02 Март 2024събота19:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Филантропи

Подарявай пари, за да си щастлив и да живееш дълго!

Богаташите Бил Гейтс и Уорън Бъфет са амбицирани да преобразят света, като убедят всичките 11 милиона милионери и всичките 2160 милиардери да дарят половината от състоянието си за благотворителност

/ брой: 262

автор:Кристиела Симеонова

visibility 2495

- Искам последният чек, който напиша, да бъде отхвърлен от банката заради липса на средства!
Доста странно и необичайно желание! Кой нормален човек би го поискал? Това са думи на Чарлз Фийни, чиято фондация "Атлантик Филантропист" харчи по 400 млн. долара годишно за благотворителност. А самият Фийни успява да я управлява анонимно от създаването й през 1982-ра в продължение на 15 години, въпреки че това е един от най-големите източници на безвъзмездни помощи в САЩ, Ирландия, ЮАР и Виетнам.
Да, в лицето на мистър Фийни виждаме чудесен пример за милиардер филантроп, който обаче не демонстрира даренията си. Защо все пак иска да похарчи всичките си пари?
Някой ще каже, че е твърде лесно да се говори така, след като имаш много средства, но какво да кажат тези, които са бедни? 81-годишният днес Фийни няма романтична обвързаност към богатството и обяснява, че в света съществуват достатъчно спешни проблеми, които изискват внимание сега, преди да станат още по-скъпи за решаване.
- Когато имаш пари, ги харчиш - казва Фийни. - Когато си похарчил всичко, позволи на някой друг да направи същото и да похарчи неговите пари.
Когато последните й пари бъдат похарчени и затвори врати някъде около 2020 г., "Атлантик Филантропист" ще бъде най-голямата благотворителна организация, която се е закрила доброволно, след като е инвестирала около 7.5 млрд. долара в преки здравни грижи, имиграционни реформи, образование, правосъдие и миротворчески инициативи.

Безкористна кауза или...

Каква е основната цел на забогатяването? Просто самоцелно трупане на пари и стремеж към охолен живот? Идеята да имаш при някои богаташи се трансформира в идеята да трупаш, за да раздаваш огромна част от парите си на нуждаещите се. Оказва се, че не са малко милиардерите филантропи, т.е. благотворителите на обществото. Може ли обаче да се нарече съвсем безкористна тази кауза? Или е стремеж на милиардера към придобиване на публична слава? А може би е лесният начин за освобождаване от данъци?
Милиардерите са хората, които имат възможността да подобрят живота в развиващите се страни, облекчавайки страданията, допринасяйки за намаляване на смъртността. Сред инициативите на най-богатия американец Бил Гейтс със състояние от 66 млрд. долара например са ваксини срещу смъртоносни болести, изграждане на канализация, създаването на лекарства против СПИН. Фондацията му инвестира в земеделието в Африка, където гладуващите се увеличават.
Съществуват обаче доста критики към явлението милиардерска филантропия. Една от основните е свързана с освобождаването от данъци на дарените средства, което е залегнало в американското законодателство. Според мексиканския милиардер Карлос Слим хора като Гейтс лишават държавата от данъчни приходи. Той твърди, че е по-ценно да се осигурява работа и препитание за хората.
Подобни щедри инициативи предизвикват в повечето случаи хвалебствени отзиви, но общественото мнение невинаги е позитивно към милиардерите дарители. Това най-добре го знае медийният магнат и основател на новинарската телевизия Си Ен Ен Тед Търнър. Подобно на Гейтс той също обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат в управителния съвет на "Тайм Уорнър" и вероятно ще търси друго поприще за изява. Може би то ще бъде свързано с намерението на Търнър да дари 1 млрд. долара на ООН. Така той нагледно претворява в действие твърдението си, че "парите не са всичко". Впечатляващата сума, която е една трета от богатството му, ще бъде разбита на вноски от по 100 млн. годишно за 10 години. Постъпката на Търнър обаче не му спечели симпатии. Дори бе обвинен, че прави дарението заради изгодните данъчни облекчения, които си е издействал. Има мнения, че в крайна сметка след десетгодишния период Търнър дори ще бъде на печалба със 100 млн. долара.

Благотворителите

Основите на планираното дарителство и на съвременните фондации поставя Джон Д. Рокфелер. Оттогава насам не са малко онези, на които се е усмихнала съдбата, да се отблагодаряват за успеха си, помагайки на хора, които не са имали същия късмет. Пример в това отношение е милиардерът Доналд Тръмп, който като дете събирал празни бутилки от сода, а сега постоянно е абониран за различни благотворителни акции.
Фондацията на фамилия Форд само за миналата година е раздала дарения за 100 млн. долара в страни от Азия, Африка, Близкия изток, Източна Европа. Благотворителната дейност на Джордж Сорос излиза извън границите на САЩ, като неговата верига от фондации "Отворено общество" се разпростира в страните от Източна Европа, включително и в България.
Уорън Бъфет, който е вторият най-богат американец, е обещал да дари 62 млрд. долара за благотворителност. Това е почти цялото му състояние. Бъфет смята да остави малка част на децата си, но е твърдо против наследяването на огромни богатства. Той е известен с това, че все още живее в къщата, която е купил през 1958 г. и плаща на компанията си своите лични телефонни разговори и транспортни разходи.
Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум е известен със своите огромни благотворителни дарения. На 19 май 2007 г. обявява плановете си да даде $10 млрд. за създаване на образователната Фондация "Мохамед бин Рашид Ал Мактум" - едно от най-големите благотворителни дарения в историята. Шейх Мохамед е заявил, че дарението има за цел преодоляване на недостига на знания в арабския регион спрямо развития свят, подобряване на стандарта на образованието и научните изследвания в региона, развитие на лидерски програми за младежта, стимулиране създаването на работни места.
Пиер Омидиар, основател на популярния аукционен сайт eBay, следва подобен на Гейтс модел при управлението на фондацията си заедно с жена си Пам. От ноември миналата година фондацията му е дарила 35 млн. долара в различни сфери. Пол Брайнер, един от архитектите на "Пейджмейкър", направил милиони от продажбата на компанията си "Алдъс" на "Ъдоуб" за $450 млн. през 1994 г., също основава благотворителна компания, която се занимава с проблемите на околната среда. На второ място по богатство след фондацията на Гейтс със своите 13 млрд. долара се нарежда благотворителната организация на Дейвид Пакард - съосновател на "Хюлет-Пакард".
Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс дарява по 1 млрд. долара годишно, а от основаването й досега семейство Гейтс са успели да съберат около 21 млрд. долара, което автоматично превръща благотворителната им организация в най-богатата в света.

"Щедрото обещание"

Неотдавна единадесет милиардери се включиха в списъка на онези, които по призива на основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс и финансиста Уорън Бъфет, се съгласиха да дарят половината от богатството си за благотворителност. С това милиардерите, заразили се от примера на Гейтс и Бъфет, стават общо 92-ма. Сред "новодошлите в клуба" на "Щедрото обещание" са генералният директор на интернет гиганта "Нетфликс" Рийд Хастингс, съоснователят на "Интел" Гордън Мур и Чарлз Бронфман - бивш президент на производителя на спиртни напитки "Сийграм".
Преди повече от две години общо 40 милиардери в САЩ обещаха да дарят поне 50% от богатството си за благотворителност. Бъфет и Гейтс започнаха кампанията "Щедрото обещание" през юни 2010-а, опитвайки се да убедят стотици милиардери в САЩ приживе или след смъртта си да дарят голяма част от състоянието си, като публично обявят намерението си и обяснят причините за него. Целта на кампанията е не да набира средства, а само да призовава милиардерите да поемат моралното задължение да дарят пари за благотворителност.
Още през 2006 г. Бъфет обеща да дари 99% от богатството си на фондация "Бил енд Мелинда Гейтс" и други организации. Досега семейство Гейтс пък са прехвърлили на фондацията над 28 млрд. долара от състоянието си.
През изминалата година броят на милиардерите се е увеличил с 9.4%, достигайки 2160 души. Тяхното богатство също се е увеличило с близо 760 млрд. долара и вече наброява 6.2 трлн. долара! А броят на милионерите през 2011 г. е бил 11 милиона! Тяхното общо състояние възлиза на 42 трлн. долара! Представете си само, ако всеки от тези богаташи последва примера на Гейтс и Бъфет и дари половината от парите си - това направо ще преобрази света!

Искам или трябва?

За 30-годишнината си сп. "Форбс", събирайки над 161 милиардери за среща на върха, се опита да намери отговор на въпроса дали хората, които са толкова успели, имат моралното задължение да даряват. Дали решението им е емоционално и го правят, защото могат да го направят, или интелектуално, защото се чувстват задължени да правят добро?
- И заради двете, но аз не мога да кажа, че емоцията идва от това, че имам задължение. Всеки път, когато даваш, трябва да бъде от сърцето ти. Едно от удивителните неща във филантропията, поне за нас, е да се доближим и да говорим с хората. И така разбираш какви нужди имат обикновените хора. Така че за мен е важно накъде ме води сърцето всеки път, когато се връщам у дома, било то в Сиатъл или в Ню Йорк. Но точно тук трябва да използвате интелекта си, като си кажете, че срещате всеки ден някое семейство, човек или група хора, които имат нужда, но как това ще повлияе на други десетки хора като тях? Как да използам парите си така, че те да имат най-голямо въздействие? - бе отговорът на Мелинда Гейтс.
Според теорията на милиардера Дейвид Рубенщайн, съосновател на "Карлайл груп", "първо, трябва да се дават пари, защото се чувстваш добре, когато ги даваш. А когато се чувстваш добре, ще живееш по-дълго и ще си в по-добро емоционално здраве." Второ - можеш да помогнеш на някого. И това е естествен човешки инстинкт да помагаш на другите хора, подчертава Рубенщайн.
Бъфет пък твърди, че всичко се дължи на емоционалната устойчивост.
- Когато стигнете до някакъв извод, наистина не трябва да ви пука какво казват другите! - заявява Оракулът от Омаха.Рекорди и рекордьори

*От "Джонсън&Джонсън" са дали 528 млн. за благотворителна дейност, включително са изпратили средства на нуждаещите се в Афганистан.
*"Кока-Кола" дава средства за културни мероприятия, спортни програми за ученици, както и за борба със СПИН в Африка. За миналата година компанията е дарила общо 67.2 млн. долара.
*"Боинг" е дарила 43.7 млн. долара за различни образователни, културни и здравни проекти през миналата година. Отделно нейните 153 500 служители са събрали още 43.7 млн. долара за благотворителност.Кой е най-богатият "бездомник"?

Преди време в. "Фигаро" писа за най-богатия бездомник в света. Това е германско-американският инвеститор Никълъс Берггрюен, който притежава 1,77 млрд. евро и е на 546-о място в списъка на най-богатите хора в света на сп. "Форбс". Преди 12 години той продава именията си в Манхатън и Маями. Оттогава отказва да купи или да наеме нов имот, в който да живее, и обикаля от хотел на хотел. Самият милиардер разказва, че не е привързан към материалните блага и че всичко, което притежава (две-три книги, няколко документа, няколко ризи, сака и пуловери), може да се побере в една торба. Никълъс Берггрюен е и изявен филантроп и заедно с други милиардери като Бил Гейтс и Уорън Бъфет вече е решил да дари половината от богатството си на благотворителни организации.За "лудия" Сибиряков с възторг и омраза

Руският олигарх Роман Абрамович по-често влиза във вестникарските колонки не с благотворителните си акции, а със своя разхитителен начин на живот - негов рекорд са 9 млн. долара, похарчени за една вечер за развлечение на приятелите му. Абрамович притежава най-голямата моторна яхта в света - "Еклипс", както и самолет "Боинг 767-33А/ERФ. За сигурността на бившия губернатор на Чукотка се грижат 40 лични бодигардове. Преди две години богаташът си купи цял остров край Санкт Петербург, като покупката му бе оценена като една от най-скъпите за 2010 г.
Антипод на руския олигарх се явява един от най-богатите хора на дореволюционна Русия - Инокентий Сибиряков. Неговата история звучи почти невероятно (неслучайно тогавашните богати кръгове в Петербург го обяват за луд и го разследват), а може да послужи и за пример на много новобогаташи. Историчката Татяна Шорохова, написала книга за Сибиряков, казва: "Ако Сибиряков, който е на 33 г., поднасял перли и брилянти на съмнителни певици, строил за себе си дворци или правил скандали в ресторанти, обществото би приело това с разбиране. Но Сибиряков следвал в живота си евангелско правило - На просещия - дай! И ето това, уви, много хора не разбирали".
На 15 години Инокентий получава в наследство 800 хил. рубли и скоро след това вече е собственик на част от компания за златарска промишленост и на параходи. Обаче след като става 18-годишен и вече е обявен за луд, неговото състояние достига 10 млн. рубли. Сибиряков сбъдва духовния закон: да не обеднее ръката на даващия. При свои находища за скъпоценни камъни открива безплатни столове и библиотеки. Почти половин млн. рубли дава за учредяване на фонд за пенсии и помощи за хиляди работници от златодобива. С негово участие в Петербург е основан и първият женски медицински институт.
Вътрешен духовен прелом у Сибиряков настъпва след продължително пътешествие в Европа. У дома се връща разочарован, роптае, че в Европа витае духът на лесна печалба и преклонение пред златния телец. Тогава у него възниква мисълта, че за да се промени светът, преди всичко трябва да промениш себе си. Евангелието става настолна книга за милионера. Той се обръща към православието, обикаля по манастири.
- Mоите милиони са резултат от труда на други хора и аз се чувствам несправедлив - твърдял той.
Сибиряков е ярък пример за способността на човек да преживее великото изкушение, наречено богатство.
- Човек не може да се радва на охолен живот, когато наоколо има стотици хиляди бедстващи хора - бил убеден "лудият" Сибиряков.
Доста алтруистично звучи, но дали е реална за изпълнение максима в съвремието ни?!Скромни, спестовни, консервативни

* Уорън Бъфет - известен е с това, че не живее в палат, а в същата къща, която си е купил през 1958 г. за 31 500 долара. Бъфет не харчи пари за електроника, твърди, че не носи със себе си мобилен телефон и няма компютър на бюрото си. Той може да си позволи най-скъпите лимузини, но се вози в кадилак за 50 хил. долара.
* Марк Зукърбърг, създател на социалната мрежа фейсбук - въпреки че няма 30 години, той притежава 17.5 млрд. долара. По-голямата част от парите му са обвързани с акциите на компанията. Зукърбърг прекарва 16 часа на ден в офиса си. Той живее под наем и носи тениски, дънки, маратонки и сандали.
* Карлос Елу Слим - въпреки че разполага с 69 млрд. долара, около 200 компании в Мексико, в това число и телекомуникационния гигант "Телмекс", той живее в скромен дом и не обича компютри. Шофира сам до работата си и не носи скъпи дрехи.
* Джон Колдуел - въпреки че притежава хеликоптер, яхта и кола, която струва повече от дома на обикновения британец, милиардерът, натрупал състояние от търговията с мобилни телефони, пести като подстригва сам косата си, защото мисли, че това е излишен разход.


Уорън Бъфет (вляво) и Бил Гейтс са инициатори на кампанията "Щедрото обещание", която призовава богаташите от цял свят да поемат морално задължение и да дарят половината от парите си за благотворителност


Сред благородните инициативи на милиардерите е и подпомагане на населението от Черния континент, където гладуващите непрестанно се увеличават


Ричард Брансън - ексцентрик, човек на риска, икона на съвременния бизнес. Последният му проект е "Спейсшип 2" на компанията "Върджин галактик", която се занимава с космически туризъм. Милиардерът е и виден филантроп. Основател на "Глоубъл елдърс", организация, която има за цел разрешаване на световни конфликти, бори се срещу бедността, промяната в климата и СПИН-а. Брансън е защитник на екологичния начин на живот. Инвестира 3 млрд. долара в борбата с глобалното затопляне


Всеки човек заслужава щастлив и здравословен начин на живот, е девизът на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс


На 26 юни 2012 г. 161 милиардери от различни страни се събраха в Обществената библиотека на Ню Йорк за среща на върха по въпросите на дарителството. На нея говориха Уорън Бъфет (първият вляво), Бил Гейтс (третият от ляво на дясно) и още много известни личности - сред тях и Джон Бон Джови (седналият на земята), който разказа за използването на славата като сила на доброто

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 545

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 515

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 606

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 561

/ брой: 42

Путин: Западът лъже, че Русия ще нападне

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 579

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 632

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 544

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 584

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ