Плодове, зеленчуци и брашно поскъпнаха значително
/ брой: 83
Цените на много хранителни стоки на едро са се увеличили над 10, даже 15% за две седмици. Основно това са плодове и зеленчуци и брашно. Това се е случило в периода 15-30 април, става ясно от бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Най-много са поскъпнали ябълките - с 15,3% до средно 1,58 лв. за кг. Цената на оранжерийните домати се е увеличила с 15% - от 2,47 до 2,85 лв. за кг. Вносните домати са поскъпнали с 11% до 2,50 лв. за кг. Поскъпнали са също морковите - с 13,3% до 1,02 лв. за кг, лукът - с 9,3% до 1,17 лв. за кг и салатата - с 6,8% до 0,78 лв. за брой. Цената на чушките се е повишила с 5,7% до 3,87 лв. за кг. Продължава поскъпването на лимоните - с 4,8% за две седмици до 3,47 лв. за кг. Бананите са се повишили с 1,7% до 2,37 лв. за кг.
За доста от хранителните стоки от потребителската кошница също има поскъпване. Най-много е поскъпнало брашно тип "500" - с 6,7% до 1,10 лв. за кг. Цената на захарта се е вдигнала с 2,8% до 1,46 лв. средно за кг. Кашкавалът е поскъпнал с 0,7% до 11,16 лв. за кг, сиренето - с 1,1% до 6,97 лв. за кг., а маслото - с 2,4%. Леко се е повишила и цената на свинското месо - с 0,6% до средно 9,85 лв. за кг.
От зеленчуците са поевтинели единствено краставиците - с 5,6% до 2,32 лв. за кг и картофите - с 3,7% до 1,04 лв. за кг. От другите хранителни продукти най-много е намаляла цената на зрелия фасул - със 7,1% до 3,88 лв. за кг, и яйцата - с 4,7% до 20 ст. за брой. Оризът е поевтинял с 1,8% до 2,10 лв. за кг, олиото - с 0,4% до 2,12 лв. средно за литър. Намалението на цената на пилешкото месо е с 2,1% до 4,05 лв. за кг, а на каймата - с 2% до 5,95 лв.