01 Юни 2024събота17:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Половината българи правят зимнина

/ брой: 181

автор:Дума

visibility 176

Половината от българите участват в отглеждането и приготвянето на домашни продукти и правят зимнина. 51 на сто посочват, че са събирали реколта, а 660 хил. души - 12%,  посочват, че са участвали в клането на прасе. Това показват данните от национално представително проучване, проведено от Изследователския център "Тренд", в което между 29 август и 5 септември са анкетирани 1008 пълнолетни българи. 79% консумират домашно приготвени или отгледани продукти, едва 20% не го правят. Данните показват, че с повишаване на възрастта нараства и делът на консумиращите домашни продукти. В малките градове и селата процентът на хората, които слагат домашно приготвени храни на трапезата си, е по-висок в сравнение с областните градове и столицата. Най-често хората ядат туршия - 32%, компоти - 28%, зеленчуци/зеленчукови консерви - 25%. Сред предпочитаните домашни продукти от българите са още лютеница, сладко, кисело зеле, ракия, месо, яйца, млечни продукти.

Половината анкетирани твърдят, че участват в отглеждането или приготвянето на домашни продукти. Другата половина - 49%, не го правят. С нарастването на възрастта се увеличава делът на хората, които участват в тези занимания. 81% от живеещите в селата споделят, че участват в отглеждането или приготвянето на домашни продукти. В столицата този дял е 25%. В проучването бяха тествани различни твърдения, свързани с домашно приготвени продукти. 83% посочват, че ги консумират, защото смятат, че са по-качествени от тези в магазина, а едва 8% не са съгласни с това. Причината 81% да предпочитат собствена продукция на трапезата си е, защото знаят какво съдържа. За близо две трети от българите приготвянето и консумацията на домашна зимнина излизат по-евтино. За 27% това не е определящ фактор. 76% ядат домашни продукти, защото им напомнят за вкуса от детството. 12% не са съгласни. В тази група попада по-висок дял млади. Близо три четвърти посочват, че консумират такива продукти, защото има откъде да ги вземат и кой да им ги произведе. 

Личните карти поскъпват почти двойно

автор:Дума

visibility 707

/ брой: 101

Въвеждат таван на изпитите за шофьорска книжка

автор:Дума

visibility 696

/ брой: 101

Газът от Азербайджан ще покрие 81% от вноса през юни

автор:Дума

visibility 634

/ брой: 101

Животновъди блокират Подбалканския път

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 101

Сигнално действие в ядрената сфера

автор:Дума

visibility 746

/ брой: 101

Българи в затвора за измама на Острова

автор:Дума

visibility 698

/ брой: 101

Фетхуллах Гюлен бил отвлечен в САЩ

автор:Дума

visibility 907

/ брой: 101

По-високи мита за зърното от Русия и Беларус

автор:Дума

visibility 671

/ брой: 101

Здравето като бизнес

автор:Таня Глухчева

visibility 683

/ брой: 101

Идеология в технологията

visibility 707

/ брой: 101

Най-важно е да не губиш връзката с хората

автор:Юлия Кулинска

visibility 684

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ