22 Юни 2021вторник02:08 ч.

Сцена

ПО СВЕТА

Питър Брук поставя "Бойно поле"

/ брой: 73

автор:Светлана Панчева

visibility 891

Малко са живите театрални режисьори, които могат да убедят публиката да остане цяла нощ в театъра и да гледа представление, създадено по една санскритска поема. Но преди 30 години Питър Брук направи точно това и постановката му "Махабхарата", която траеше девет часа и бе наистина епична, се превърна в едно от големите театрални събития на ХХ век, отбелязва критиката по повод най-новата работа на именития режисьор, озаглавена "Бойно поле".
Предизвикан от войната в Сирия, Питър Брук решава да се обърне отново към индуистката митология, да изследва войната, победата, поражението и жертвите в спектакъл, траещ само 70 минути. В това ново представление, базирано на текст отпреди 2000 години, режисьорът се концентрира върху моралната дилема на големия военачалник, който в представлението се нарича Удишитра и се изпълнява от Джаред Макнийл. Неговият герой е горд и доволен, че е постигнал целта си - победил е, но осъзнава, че всъщност тази победа е поражение, защото бойното поле е покрито с безкрайни купчини трупове. Изпълнен със съжаление и угризения, Удишитра иска да се оттегли в гората и да се отдаде на покаяние. Но Питър Брук отбелязва, че една от водещите теми в представлението е, че "трябва да живееш с отговорността и задълженията на човека, който е победил, които в повечето случаи са по-големи и по-тежки от тези на човека, който е загубил".
"Бойно поле" е спектакъл, който се занимава с живота и смъртта, както и с цикличната същност на войната и мира. И го прави само с четирима актьори, няколко различно оцветени наметала, няколко пръчки и един барабанист, или както сам режисьорът отбелязва - "това всъщност е колективният образ на разказвача, който разкрива един безкраен космос, в който има и... някои човешки проблеми".
Сцени от спектакъла


Питър Брук

Страница на Светлана Панчева

 

Трета банка спира срочните депозити

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 117

БНБ: Задава се ускоряване на инфлацията

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 117

Пет жалби блокират газовата връзка със Сърбия

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 117

Стигаме Европа по БВП след 2040 г.

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 117

Светът е между диалога и конфронтацията

visibility 122

/ брой: 117

Победа за партията на Пашинян

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 117

ЕС засилва санкциите срещу Минск и Москва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 117

Мадрид предлага помилване на каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 117

Диагноза бедност

автор:Ева Костова

visibility 123

/ брой: 117

Устремно към избори от с. Устрем

автор:Таня Глухчева

visibility 128

/ брой: 117

Прозрението на обущаря

visibility 119

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ