26 Април 2024петък14:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пишат на етикета колко вода има в пилешкото

/ брой: 122

автор:Мая Калпачка

visibility 2533

Ще бъдат направени промени в наредбите, с които ще се задължат производителите на местни продукти да обявят съдържанието на вода върху етикетите. Това заяви вчера министърът на земеделието Мрисолав Найденов. Например употребата на палмово масло в млечните продукти не е забранена, но задължително трябва да бъде изписана върху етикетите, каза министърът. По неговите думи, когато това е станало, потреблението на тези продукти рязко спаднало.
По-рано стана известно, че след акция на Българската агенция по храните и Комисията за защита на потребителите е доказано, че 8 от 14 проби на пилешко месо са с наднормено съдържание на вода в границите от 27 до 51%. Има случаи, в които пилешкото е инжектирано не с вода, а със солеви разтвори, което е противопоказно за здравето, коментира министърът.
Ако съдържанието на вода в месо е само 50%, то е малко, защото естественото съдържание на вода в свежото месо е над 70 на сто, коментира председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Той обаче заяви, че ако има нарушения и необявени добавки, трябва да има и санкции за нарушителите. По думите му, добавките на соли сами по себе си не са отровни, има обаче опасни количества. Според Вътев проблем е свободната конкуренция на пазара, която не води до стимули за развитие и се стига до израждане на пазара. Друг проблем, според него, е стремежът за все по-ниски цени. "Не може всичко да се слага под общ знаменател и да се казва, че цялата хранително-вкусова промишленост е отровително-вкусова, и че месарите са печалбари и мошеници", заяви Вътев.
Фирмите нарушители ще бъдат санкционирани с по 10 000 лв., а при повторно нарушение ще бъдат затворени, заплаши министърът. Според европейския регламент се позволява влагането на допълнителна вода, но с цел заготовка, уточни той. Това трябва да бъде обозначено на етикетите на пилешките продукти. Очаква се от КЗП да обявят имената на фирмите нарушители.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ