03 Април 2020петък00:03 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Подбор ли?

/ брой: 57

автор:Аида Паникян

visibility 314

Изчерпан капацитет на две стратегически български болници с приема на близо 40 болни от COVID-19?!? Звучи не нелепо, а зловещо! 

Но от години в страната няма достатъчно специалисти по инфекциозни болести, по анестезиология и реанимация. Скъпи специалности, за които Западът плаща добре, особено ако лекарят е млад и иска да се учи.

В същото време инфекциозните отделения в не една и две български болници бяха закрити. Били нерентабилни (все едно, че става дума за кварталната бакалия). Днес берем горчивите плодове на тази "нерентабилност" и държавно нехайство. И се молим да е пресилена ужасяващо жестоката прогноза, че може да дойде момент, когато лечебните заведения да "подбират" болните, които ще лекуват.

Да оставим на мира лекарите да лекуват по общоприетите в света правила и да спрем да ги държим отговорни за минали и предстоящи недомислия на управниците! 

Защо се оказват две болници с "изчерпан капацитет", след като МЗ съобщава, че страната разполага с 2063 легла за интензивно лечение? Защо ведомството дава това число, а статистиката - друго (1876)? И кел файда да се повтаря, че България имала едва ли не най-много болнични легла на глава от неселението, ако те няма да вършат работа при извънредни ситуации?

Колко са реално работещите интензивни отделения? В колко от тях има бутафорна апаратура? Кой им разрешава да "работят" и само да пълнят статистиката? Или кой ги принуди да докарват от молив обезпеченост?

Достатъчно успокоителна ли е информацията, че в страната има 21 клиники за интензивно лечение и този капацитет може да бъде удвоен за 24 часа, щом 10 дни по-късно става ясно, че пренебрегваните и убивани по административен път до преди месец-два малки болници трудно ще обособят нарочни отделения за евентуални заразени? 

Колко още системни проблеми ще лъснат и ще поставят на изпитание съвестта на и без това изтерзаните лекари и медицински специалисти?

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 32

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 64

ООН: Храните по света рязко са поевтинели

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 64

Замразяват кредитите на британците за три месеца

автор:Дума

visibility 47

Евросъюзът взе на мушка Унгария

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 64

Рекордна смъртност в САЩ за денонощие

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 64

КОВИД-19 е най-активен при 4 градуса

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 64

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 133

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 107

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 94

/ брой: 64

Честит рожден ден, ДУМА!

автор:Юрий Борисов

visibility 81

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ