14 Май 2021петък23:12 ч.

Политолозите не знаят, питайте психиатрите

/ брой: 29

автор:Юрий Борисов

visibility 857

На заседание на Министерския съвет Дянков информира колегите си, че 800 хиляди български домакинства имат влогове от 50 хил. до 200 хиляди лева. На тази основа министър-председателят развихри своята фантазия, морал и самочувствие. Колко богати са станали хората при неговото управление, колко мързеливи са били, след като предпочитат да живеят от лихви, вместо да правят бизнес, и прочие.
Елементарна справка на сайта на БНБ показва нещо съвършено различно. Домакинските влогове на посочените суми са общо 74 107. Като имаме предвид, че едно домакинство обикновено има по няколко банкови сметки, то не повече от 20-30 хиляди семейства разполагат със сумата от 50 хил. до 200 хил. лева. Любопитно е нещо друго - влоговете до 1000 лева са над девет милиона! Което означава, че огромната част от българите, да не кажем почти цялото население, успява да държи в банки изключително скромни суми.
Откъде Дянков измисли тези 800 хиляди домакинства? Това не е лесен въпрос. При търсенето на отговор аз отдавна се обръщам не към моите познати политолози и социолози, а към моите познати психиатри. Все пак да се опитаме да формулираме хипотези.
Първа хипотеза. Министърът не знае структурата на депозитите в България. Възможно ли е това? При положение, че всеки стажант - журналист например, на когото е възложена икономическата проблематика, е наясно с тази структура.
Втора хипотеза. Министърът знае, но лъже. Защо му е обаче да лъже? Защо му е да вкарва Б. Борисов в положение да говори пълни глупости? А може би при него лъгането е някаква болестна потребност, както при клептоманите краденето?
Трета хипотеза. Дянков не му пука какво говори. Може да излъже, може и да не излъже. Каквото му дойде в главата на първо четене, това казва. Опира се на някакви спомени, сънища, фантазми, а понякога и на факти.
В този момент няма как да не загубиш и ума, и дума от оставката на английския енергиен министър Крис Хюн (стр. 8). Човекът през 2003 г. превишил скоростта и излъгал полицията, че зад волана била жена му. По-миналата година тя си признала, полицията направила разследване в продължение на осем месеца и съдът ще заседава на 16 февруари. Казват, че за лъжесвидетелстване максималното наказание в Англия е доживотен затвор. Бил излъгал някого преди девет години и си подава оставка като министър? Тия хора нормални ли са?
Ние сме друг свят. Друга галактика. Друга вселена. Лъжата (или бълнуването) на Дянков не само че няма да има последици за него. Лъжата му ще бъде тиражирана, набита в главите, ще бъде превърната в истина.
А на нас ни остава само да заекваме и да се разтреперваме от наглостта. И да търсим познатите си психиатри.

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 361

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 355

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 91

Гърция: Мигранти идват от България

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 91

Пенсионирани генерали се усъмниха в Байдън

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 91

Израел планира операция в Газа

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 350

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 407

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ