04 Март 2024понеделник04:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Колонката на Димитър Денков

Политическа коректност

/ брой: 61

автор:Димитър Денков

visibility 632

 Димитър Денков


Политическата коректност е словосъчетание, почти изпразнено от съдържание, но тъй като бива  употребявано с особен патос от винаги правилно дърдорещи по света и у нас глашатаи на истината, се налага да бъде разгледано по-обстойно. По особен начин то има връзка с поредните избори.
Изразът се появява за пръв път в края на 18 век в съдебно решение на Върховния съд на САЩ, според което е политическо некоректно да се предпочита държавата пред хората, защото ако тя е човешко творение, хората все пак са божествено. Това има особена връзка с явилото се почти по същото време словесно нововъведение "идеология", обозначаващо за автора си Дестюд дьо Траси учение за правилния идеен ред, получило негативен смисъл на заблудено, фалшиво съзнание в речи на Наполеон и текстове на бонапартисти.
В иронично-негативен смисъл се употребява както от Хегел, така и от Маркс и Енгелс, чиито трудове върху немската идеология остават неизвестни до тридесетте години на 20 век. Това донякъде обяснява защо се говори както за "научна идеология", така и за политическа коректност в напълно положителен смисъл и от традиционната либерална левица, и от консервативната десница дотам, че и двете понятия се изпразват от съдържание. Идеологията на политкоректността не ни подминава и днес, основана на иначе прости ориентири за правилно, т.е. дясно и неправилно, т.е. ляво. Това най-вече е характерно за обществено устройство, в което изглежда съвсем нормално едва свързващите двата края сами да са виновни за положението си.
Според тази идеология е политически коректно в общество на бедни политическата десница да е не само  медийно свръхпредставена, но и изучавана, и  давана за пример дори тогава, когато нейни решения от участие във войни през закони за защита на държавата до реституция и щадящи я данъци, са били и са в очевиден ущърб на мнозинството. Нещата са горе-долу така, както за свободно движещото се по света и у нас малцинство с пари и капитали е политически коректно, а  всички останали да са стока в позабравеното значение на животни, реагиращи на словесни стимули и подаяния. И напълно естествено е политически некоректно, когато това състояние се обяснява с тесни частни интереси, представяни за всеобщи с рекламния апломб за личния успех и печалбите от игрите на късмета, тъй натрапчиво рекламирани не толкова по света, колкото у нас.     Затова пък става политически коректно, когато правилото бива изместено от изключенията и интересът към тях свидетелства за незаинтересованост към баналното всекидневие на тежък и ниско платен труд, мизерни пенсии и детски надбавки, съсипани земеделие, образование и здравеопазване, обрани старци и изнасилени баби в запуснати села, и така до личната безнадеждност, водеща страната до демографски колапс. При това тук винаги идва особеното проявление на идеологията на политическата коректност не толкова по света, колкото у нас: новият вечен съюзник е винаги по-прав от предишния, защото засега е по-силен и винаги казва какво е правилно. Нещата надали ще се променят особено, но все пак: гласувайте политически некоректно.      

 

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 865

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 764

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 682

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 620

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 857

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 875

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 768

/ брой: 42

Путин: Западът лъже, че Русия ще нападне

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 822

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 887

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 828

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ