25 Юли 2021неделя09:02 ч.

По-зле от Чернобил

/ брой: 199

автор:Аида Ованес

visibility 1397

Тогава, преди около 14-15 години, си мислехме, че радиацията от Чернобил е нещо много лошо. Години по-късно докторите ни уверяваха, че всъщност нещата не са били толкова зле. Може и така да е. Макар че инцидентът е станал вече повод за сравнение. Сравнение с онова, което се случва в родното ни здравеопазване. Не е прав Антон Кутев, че сега е като по времето на Чернобил. Мисля, че е по-зле.
Ако някой не е съгласен, няма да споря. Само... много ми се иска да знам как се случи така, че например една болница - русенската, която предишният екип на здравното министерство - на д-р Божидар Нанев, хвалеше като успешна, само за месеци е докарана до състояние пред фалит. И всички сме убедени, че това не е работа нито на медицинския й екип, нито на управлението й, нито на пациентите. Защото последните най-много се нуждаят от нея. Но болницата е пред фалит. Това, разбира се, не ни изненадва, защото след спирането на плановия прием, след спирането на храната за болните, след връщането на пациенти дори от големи столични болници, ще последват и фалитите. Само дето не става въпрос за фалити на бакалии. А за болници! А това е много лош знак за държавата и управниците й. Защото затварянето на болница не е игра за деца. 
 Не за пръв път здравен министър е даден на съд заради липса на лекарства против рак. Но този път случаят е сравним с онази капка, от която чашата прелива. Само че, ако пациентът или близките му спечелят делото, обезщетението ще плаща не министърът, а министерството. Сиреч, това са пак парите на данъкоплатците. Когато министърът плати обезщетение от джоба си, от семейния си бюджет, тогава лекарства ще има за всички болни и никой няма да шикалкави с търгове!
Но хората се умориха от протести. Не вярват, че някой може да ги чуе и да разбере какво става там, където уж рентгенът трябва да прави снимки, но не може, защото токът спира през 10 минути. Е, може би това е част от дисциплиниращите мерки, ала докато някой се опитва да "дисциплинира" системата на здравеопазването, тя ще вземе съвсем да залинее. "Да загине" не бих казала. Защото лечители, лекари, сестри, аптекари е имало, откакто свят светува. Управниците идват и си отиват. Само че сега, при възможността лекари, сестри и аптекари свободно да работят в други държави на ЕС, перспективите не са от най-розовите.
 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 367

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 342

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 312

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 528

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1532

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 698

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 490

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 470

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ