рак.
* - Проблемът е, че сме 7 милиарда с тенденция да станем десет. Ресурсите на Земята не са достатъчни, за да поддържат месоядна диета. Един от най-големите източници на въглероден диоксид e автомобилната индустрия. Само месната промишленост произвежда повече от нея. Така че месоядец, каращ колело, допринася повече за глобалното затопляне, отколкото вегетарианец, возещ се в "Хамър".
* - Едно от най-важните неща, с които искам да се справим, е да променим всеобщото схващане за акулите като кръвожадни чудовища. Всъщност колко хора са убити от акули годишно? Средният им брой е пет. А колко акули сме убили ние? 90 милиона! И кой е чудовището? Колко хора са убити от щрауси? Сто души. Щраусите са 20 пъти по-опасни от акулите, но никой не ги избива. Броят на хората, убити от паднала върху тях машина за сода, годишно са 8, така че машината ви за кока-кола е по-опасна от една акула!


Най-ужасяващата сцена, на която съм присъствал


В свое интервю Уотсън описва най-смразяващата гледка, на която е станал свидетел:
- Клането на китове на Фарьорските острови, разположени между Шотландия и Исландия, е най-ужасяващата сцена, на която съм присъствал. Изкарват ги по плажовете и ги налагат до смърт. Казват, че това е част от традицията им, че го правят за забавление и спорт. Имаме снимки как вадят от утробата на кит малките и се гаврят с тях като с трофеи. Друг проблем е, че местните деца са с най-високите стойности на живак в кръвта си в цял свят. Това е свързано с консумацията на месо от морски бозайници. За нас това е посегателство срещу живота и на децата. Не съм попадал досега на нещо по-варварско и безсмислено от това.
 

БСП предлага да се облагат свръхпечалбите на банките

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 229

Нова прогноза за приемане на еврото - през 2026 г.

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 229

ЕС ударно купува руски втечнен газ

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 229

Гърция със спешни мерки заради скока на цените

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 229

Снежен ад на Балканите

автор:Дума

visibility 512

/ брой: 229

Германия е в криза

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 229

Накратко

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 229

Кривото огледало

автор:Александър Симов

visibility 516

/ брой: 229

Снегопад, тъпотия и дървопад

автор:Нора Стоичкова

visibility 526

/ брой: 229

ПП се превръщат в притурка на модела, който искаха да премахнат

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ