25 Октомври 2020неделя14:00 ч.

Политическият сезон в Англия започна

Финансирането на партиите и образованието, както и фракингът на шел газ, са в центъра на вниманието

/ брой: 215

автор:Галя Кларк

visibility 1421

Политическият сезон във Великобритания бе открит с драмата около гражданската война в Сирия. Гласуването на парламента отрази несъгласието на хората с политиката на Камерън и външния му министър Уилям Хейг, които искат военна намеса в Сирия. 
Управляващите са на мушката и заради образователната си политика. Новата учебна година започна с идеите на образователния министър, консерватора Майкъл Гоув, децата да учат до 17-18 години, а не до 16. Става дума за учениците, които не отиват в университети, а започват работа. Ще кажете - ами да, съвсем правилно. Всъщност обаче тяхното 16 е нашето 18, тъй като децата започват школо на 5 години. Гоув настоя да нараснат изискванията към образованието по английски и математика, с цел децата да са по-добре подготвени "за живота" и намирането на работа. Учители по математика го опровергават, смятат, че това е погрешно усилие, тъй като не всеки има нужната интелигентност за най-добри резултати по математика.
"Дейли мейл" и други медии публикуваха новини за препълнени начални училища на много места в Обединеното кралство. Нямало достатъчно класни стаи, имало училища с 1000 ученици, натъпкани по над 30 в клас. Всичко това - заради грешната политика на предишните правителства към емиграцията. "И това е сега, преди вълната от българи и румънци догодина", предупреждава десният "Дейли мейл".
В същото време обаче някои училища, например в Източна Англия, страдат от липса на ученици и вместо ниво от 120 ученици имат едва 80, което кара властите да се заканят да ги закрият през 2015 г. Такива случаи обаче остават в местните новини, докато в централните медиите са пълни с тревожни коментари за наблъскани като сардини ученици. Тази тенденция обаче е характерна за големите градове, където пришълците са много и инфраструктурата недостатъчна за огромната вълна мигранти. 
Опозицията предупреждава, че дясната политика на управляващата коалиция води до

 сегрегация на децата

в училищата. По-богатите отиват в новите академии, промотирани от правителството, за разлика от децата в училищата, управлявани от общините. Това сочи проучване на екип с ръководител проф. Стивън Горард от университета в Дърам. В академиите много по-малко деца били на безплатни училищни обеди, отколкото в общинските школа. Безплатните обеди в английските училища са за деца на социално слаби родители. Социално слаби, т.е. деца на родители на социални помощи, обаче са съвсем не 10-20 процента, а поне 60%. Същата тенденция на "сегрегация" била не само в тези академии, но и в религиозните училища и т.нар. grammar schools.
Говорейки за децата, някои големи детски магазини предприеха поход срещу разделението на играчките по пол - за момчета и за момичета. Така било в Швеция и тази джендърна политика приема все по-големи размери и в Обединеното кралство.
Освен училищно-имиграционните теми и голямата тема за и против военна намеса в Сирия, септември донесе и темата за новите енергийни цени. Въвеждането на фракинг за добив на шел газ ще намали сметките, твърди премиерът Дейвид Камерън. Климатичният експерт лорд Стърн предупреди, че тези  твърдения са без всякакво основание.
Фракингът според Камерън щял да намали сметките на газта и тока. Евентуален бум на шел газа в Обединеното кралство едва ли ще доведе до въздействие върху световните цени, коментира лордът. Той критикува кабинета за насърчаване на треската към фракинг преди обстоятелствен анализ за евентуалните последствия. Лорд Стърн е автор на световноизвестно проучване за финансовите последици от климатичните промени и председател на изследователския институт Грантам за климатични промени към Лондон скул ъф икономикс. Той припомня за последствия като земетръси и замърсяване на водите. Лорд Стърн е загрижен по-специално дали някои райони в кралството имат достатъчно вода за процеса, който изисква използване на много вода, както и достатъчно пространства за такава индустрия, изискваща огромни площи. Втори месец продължава протестът срещу пилотния фракинг в Западен Съсекс.
Без значение е какво се случва със световните цени на суровия нефт и газ, цената на тока и газта за домакинството си расте винаги. Позната тенденция не само в България, но и в Англия.
Британското правителство се стреми да се хареса на избирателите, като мисли

да увеличи минималната седмична надница

Консерваторите се опитват да излязат от образа си на "партия на богатите". Те се опитват да покажат, че ползите от икономическото възстановяване са за всички. Тинк-танкът Policy Exchange, със силни връзки с Камерън, ще проучва как минималната надница на час да се вдигне, без обаче фирмите да съкращават работни места. Една от идеите е да се насърчава бизнесът да увеличи заплащането, като му се намалят плащанията за социални застраховки. Фискът обаче не е доволен от тази предстояща промяна и смята, че няма как да стане това. Изборите през 2015 г. отсега са характеризирани като "избори на жизнения стандарт". Лейбъристите ще атакуват в парламента политиката на коалицията по отношение на жизнения стандарт.
Междувременно третият по големина профсъюз обяви, че намалява драстично финансирането на Лейбъристката партия, която е в опозиция. Така вместо 1,2 млн. лири годишно лейбъристите ще получават 150 000 лири годишно. Този ход отразява напрежението между лидера на партията Ед Милибанд и трейдюнионите. Милибанд не иска повече профсъюзните лидери да диктуват политически решения на партията и затова се опитва да се разграничи от тях. Липсата на достатъчно финансиране обаче може да се отрази зле на лейбъристите с оглед на бъдещите избори.
 

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ