14 Юли 2020вторник14:53 ч.

Подземен паркинг вместо виенско колело ще има в Борисовата градина

/ брой: 150

автор:Мила Христова

visibility 1549

Борисовата градина няма да се застроява и ще запази своя досегашен вид като разположение на обектите, но ще има подземен паркинг за около 400 автомобила, стана ясно, след като журито от експерти към Направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община приключи конкурса за концепция за развитие на парка. На първо място се класира проектът "Ковачев архитекти". На второ място е екип "Кали", а на 3-то "Сити АРХ".
Проектът беше най-консервативният на фона на другите архитектурни бюра и предвиждаше максималното съхраняване на парка в сегашния му вид. Заради обществената негативна нагласа практически беше определен най-неконфликтният план за обновяване на парка. Преди време излезе дори информация, в която се твърдеше, че ще има виенско колело, заради което ще бъде разрушена Братската могила в парка.
Сред препоръките е ограничаване на колите и осигуряване на повече велоалеи, които да свързват отделните части на парка. Една от целите на конкурса беше да се решат проблемите със собствеността. Целта е да се възстановят къпалнята "Мария-Луиза" и Летният театър, както и да се премахне автокъщата "Капитолия".
Спечелилият проект обаче няма да се реализира в сегашния му вид, защото предстои Столичната община да възложи създаването на УПИ на Борисовата градина, в основата на който ще залегнат идеите на "Ковачев архитекти", обясниха вчера от СО.
Сред препоръките на журито е предложението за подземен паркинг за 400 автомобила да бъде подложено на сериозна дискусия. Приоритет е решаването на проблема с различната собственост в полза на обществения интерес и запазване функциите на парка, като при възможност Телевизионната кула да стане културно-информационна зала за посещения и събития.

 

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 308

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2216

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ