03 Юли 2020петък14:05 ч.

Сцена

ПО СВЕТА

Питър Брук поставя "Бойно поле"

/ брой: 73

автор:Светлана Панчева

visibility 773

Малко са живите театрални режисьори, които могат да убедят публиката да остане цяла нощ в театъра и да гледа представление, създадено по една санскритска поема. Но преди 30 години Питър Брук направи точно това и постановката му "Махабхарата", която траеше девет часа и бе наистина епична, се превърна в едно от големите театрални събития на ХХ век, отбелязва критиката по повод най-новата работа на именития режисьор, озаглавена "Бойно поле".
Предизвикан от войната в Сирия, Питър Брук решава да се обърне отново към индуистката митология, да изследва войната, победата, поражението и жертвите в спектакъл, траещ само 70 минути. В това ново представление, базирано на текст отпреди 2000 години, режисьорът се концентрира върху моралната дилема на големия военачалник, който в представлението се нарича Удишитра и се изпълнява от Джаред Макнийл. Неговият герой е горд и доволен, че е постигнал целта си - победил е, но осъзнава, че всъщност тази победа е поражение, защото бойното поле е покрито с безкрайни купчини трупове. Изпълнен със съжаление и угризения, Удишитра иска да се оттегли в гората и да се отдаде на покаяние. Но Питър Брук отбелязва, че една от водещите теми в представлението е, че "трябва да живееш с отговорността и задълженията на човека, който е победил, които в повечето случаи са по-големи и по-тежки от тези на човека, който е загубил".
"Бойно поле" е спектакъл, който се занимава с живота и смъртта, както и с цикличната същност на войната и мира. И го прави само с четирима актьори, няколко различно оцветени наметала, няколко пръчки и един барабанист, или както сам режисьорът отбелязва - "това всъщност е колективният образ на разказвача, който разкрива един безкраен космос, в който има и... някои човешки проблеми".
Сцени от спектакъла


Питър Брук

Страница на Светлана Панчева

 

Юли ще е идеален за море

автор:Дума

visibility 97

4 км опашка на „Кулата“ от рано сутринта

автор:Дума

visibility 91

Отиде си Пенка Калинкова

автор:Дума

visibility 267

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 125

Франция напуска операция на НАТО

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 125

Помпео настоява за взаимодействие с Русия

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 125

77% от руснаците подкрепиха Путин

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 430

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 310

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 965

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ